Maling af vinduer: Priser & Tips (Udvendig & Indvendig)

Maling af vinduer er en tilbagevendende begivenhed, som du ikke bør springe over. Nymalede vinduer er flotte at se på, og malingen beskytter vinduerne, så de holder i længere tid. Vinduesmaling er ikke svært, så du kan vælge, om du selv vil give dig i kast med opgaven, eller om du hellere vil lave en aftale med en maler, der kan stå for projektet.

Hvad koster det at få malet vinduer?

Hvis du vælger at betale en professionel maler for at male dine vinduer, skal du forvente en pris pr. vindue på mellem 650-1.500 kr., alt efter om der både skal males inde og ude, og hvor store vinduerne er. Prisen inkluderer slibning, grunding og maling. Vinduer med én stor ramme er billigst at få malet, mens vinduer med sprosser er mere tidskrævende og derfor også dyrere.

★★★★★

VORES MALEREKSPERTER STÅR KLAR TIL AT HJÆLPE DIG

Ny maling beskytter dine vinduer

Flotte og nymalede vinduer pynter på huset, og malingen beskytter vinduerne mod vind og vejr og ikke mindst mod solens nedbrydelige stråler. Vinduerne i huset kan holde i mange år, så længe du sørger for den rigtige vedligeholdelse og maling.

NØGLEPUNKTER

  • Forlænger vinduets levetid – Vinduesmaling beskytter vinduet, så der ikke trænger vand og fugt ind i træværket og nedbryder træet. Den rigtige maling beskytter også mod solens skadelige UV-stråler, der på ganske få år kan skade træet.
  • Godt for økonomien – Nye vinduer er dyre, og derfor skal du passe godt på dem. Med den rette vedligeholdelse og maling kan du have glæde af dine vinduer i mange år, og i bedste fald får du aldrig brug for at udskifte dem.
  • Nymalede vinduer giver huset et løft – Vinduerne er en stor del af husets visuelle udtryk udadtil. Nymalede vinduer pynter på huset og er med til at få ejendommen til at fremstå flot og vedligeholdt.

Du kender sikkert udfordringen med, at malingen på vinduerne begynder at skalle af, og i løbet af kort tid kommer det rå træ til syne. Så snart træet er blottet, vil det suge fugt og sætte gang i nedbrydningen.

Træ er et fantastisk materiale, der kan holde til mangt og meget, men det kræver en jævnlig vedligeholdelse. Hvis træet udsættes for fugt, vil det begynde at rådne, og efter kort tid står dine vinduer ikke til at redde. Heldigvis kan maling af vinduesrammer og karme forhindre nedbrydningen.

Hvilke vinduer kan males?

Maling af vinduer
Billede: belchonock, Depositphotos

Ældre vinduer er altid fremstillet i træ, der kan males. Moderne vinduer kan være fremstillet i plast eller være beskyttet af aluprofiler, men hvilke vinduer kan du egentlig male?

Trævinduer

Alle trævinduer kan (og skal) males med jævne mellemrum. Nye vinduer skal i reglen først males efter 8-10 år, men det afhænger meget af, hvor udsatte vinduerne er for regn og sol.

Trævinduer med aluprofiler

Mange moderne vinduer er beskyttet med aluprofiler udvendigt. Profilerne beskytter træet og skal ikke males, men i stedet vaskes af nogle gange i løbet af året. Vinduerne skal stadig males indvendigt, men det er med et noget længere interval og har kun kosmetisk betydning.

Plastikvinduer

Vinduer der er fremstillet af plast, nedbrydes ikke på samme måde som vinduer af træ, og det er ikke nødvendigt med vedligeholdende maling. Hvis plastikvinduerne er begyndt at se triste ud, kan du dog sagtens male dem. Det kræver en grundig matslibning og grunding først, så malingen binder på plastikken.

Hvilken maling er bedst til vinduer? – udendørs og indendørs

mand maler udvendigt vindue
Billede: monkeybusiness, depositphotos

Når vinduerne skal males, er det vigtigt, at du vælger en egnet maling. Det anbefales, at du bruger en rigtig vinduesmaling, der er særlig fremstillet til formålet.

Vinduesmaling er beregnet til at kunne modstå de hårde, nordiske vejrforhold og beskytter vinduet i længst mulig tid.  Vinduesmaling tørrer meget hurtigt. Det anbefales, at vinduerne males 2-3 gange, og den korte tørretid forhindrer, at vinduerne skal stå åbne i længere tid.

