Maling af vægge: Få professionelt resultat på budget

De fleste mennesker vil på et eller andet tidspunkt få brug for at få malet vægge. En gang frisk maling – måske endda med en anden farve – kan forny boligen og give et mere moderne look. Maling af vægge er en let og hurtig måde at skabe fornyelse og shine boligen op på, og du kan vælge at male selv eller få hjælp fra en professionel maler.

Hvad koster det at få malet vægge?

Maling af vægge koster omkring 75-150 kr. pr. m2 gulvareal. Med i prisen får du afdækning, spartling af huller, slibning, 2 gange maling og oprydning. Du skal selv sørge for at fjerne billeder, lamper og møbler, så rummet er klar til, at maleren kan gå i gang.

★★★★★

VORES MALEREKSPERTER STÅR KLAR TIL AT HJÆLPE DIG

Gør-det-selv eller professionel maler?

Hvis du selv vil give dig i kast med at male vægge, så læs guiden herunder, og få malerens egne tips til at opnå det flotteste resultat. Hvis du ikke har mod på at gå i gang med opgaven selv, så kan du lave en aftale med en fagmand, der klarer jobbet hurtigt og med et garanteret professionelt resultat.

NØGLEPUNKTER

  • Fornyelse i rummet – Ved at ændre farven på væggene kan du skabe et rum med præcis den energi, charme eller stemning, du ønsker.
  • Kontraster i indretningen – Væggenes farve kan bruges til at skabe kontraster til rummets øvrige indretning, som f.eks. gardiner, møbler og tæpper.
  • Mulighed for at ændre stil – Moden skifter, og nye farver bliver moderne og interessante. En ny farve på væggen giver mulighed for at ændre rummets karakter og personlighed.

Indretningen i boligen kan med tiden blive umoderne eller triviel og kedelig. Ved at male væggene i en ny og mere tidssvarende nuance kan du give rummet et designmæssigt løft. Med nogle få midler kan stuen, køkkenet eller badeværelse shines op og give den fornyelse, der skal til, for at hjemmet igen føles nyt og moderne.

Hvis du ikke er typen, der synes, at et helt rum skal males i en bestemt farve, så kan du nøjes med at skifte farve på en enkelt væg eller måske endda kun få nogle få farvede felter. Du kan naturligvis også vælge den 100 % sikre stil og male alle vægge hvide og i stedet skabe kontraster med boligens øvrige indretning.

Vælg den rigtige farve

Maling af væg

Det kan godt betale sig at bruge god tid på at vælge den rigtige farve til væggene. Du har sikkert allerede en god idé om, hvilke farver du bedst kan lide, men vidste du, at farver kan påvirke dig i forskellige retninger?

Hvid

Den hvide farve er forbundet med renhed og neutralitet. Hvid skaber en følelse af orden og effektivitet og er også blevet forbundet med finesse og ro. I indretningen bruges hvide vægge ofte til at skabe en fornemmelse af åbenhed og luksus. Hvid ses generelt som en positiv farve, der kan fremkalde følelser af håb og frisk begyndelse. Hvid er god til alle boligens rum.

Blå

Den blå farve har en beroligende effekt på krop og sind. Undersøgelser viser, at når du ser på den blå farve, kan det hjælpe med at sænke puls og blodtryk. Hvis du føler dig stresset eller angst, så prøv at se på noget blåt i et par minutter og mærk, hvordan farven hjælper dig selv til at slappe af. Farven blå er også kendt for at øge følelsen af produktivitet og fokus. Blå vægge i soveværelset skulle have en positiv effekt på din søvn.

Grøn

Grøn er naturens farve og er ofte forbundet med at have det godt, og have en positiv effekt på dit humør. Farven grøn er også kendt for at hjælpe med at lindre stress og tristhed. Hvis du føler dig ked af det, så prøv at se på nogle grønne planter eller en grøn væg, og oplev, at det har en positiv effekt på dit humør. Grøn er god i stuer og værelser.

Rød

Den røde farve er forbundet med følelser af spænding, energi og lidenskab. Når vi ser rødt, stiger vores puls, og vi føler os mere opmærksomme. Rød er også farens farve og kan skabe følelse af angst, men for de fleste mennesker er rød en positiv farve, der giver en følelse af lykke og kærlighed. Rød bør bruges med forsigtighed og egner sig f.eks. ikke godt til soveværelset, hvor du har brug for ro og afslapning.

