Plankegulv: Pris og Info (Guide til Lægning af Plankegulv)

Lægning af plankegulv: Få dit drømmegulv med professionel hjælp

Har du endelig taget mod til at få skiftet gulvet? Og er du mere eller mindre sikker på, at det skal være et plankegulv, du skal have? Plankegulve er flotte og ser elegante ud i en bolig. Men da det er et organisk materiale, giver det også nogle helt naturlige udfordringer at lægge det.

Hvis lægning af plankegulv ikke er din spidskompetence, eller du ikke er sikker på, du kommer til at lægge det korrekt, er der heldigvis hjælp at hente. Hvor du finder den hjælp, kan du læse mere om nedenfor.

Hvad koster det at få lagt et plankegulv

Prisen på plankegulv varierer, da det afhænger af den valgte træsort og den efterfølgende behandling af gulvet. Gennemsnitligt ligger prisen på selve plankerne på mellem 300 og 1.000 kroner pr. kvadratmeter. Dertil kommer arbejdslønnen. En gulvlæggers timepris ligger typisk på mellem 500 og 700 kroner.

★★★★★

VORES GULVEKSPERTER STÅR KLAR TIL AT HJÆLPE DIG

Hvad er fordelen og ulemperne ved at lægge et plankegulv?

Som med alle andre gulvtyper er der selvfølgelig både nogle fordele og ulemper, som er gode at have med sig i overvejelserne, inden man lægger gulvet.

Fordele:

Den første fordel er helt klart, at massive gulvbrædder og planker giver boligen en snert af elegance og eksklusivitet. Det gør de, da har en fin og glat overflade med tydelige, naturlige aftegninger – og så er den ægte vare (altså træ) bare til at føle og mærke på.

Et plankegulv er som sagt et organisk materiale. Det har den fordel (udover at være pænt og lækkert), at det sikrer et godt indeklima simpelthen fordi, de optager og afgiver fugt til rummet. Da lægning af plankegulv sker på strøer og bjælker, har det også den positive bivirkning, at plankerne giver en god akustik til rummet.

Ulemper:

En ulempe ved et plankegulv er, at det er lavet af træ, som er et organisk materiale. Selvom det har fordele, har det også nogle ulemper. Da træ er et naturligt materiale, “arbejder” det. Det betyder, at plankegulvet udvider sig, når det er fugtigt og trækker sig sammen igen, når det bliver tørt. Det skal der tages forbehold for, når gulvet bliver lagt.

Som en tilføjelse til ovenstående ulempe, skal du derfor også acceptere, at dit gulv med tiden vil slå sprækker og revner. Det positive i det er, at det giver dit gulv charme og patina – og det er bestemt in.

Guide til Lægning af Plankegulv

Værktøj og materialer

  • Plankegulv
  • Sav
  • Målebånd
  • Blyant
  • Afstandsstykker
  • Gulvunderlag (hvis det er nødvendigt)
  • Lim eller søm (afhængigt af installationsmetoden)

Forberedelse

  1. Mål op: Start med at måle rummet nøjagtigt for at bestemme, hvor mange planker du har brug for.
  2. Klimatiser plankerne: Læg plankerne i det rum, hvor de skal installeres i mindst 48 timer, så de kan akklimatisere til rummets temperatur og fugtighed.
  3. Forbered undergulvet: Sørg for, at undergulvet er rent, tørt og niveau. Brug en selvnivellerende masse, hvis der er ujævnheder.

Installation

  1. Start fra en væg: Begynd installationen fra den længste lige væg i rummet.
  2. Læg den første række: Sørg for at der er en afstand til væggen (normalt 8-10 mm) for at tillade træets naturlige udvidelse og sammentrækning. Brug afstandsstykker for at sikre denne afstand.
  3. Fastsæt plankerne: Afhængigt af din plankegulvtype kan du enten limme eller sømme plankerne til undergulvet. Følg producentens anvisninger.
  4. Stagger sømme: Når du starter den næste række, skal du sørge for, at sømmene (hvor to planker mødes) ikke ligger lige over sømmene i den forrige række. Dette giver et mere naturligt udseende og øger stabiliteten i gulvet.
  5. Sæt plankerne tæt sammen: Brug et træklods og en hammer til at tappe enderne af plankerne sammen, så der ikke er nogen synlige mellemrum.
  6. Fortsæt til den sidste række: Når du kommer til den sidste række, skal du muligvis skære plankerne i bredden for at få dem til at passe.

