Rottespærre: Pris og Info (Regler, service & Montering)

Hvad er en rottespærre?

En rottespærre er en relativt simpel installation i kloakstikledninger og regnvandsledninger, der forhindrer rotter i at trænge ind i bygninger fra hovedkloakkerne.

En rottespærre er altså et slags gitter, der holder rotterne ude fra både private boliger, offentlige bygninger og erhvervsbygninger. Gitteret kan kun vippe den ene vej. Det kan dermed lukke vand ud, men lukker ikke rotter ind.

Hvad koster en rottespærre?

Prisen på en rottespærre ligger i gennemsnit på mellem 2.500 og 3.500 kroner inklusiv rottespærre og montering af autoriseret kloakfirma. Det er ulovligt at montere en rottespærre selv; det kræver en autoriseret kloakmester. Herefter anbefales et årligt serviceeftersyn, der i gennemsnit koster mellem 800 og 1.200 kroner.

★★★★★

VORES VVS-EKSPERTER STÅR KLAR TIL AT HJÆLPE DIG

I forhold til de massive skader, rotter kan forårsage på bygning og installationer, er prisen på en rottespærre meget overkommelig.

Prisen er både inklusiv selve rottespærren og monteringen heraf. Ønsker du en specifik rottespærre, kan du dog også vælge at indkøbe den selv og derefter få den monteret af et kloakfirma. I så fald vil du typisk skulle betale 1 times arbejdsløn, der i gennemsnit udgør mellem 800 og 1.200 kroner.

Rotte og rottespærre

Rotter er et problem, de fleste gerne vil være fri for. Ikke desto mindre er det et udbredt problem i Danmark – og nogle kommuner er hårdere ramt end andre.

Den hyppigste måde, rotter trænger ind i bygninger, er via ledninger fra hovedkloakkerne. Det kan en rottespærre sætte en stopper for.

Det er nemlig ikke ønskeligt at få besøg af rotter.

Rotter kan medføre:

  • Lugtgener
  • Støjgener
  • Betydelige skader på rør og stikledninger
  • Betydelige skader på gulve, lofter og vægge
  • En sundhedsskadelig risiko ved indtrængen i selve bygningen

Rotter formerer sig nemlig hurtigt, og jo flere rotter – des større skadesomfang.

Forebygning af problemet er dermed altid at anbefale.

Service af rottespærre

En rottespærre er effektiv, så længe den er intakt og funktionsdygtig. Derfor bør du få serviceret din rottespærre jævnligt – gerne minimum 1 gang årligt – for at sikre, at den fungerer, som den skal, og desuden er ren og intakt.

Der er ikke lovkrav til service af rottespærre. Servicen er udelukkende din sikkerhed, for at rottespærren fortsat virker som ønsket.

Rotte i kloakrør

Hvad koster service af rottespærre?

Service af rottespærre koster typisk 1 times arbejdsløn hos et kloakfirma. Timepriserne ligger i gennemsnit på mellem 800 og 1.200 kroner.

Nogle firmaerne tilbyder 1. års service som en inkluderet del af prisen for montering. Det er typisk et godt tilbud, fordi priserne sjældent varierer med mere end 1.000 kroner for montering.

Hvilken rottespærre er bedst?

Det vigtigste er, at rottespærren er udført i et materiale, som rotter ikke formår at gnave sig igennem. Oftest vil de fleste foretrække syrefast og rustfrit stål. Det er desuden et krav, at rottespærren skal være en model, som er VA-godkendt.

Vær opmærksom på, at hvis der er mistanke, om at der allerede er problemer med rotter i kloakken, bør stikledninger gennemsøges for rotter, inden rottespærren monteres. Ellers vil den ikke have en effekt, da rotterne allerede befinder sig i stikledningen mod bygningen og dermed fortsat kan gøre skade på materiel og udgøre en sundhedsskadelig risiko for de, der befinder sig i bygningen.

Læs også: Alt om slamsuger og kloakrensning

Få tilbud på rottespærre

Afhængigt af geografi og kloakfirma, kan prisen på en rottespærre variere med 500-1.000 kroner. Det skyldes blandt andet, at de forskellige firmaer tilbyder forskellige typer af rottespærre og desuden kan køre med forskellig timeløn.

Vil du gerne spare lidt penge, er det dermed en god idé at indhente tilbud fra flere lokale kloakmestre. Det kan du nemt og hurtigt gøre via ditbyg.dk. Her beskriver du kort opgaven inklusiv oplysning af din adresse, så kloakmesteren kan få oplysninger om kloakforholdene. Derudover indtaster du dit postnummer og din e-mailadresse. Det tager få minutter.

Inden for 3 dage modtager du tilbud i din mailindbakke fra lokale kloakfirmaer, der vil påtage sig opgaven.

Når du modtager tilbuddene, kan du eventuelt lægge mærke til, om nogle af firmaerne har 1 års service inkluderet i prisen. Service koster nemlig typisk mellem 800 og 1.200 kroner, så der er lidt at spare, hvis det er inkluderet i tilbuddet.

FAQ om rottespærre

Er rottespærre lovpligtig?

Bygningsreglementet kræver, at rotter forhindres indtrængen i og under bygninger via installationer; f.eks. ved brug af rottespærre. Ældre bygninger har dog ikke nødvendigvis en rottespærre monteret.

Er rottespærre en god ide?

En rottespærre er altid en god idé. Ingen ønsker rotter i eller under deres hjem eller bygning, da rotter medfører mange problemer. En rottespærre er en billig og human løsning.

Hvem må sætte rottespærre?

Det er udelukkende autoriserede kloakmestre, der må montere en rottespærre. Har du særlige ønsker til type og materialer, kan du selv indkøbe den og efterfølgende få en kloakmester til at montere.