Grå

Grå ses ofte som en dyster og deprimerende farve. Men grå kan faktisk have positiv effekt på dit humør. I visse situationer kan grå få dig til at føle dig mere rolig og afslappet. Grå kan også hjælpe med at reducere stressniveauet og fremme en følelse af neutralitet. Grå er god til stuer og soveværelser, hvor farven kan fremkalde en følelse af balance og ro.

Se Bolius’ guide til valg af indendørs farver her.

Hvordan maler du vægge?

Når du har valgt den rigtige farve, er du klar til at gå i gang med at male vægge. Følg guiden her, og se hvordan du får det bedste og mest professionelle resultat.

Grundig afdækning mod gulv og loft

Når du maler vægge, skal du undgå at klatte maling på lofter og gulve. Sørg for at dække godt af med malertape og pap eller plastik.

Rengøring og nedvaskning

Støvsug væggene grundig, så alt snavs og spindelvæv fjernes. Hvis væggene er fedtede af nikotin, stegeos eller lignende, skal de vaskes ned med grundrens og tørres af med en fugtig klud.

Reparation af huller og revner

Alle huller og revner i væggene skal spartles. Store huller skal spartles flere gange, og det er meget vigtigt, at spartelmassen er helt tør mellem hver spartling.

Start med at male kanter og hjørner

Start med at male 10-15 cm ind på væggen fra gulve og lofter og i alle hjørner. På den måde kan du lettere få plads til den efterfølgende maling med malerullen.

Mal vådt i vådt

Mal altid en hel væg færdig, så du hele tiden overlapper i den våde maling. Hvis malingen når at tørre midt på væggen, er der stor risiko for, at du får striber i det færdige resultat. Hvis du ikke kan nå at male hele rummet, så slut altid af i et hjørne.

1-3 lag maling efter behov

Væggen skal normalt males 1-3 gange. Hvis du maler med samme farve, kan du måske nøjes med et enkelt lag maling, mens farveskift vil kræve 2-3- lag maling.

Fjern malertape, mens malingen er våd

Sørg for at fjerne malertape i kanterne, inden malingen når at tørre. Det er meget lettere at fjerne tapen i våd maling, og du risikerer ikke, at tapen hænger fast, og laver skader på den nymalede væg.

Hvordan får du en lige kant, når du maler?

Hvis du nogensinde har prøvet at lave et farvet felt på en væg, så ved du, hvor svært det kan være at få en helt lige kant. Med disse tips kan du lave lige så skarpe kanter som en professionel maler.

Lad os antage, at du skal male et blåt felt på en hvid væg:

  • Mal hvid et stykke ind i området hvor det blå felt skal være
  • Lad den hvide farve tørre godt op, inden du fortsætter
  • Sæt malertape op rundt om det felt, der skal males blåt
  • Mal tapens kant over med den hvide farve og lad det tørre
  • Mal det blå felt og sørg for at male ind på malertapen

Når du fjerner malertapen, har du en fuldstændig ret kant mellem de to farver, som selv den dygtigste maler ikke kunne have lavet bedre.

Relateret: Se vores guide til korrekt maling af døre og dørkarme

FAQ – ofte stillede spørgsmål om maling af vægge

Her er de spørgsmål, der oftest stilles i forbindelse med maling af vægge:

Hvor mange gange skal du male en væg?

For at den nye maling kan dække ordentligt, anbefales det at male to gange. Hvis du laver farveskift fra lys til mørk – eller omvendt – kan det være nødvendigt med et tredje lag maling.

Hvordan undgår du striber, når du maler?

Du kan undgå striber i malingen, hvis du maler vådt i vådt. Det betyder, at når du maler et stykke væg, fra gulv til loft, så maler du den næste bane, inden den første er tør. Du må aldrig stoppe arbejdet midt på væggen og først fortsætte, når malingen er tør.

Hvor lang tid tager det at male en stue?

Det afhænger af stuens størrelse, men en almindelig stue kan males på 1-2 dage. I tiden er inkluderet spartling af huller, afdækning og to gange maling.

Se også: Det skal du være opmærksom på, når du maler vinduer