Afslutning

  • Fjern afstandsstykkerne og installer bundlister langs væggene for at skjule den ekspansionsklarering, du efterlod.
  • Rengør gulvet for at fjerne savsmuld eller andet affald.
  • Overvej at påføre en beskyttende finish, hvis det ikke allerede er gjort, for at beskytte dit nye plankegulv mod ridser og skader.

Overfladebehandlinger af Plankegulve

Plankegulve er kendt for deres tidløse skønhed og holdbarhed, men overfladebehandlingen kan markant ændre gulvets udseende, følelse og holdbarhed.

Overfladebehandlingen beskytter træet, fremhæver dets naturlige skønhed og kan tilføre karakter og dybde til rummet.

Lakerede plankegulve

Lak er en af de mest holdbare overfladebehandlinger. Den danner en beskyttende film på træets overflade, hvilket gør det resistent over for skader fra vand, slid og ridser.

Lakerede gulve har en glans, der kan variere fra mat til højglans, afhængigt af den valgte finish.

Nem at rengøre med en fugtig klud eller moppe. Kræver muligvis genlakering efter nogle år, afhængigt af slid.

Olierede plankegulve

Olier trænger ind i træets porer og beskytter det indefra. Dette giver gulvet en naturlig og mat finish.

Olierede gulve føles varme og bløde under fødderne.

Kræver regelmæssig genoliering for at bevare udseendet og beskyttelsen. Olierede gulve kan nemt repareres ved lokalbehandling af ridser eller skader.

Børstede plankegulve

Børstning fremhæver træets naturlige tekstur ved at fjerne de blødere dele af træet, hvilket giver en relief-effekt.

Denne teknik giver et rustikt og autentisk udseende.

Børstede gulve kan kombineres med andre overfladebehandlinger som olie eller lak.

Farvede plankegulve

Træ kan tones i forskellige nuancer for at matche en bestemt farvepalet eller stil.

Farvning giver mulighed for en bred vifte af æstetiske muligheder, fra subtile naturlige nuancer til dristige og unikke farver.

Farvede gulve kan også forsegles med olie eller lak for yderligere beskyttelse.

Ubehandlede plankegulve

Som navnet antyder, er disse gulve ikke behandlet med nogen form for finish.

Ubehandlede gulve giver et meget naturligt og råt udseende, men de er også mere modtagelige for skader fra vand, pletter og slid.

Anbefales til dem, der ønsker et meget naturligt udseende og er villige til at tage sig godt af gulvet.

Hvordan finder man hjælp til lægning af plankegulv?

Hvis du gerne vil finde professionel hjælp til lægning af plankegulv er hjælpen heldigvis meget mere nær, end hvad du lige går og tror. Den er faktisk så nær, at du kun behøver udfylde en opgavebeskrivelse og dine kontaktoplysninger i vores gratis tilbudstjeneste, som du finder her på siden.

Indhent 3 uforpligtende tilbud på lægning af plankegulv her!

Benytter du den, modtager du i løbet af ganske få dage 3 tilbud fra tømrere, der har tid og lyst til at hjælpe med at lægge dit plankegulv. Selvom det måske lyder lidt for godt og effektivt til at være sandt, så holder den faktisk stik. Det er ganske uforpligtende – og den altoverskyggende fordel er selvfølgelig, at du slipper for at ringe og skrive rundt til samtlige tømrere i dit lokalområde. Du sparer derfor både tid og penge, da du får en ide om, hvad prislejet er. Så undgår du at sige ja til et alt for dyrt tilbud i første omgang.