Ståltag: Priser, Typer & Information

Indsend din opgave online
Tag eksperter i hele landet
Gratis – 100 % uforpligtende
Over 580.000 formidlede opgaver

Ståltag bliver mere og mere almindeligt i Danmark. Det er billigt, modstandsdygtigt og stort set vedligeholdelsesfrit. Ståltag har et udseende, der minder lidt om tegl – men prisen er en helt anden.

Til trods for den lave pris, har ståltag en flot levetid på minimum 40 til 50 år. Du får altså meget tag for pengene sammenlignet med andre billige tagtyper som for eksempel eternittag, der til sammenligning koster mere og kun har en levetid på 30 til 40 år.

I artiklen her kan du læse alt om ståltag. Du kan blandt andet finde information om, hvad ståltag koster, hvilke typer af ståltag der findes, og hvilke fordele og ulemper der er ved at vælge ståltag.

★★★★★

VORES TAGEKSPERTER STÅR KLAR TIL AT HJÆLPE DIG

Hvad koster et ståltag?

Prisen på ståltag ligger i gennemsnit på mellem 650 og 900 kroner pr. kvadratmeter. Et ståltag på 100 kvadratmeter vil dermed koste mellem 65.000 og 90.000 kroner inklusiv montering. Dertil kommer prisen for nedtagelse af gammelt tag. Den endelige pris afhænger desuden af firmaets timeløn samt typen af ståltag og tagets kompleksitet.

Ovenstående er en gennemsnitlig pris. Den endelige pris for dit tag vil afhænge af, hvorvidt der er et gammelt tag, der skal nedtages først, om der skal foretages reparationer på den eksisterende tagkonstruktion, hvilken type ståltag du ønsker, og hvor mange inddækninger, der er behov for (for eksempel omkring vinduer og skorstene).

Ståltag er én af de billigste tagtyper, du kan vælge. Det skyldes især, at pladerne er billige at producere, men også at de er nemme og hurtige at lægge for håndværkerne, da det er store plader i tagets fulde længde.

Det vil typisk være en tømrer, der monterer ståltag. De enkelte firmaers timepriser kan variere med flere hundrede kroner, og timelønnen hos det valgte firma spiller dermed også en rolle i forhold til den samlede pris.

Hvad er et ståltag?

Ståltag tagstensplade

Ståltag er tag, der er produceret i stål. Herefter er det varmgalvaniseret og eventuelt malet. Modsat mange andre typer af tag, produceres ståltag i plader i tagets fulde længde fra tagfod til tagryg. Det gør det nemt og hurtigt at montere, og det efterlader færre samlinger.

Ståltag kan monteres på tage med en hældning på ned til 12 grader, hvilket vil sige, at ståltag kan monteres på næsten alle bygninger.

Fordele ved ståltag

 • Billigt at montere
 • Nemt at vedligeholde
 • Kræver ikke en solid tagkonstruktion
 • Kan monteres ovenpå eksisterende tag
 • Kan bruges til tage med lav hældning
 • Levetid på 40-50 år
 • Mange forskellige farver

Ulemper ved ståltag

 • Kræver undertag
 • Bør ikke udføres som gør-det-selv-projekt
 • Farven kan falme med tiden
 • Ved forkert montering kan der opstå problemer med kondens

Typer af ståltag

Der findes mange forskellige producenter af ståltag. Tre af de mest anerkendte er:

Stålpladerne minder til forveksling om hinanden, men er produceret af forskellige firmaer. Der kan dermed være mindre forskelle, ligesom producenterne lover forskellige levetider.

Priserne på ovenstående typer af ståltag fordeler sig således:

Ståltag typePris pr. kvadratmeter
HP ståltag650 – 700 kr.
Lindab ståltag650 – 750 kr.
Decra ståltag750 – 900 kr.

Ståltag farver

Ståltag fås i rigtig mange forskellige farver. Farvemulighederne afhænger af producenten. Nedenfor ses standardfarver hos de forskellige producenter.

Ståltag typeFarver
Klassisk Decra ståltagSort, rød, rødbrun, palærød, grøn, antik
Lindab ståltagSort, grafitgrå, brun, teglrød, mørkerød
HP ståltagSort, sølv, mørk sølv, lysegrå, antracit, grafitgrå, flaskegrøn, skovgrøn, mørkegrøn, mørkebrun, teglrød, svensk rød, gul

Som det ses i tabellen ovenfor er der altså som minimum en håndfuld farver at vælge imellem, mens der ved producenter som HP kan fås ståltag i rigtig mange forskellige – og også utraditionelle – farver.

