Maling Af Træværk Ude Og Inde: Komplet Vejledning Til Pris

Maling af træværk er en tilbagevendende begivenhed for alle boligejere. Uanset om du skal male ude eller inde, er der nogle retningslinjer, du skal følge for at opnå et flot og holdbart resultat – medmindre du vælger at få en professionel maler til at løse opgaven. Læs med, og få de tips du mangler til maling af træværk.

Hvad koster det at få malet træværk?

Prisen vil afhænge af, om du skal have malet træværk ude eller inde, og hvad du præcist skal have malet. Som eksempel koster det mellem 175-250 kr. pr. m2 at få malet en udvendig træfacade. Hvis maleren skal sørge for afrensning af træværket inden maling, skal du lægge et mindre beløb til kvadratmeterprisen.

★★★★★

VORES MALEREKSPERTER STÅR KLAR TIL AT HJÆLPE DIG

Hvorfor skal træværket males?

Udvendigt træværk skal vedligeholdes med egnet træbeskyttelse, der beskytter træet bedst muligt mod vind og vejr. Malingen på det udvendige træværk er en stor del af husets look, og en ny farve kan gøre boligen mere moderne og tidssvarende. Maling af indvendigt træværk er mest af kosmetiske årsager og er perfekt, når farven skal passe til nye møbler, gardiner og lignende.

Fordele ved maling af træværk:

 • Beskyttende effekt – Maling beskytter træværket mod regn, sne og ikke mindst mod solens stråler, så træet holder længere uden at rådne.
 • Forfriskende overflade – Med tiden kan de malede overflader komme til at se triste og kedelige ud. Ny maling får boligen til at fremstå flot og vedligeholdt.
 • Nye farver – Maling er den perfekte måde at give dit træværk nyt liv. På en hurtig og billig måde, kan du shine træet op med nye og friske farver i tidens nuancer.

Maling af træværk er en vigtig del af den tilbagevendende vedligeholdelse på huse, sommerhuse, redskabsskure og alle andre bygninger, der er opført helt eller delvis i træ. Mange vælger at betale en professionel maler til at stå for opgaven, mens andre vælger at male selv.

Hvis du hører til dem, der foretrækker selv at stå for malearbejdet, skal du kende de grundlæggende principper, inden du kaster dig ud i projektet.

Hvilket træværk skal vedligeholdes?

I princippet skal alt træværk vedligeholdes for at opnå den længst mulige levetid, og for at træværket skal fremstå pænt og vedligeholdt.

Udvendigt træværk skal have særlig megen opmærksomhed, da det kræver beskyttelse mod fugt og solens skadelige UV-stråler, der er meget hårde ved træværket. Det indvendige træværk kræver ikke den samme vedligeholdelse og skal kun males, når du vil skifte farve eller shine boligen op.

Hvordan maler du udvendigt træværk

Når du maler udvendigt træværk er forberedelsen vigtig. Du skal sørge for, at træet er sundt og rent, inden du maler. Nyt træværk kan med fordel males med grundingsolie, inden du maler med træbeskyttelsen.

Arbejdsgangen ser således ud:

 • Rengøring
 • Afdækning
 • Grundmaling
 • Maling

Rengøring og klargøring af træværket

Start med at vaske træværket grundigt med grundrens. Hvis træet er angrebet af alger, skal du bruge algefjerner, så overfladen bliver helt ren.

Hvis den gamle maling sidder løs eller skaller af, skal den løse maling fjernes. Hvis du maler oven på løstsiddende maling, vil den nye maling også begynde at skalle af.

Hvis der er områder, hvor træet er råddent, skal det udskiftes. Træbeskyttelse beskytter træet, men når først skaden er sket, er der inden vej uden om udskiftning af træet.

Sørg for afdækning af fliser og murværk

Uanset hvor forsigtig du er, kan det ikke undgås, at der drypper maling fra pensler og ruller. Det kan være meget svært at rense maling af fliser og mursten, så brug tid på at dække grundigt af.

Det letteste er at bruge kraftigt pap eller et afdækningstæppe, der kan bruges igen og igen. Plastik kan være svært at arbejde med udendørs, da den mindste vind blæser den lette plastik væk.