Du skal være opmærksom på, at nogle typer vinduesmaling både kan bruges inde og ude, mens andre typer udelukkende er beregnet til udendørs brug og andre igen udelukkende til indendørs brug.

Vinduesmaling findes i forskellige glansgrader, så du kan vælge imellem mat og blank finish. De fleste typer vinduesmaling kan tones, så du kan male vinduerne i den farve, du ønsker. Husk at gemme farvekoden, så du kan få den samme farve næste gang, vinduerne skal males.

Relateret: Maling af tag

Gør det selv, eller hyr en maler

Det er ikke svært at male vinduer. Til gengæld er arbejdet tidskrævende og temmelig kedsommeligt, hvilket er en af årsagerne til, at mange vælger at hyre en professionel maler til opgaven. Hvis der er flere etager på huset, kan det være en medvirkende årsag til at lade en fagmand klare opgaven.

Hvis du selv vil male vinduerne, så læs vejledningen her, og se, hvordan du gør:

Hvordan maler du vinduer korrekt?

Der er en del forberedelse, inden du kan begynde at male. For at opnå det bedste resultat, er det meget vigtigt, at vinduets overflader en klargjort, og det kan ikke betale sig at springe forberedelsen over, selvom det kan være fristende bare at begynde at male.

Reparation af vinduet

Hvis der er skader på vinduet, skal de udbedres, inden du maler. Ødelagte glaslister skal udskiftes, og mindre rådskader i rammer og karme skal erstattes med nyt træ.

Fjern løs maling

Al løs maling skal fjernes, så den nye maling kan binde ordentligt. Den løse maling kan lettest skrabes af med en malingskraber.

Slibning

Når den løse maling er fjernet, skal vinduet slibes med sandpapir. På de steder hvor der er skrabet maling af, skal du være særlig opmærksom på at slibe kanterne ned, da de ellers bliver synlige i den nye maling.

Dæk af

Sørg for at hængsler og beslag er dækket af med malertape. Det vil også være en fordel at dække af under vinduet i tilfælde af, at der skulle dryppe maling, mens du maler.

Det rå træ smøres med grundingsolie

Dér hvor vinduet er slebet ned til det bare træ, skal træet grundes med grundingsolie. Vinduesmaling binder ikke særlig godt på det rå træ og risikerer at skalle af, hvis du springer grundingsolien over.

Mal minimum 2 gange

Det anbefales at male vinduet minimum to gange. Hvis der er steder, hvor du har slebet ned til rent træ eller du skifter farve, kan det være nødvendigt at male en tredje gang.

Relateret: Sådan maler du selv dine køkkenlåger

Hvor tit skal vinduerne males?

Fabriksnye vinduer skal ikke males de første 8-10 år. Der kan dog være stor forskel på, hvor udsatte vinduerne er for vejr, vind og sol. Sydvendte vinduer er mere udsatte for sol end nordvendte, og malingen nedbrydes derfor hurtigere. Det anbefales, at du tjekker vinduerne hvert år og maler dem, når det er nødvendigt.

FAQ – Få svar på de 5 oftest stillede spørgsmål om maling af vinduer

Her får du svar på de mest stillede spørgsmål om vinduesmaling:

Hvilken glans maling anbefales til vinduer?

Det anbefales at bruge en vinduesmaling med en høj glansgrad – gerne på 50 eller derover. En maling med høj glans, giver det mest holdbare resultat.

Hvor lang tid skal vinduesmaling tørre?

De fleste vinduesmalinger tørrer på ca. 4 timer. Den korte tørretid gør det hurtigere at klare malearbejdet, selvom der skal males flere gange.

Kan du sprøjtemale vinduer?

Ja, det kan du godt. Det kræver dog, at det er vindstille, og at glas og murværk er dækket grundigt af. Selve afdækningen vil tage længere tid, end det tager at male vinduet, hvilket er en af årsagerne til, at sprøjtemaling ikke ses så ofte.

Hvornår kan du male vinduer udendørs?

Du kan male vinduer, når det er tørt i vejret, og temperaturen ligger på mellem 5°-25° C. I køligere vejr kan malingen have svært ved at tørre, mens varmere vejr får malingen til at tørre for hurtigt. Undgå at male i direkte sol.

Hvilken pensel er bedst til vinduer?

Runde og ovale pensler er lettest at arbejde med, og du får de skarpeste kanter. De fleste vil synes, det er svært at ”styre” malingen med firkantede pensler, men ellers er penselvalget mest en smagssag. Du bør undgå at købe billige pensler. En god pensel kan let koste over 100 kroner, men den er alle pengene værd.

Relateret: Montering og udskiftning af ovenlysvinduer