Ved særlige ønsker, kan der foretages specialbestillinger på farver. Forhør dig hos din taglægger, hvis du er i tvivl, om en given farve kan lade sig gøre. De fleste farver på ståltag kan efterhånden lade sig gøre.

Undertag til ståltag

De fleste producenter af ståltag anbefaler at montere taget på et undertag for at undgå kondensdannelse. Ved nogle typer af ståltag kan det være tilstrækkeligt med et kondensfang eller et underlag med stengranulat.

Netop fordi ståltag er så let, kan det også lægges ovenpå eksisterende tag, da det ikke belaster tagkonstruktionen yderligere. Det vil sige, at du helt kan slippe for at stå uden tag over hovedet, hvis huset trænger til udskiftning af tag. Det er også billigere at få lagt nyt tag ovenpå det gamle, da du sparer nedtagningsarbejdet.

Vær dog opmærksom på, at der kan være ulemper ved at montere ståltag ovenpå det eksisterende tag, da der er risiko, for at fugtskader i tagkonstruktionen ikke opdages.

Relateret: Zinktag – Alt du skal vide

Må man montere ståltag på gammelt tag?

Nedtagning af det gamle tag er en væsentlig udgift i forbindelse med tagudskiftning. Den del kan du i nogle tilfælde spare, når du vælger et ståltag som dit nye tag. Ståltag hører nemlig til blandt de letteste typer af tag, og de kan derfor oftest lægges direkte ovenpå det gamle tag uden konsekvenser for tagkonstruktionen.

Udover, at tagkonstruktionen skal kunne bære et ekstra lag tag – hvilket de helt tunge tagtyper som betontag ikke kan – skal den eksisterende tagkonstruktion også være uden råd. Det kræver en ekstra inspicering af taget – især indefra.

Lægges der nyt tag på et gammelt tag med en konstruktion med råd, vil der være grobund for skimmel, og det er ikke ønskværdigt.

Må man lægge ståltag på eternittag med asbest?

Som tingene ser ud på nuværende tidspunkt, kan du uden problemer lægge nyt ståltag på et gammelt eternittag med asbest. Visse lande i EU er dog begyndt at opsætte lovkrav om nedtagning af gammelt asbesttag inden for en given periode.

Følger Danmark – eller hele EU – på et tidspunkt trop, vil det kræve, at det nye ståltag nedtages for at nedtage det gamle asbesttag, og det er en større udgift end at nedtage asbesttaget i første omgang.

Kan man selv lægge ståltag?

Ståltag

Der er ikke noget lovgivningsmæssigt galt i selv at montere ståltag. Du kan derfor i princippet godt selv kaste dig ud i projektet. Du bør dog have erfaring med arbejde med stålplader og taglægning for at gå i gang.

Det anbefales som udgangspunkt ikke at lægge ståltag selv, da kombinationen af undertag og ståltag kræver erfaring og viden om montering for at sikre et resultat, der også på sigt er tæt.

Lægges ståltag eller undertag forkert, er der ingen garanti for tætheden. Det kan på sigt betyde fugtskader med skimmel til følge.

Tag, der ikke er lagt korrekt, kan også få store konsekvenser for vurderingen af huset i forbindelse med salg.

Få tilbud på montering af ståltag

Der kan være op til flere hundrede kroners forskel på kvadratmeterprisen for ståltag. Samlet set for hele taget kan det betyde mange tusinde kroners forskel fra det ene firma til det andet for det samme stykke arbejde. Derfor bør du altid indhente flere tilbud.

At indhente tilbud kan være en tidskrævende proces, men ditbyg.dk gør det nemt for dig. Her skal du kun bruge få minutter på at indtaste informationer om opgaven samt din e-mail.

Efter du har sendt forespørgslen afsted, modtager du tilbud fra lokale håndværkere, der gerne vil påtage sig opgaven. Det er helt op til dig at vælge det bedste tilbud.

Ofte stillede spørgsmål:

Hvor lang tid holder et ståltag?

Levetiden på et ståltag afhænger af typen, men de fleste ståltag har en levetid på mellem 40 og 50 år, hvilket er imponerende, prisen taget i betragtning.

Kan man gå på et ståltag?

Ja, man kan i princippet godt gå på et ståltag – det gør de professionelle taglæggere. Det kræver dog viden om tagets konstruktion for at undgå at gøre skade på taget.

Hvordan undgår man kondens på ståltag?

Ståltag samler kondens. Derfor anbefales et undertag for eksempel i form af en kondensdug eller som minimum et kondensfang, der kan optage og aflede kondens og dermed sikre imod fugtskader.

Indhent tilbud Indhent 3 tagtilbud Gratis & Uforpligtende!