Grundmaling på rent træ

Når du maler på træ, der ikke tidligere er behandlet, skal du starte med at bruge en grundingsolie af god kvalitet. Grundingsolien beskytter effektivt mod råd og svamp og danner en god bund til den efterfølgende maling.

Grundingsolien har desuden den fordel, at træet bliver mættet. Olien giver optimal beskyttelse, og da grundingsolie samtidig er billigere end træbeskyttelse, kan du spare på denne dyre maling. Husk at grundingsolien skal være helt tør, inden den kan males over.

Maling med træbeskyttelse

Nu er du klar til den afsluttende malerbehandling. Hvis du maler på nyt træ, eller hvis du skal skifte farve, skal du regne med at male mindst to gange. Træbeskyttelse tørrer heldigvis ret hurtigt, men følg altid producentens henvisninger for, hvor lang tid der skal gå, før du kan male anden gang.

Du bør undgå at male i direkte sol, så malingen ikke udtørrer for hurtigt. Vælg en periode, hvor det har været tørt nogle dage, og hvor det er lettere overskyet. Den ideelle temperatur til malearbejdet er mellem 10 og 25° C.

Hvordan maler du indvendigt træværk?

Maling af det indvendige træværk er udelukkende kosmetisk og kan sammenlignes med at male vægge og lofter. Med tiden bliver malingen skrammet og trist at se på, og så er det tid til et opfriskende lag maling.

Maling af indvendigt træværk:

 • Rengøring
 • Slibning
 • Grunding
 • Maling

Rengøring af træværk

Indvendigt træværk kan være fedtet og snavset af røg fra stearinlys, brændeovn, rygning og madlavning. Det er vigtigt, at træværket renses helt i bund, så malingen kan hæfte på overfladen. Det gælder både træværk, der tidligere har været malet, og træ som skal males første gang.

Du kan bruge grundrens eller malerens til rengøringen. Det er produkter, der effektivt fjerner snavs og fedt på alle overflader. Husk at vaske af med rent vand, og lad træet tørre helt, inden du fortsætter.

Reparation og slibning

Hvis der er hakker eller ridser i træet, er det nu, du skal udbedre skaderne. Det gør du ved at spartle hakkerne ud og slibe det spartlede område, så det bliver helt jævnt og plant.

Hvis den eksisterende maling er ujævn i overfladen, kan du med fordel slibe overfladen. Hvis du ikke er omhyggelig med slibningen, vil du kunne se ujævnhederne i den nye maling.

Nyt træ skal grundes

Hvis du skal male på rent og ubehandlet træ, skal du starte med en god grundmaling. Ubehandlet træ er meget sugende, og grundmalingen vil mætte træet og lægge en god bund til den efterfølgende maling.

Træet vil sandsynligvis rejse sig en smule efter det første lag grundmaling. Hvis overfladen føles ru, skal du slibe den med fint sandpapir, men uden at slibe igennem grundmalingen.

Maling med pensel eller rulle

Når grundmalingen er slebet, er du klar til at male. Smalle stykker træ, som fodpaneler og indfatninger, skal males med pensel. Større flader, som indvendige døre, køkkenlåger og lignende, kan lettest males med rulle.

Sørg for at købe pensler og ruller af god kvalitet, og gå langt uden om de billigste tilbud. Kvalitetsværktøj er lidt dyrere, men du får også et langt flottere resultat.

FAQ – De 3 mest stillede spørgsmål om maling af træværk

Her får du svaret på de tre spørgsmål, der oftest stilles i forbindelse med maling af træværk inde og ude.

Hvornår er det bedst at male udvendigt træværk?

Det er bedst at male fra april til september, hvor det er lettest at finde en længere periode med tørt vejr. Det må ikke have regnet i en 4-5 dage, og luftfugtigheden er ideel, når den ligger mellem 40-80 %.

Hvilken maling er bedst til udendørs træværk?

Det anbefales, at du vælger en kvalitetsmaling fra et af de kendte mærker. Her får du maling, der beskytter træet i op til 10-12 år, og som holder sig pæn og er robust.

Hvilken maling er bedst til indvendigt træværk?

Til indendørs træværk skal du bruge en maling til træ og metal. Denne type maling er stærk og holdbar og findes i flere glansgrader. Malingen kan tones i den farve, du ønsker.