Maling af loft: Alt du skal vide om pris og processen (2024)

Et flot, nymalet loft kan få et rum til at tage sig ekstra godt ud, og tid efter anden vil alle lofter trænge til at blive frisket op med ny maling. Maling af lofter kan være en udmærket gør-det-selv-opgave, som dog kræver et vist kendskab til valg af maling, maleteknik og ikke mindst klargøring af loftet, inden du begynder at male.

Hvad koster det at få malet loft?

Maling af lofter koster omkring 100-150 kr. pr. m2. Prisen inkluderer spartling, slibning og 2 gange maling og forudsætter at rummet er ryddet, så maleren kan gå i gang med det samme. Prisen kan variere en smule mellem landsdelene og er typisk højere i landets større byer.

★★★★★

VORES MALEREKSPERTER STÅR KLAR TIL AT HJÆLPE DIG

De største fordele ved at få malet lofter er:

  • Pynter på rummet – Loftet er et rums største synlige flade. Et nymalet loft vil helt automatisk få rummet til at se flot og velholdt ud.
  • Skab stemning – Når du vælger farve på loftet, kan du skabe den stemning du ønsker. Hvide lofter får et rum til at virke større og mere indbydende, mens en mørkere farve på loftet kan skabe en huleagtig og intim stemning i rummet.
  • Mulighed for stilskift – Hvis du er træt at trælofter eller listelofter, kan du give rummet et helt nyt udtryk ved at male loftet. Hvis du vælger en hvid farve, vil rummet virke mere lyst og venligt at opholde sig i.

Mal selv, eller lav en aftale med en maler

Maling af lofter er ikke svært, og derfor vælger mange at male selv. Maling af lofter kræver, at du har det rette værktøj og et vist kendskab til at male. Hvis du er i tvivl om fremgangsmåden, kan du læse med her, eller du kan vælge at få en professionel maler til at hjælpe med opgaven.

Tid efter anden vil alle lofter have brug for en opfriskning i form af ny maling. Særligt vil rygning, stegeos og røg fra brændeovne og stearinlys sætte sig i loftet og få overfladen til at se trist og grå ud.

Heldigvis er det forholdsvis billigt at få malet loftet, og uanset om du vælger at stå få opgaven selv, eller du betaler en fagmand for at male, vil resultatet være et rum, der er bliver indbydende og rart at opholde sig i.

Hvilke lofter kan males?

Stort set alle lofter kan males. De mest almindelige lofter i moderne villaer er glatte gipslofter, og i nyere etagebyggeri er lofter i beton det mest brugte materiale.

I ældre byggerier er pudsede lofter meget brugt og i mange parcelhuse fra 60’erne og 70’erne er listelofter i træ det foretrukne materiale.

Alle disse lofttyper kan males, og hvis du følger guiden her, er du sikker på, at du får et flot og tilfredsstillende resultat.

Hvilket værktøj skal du bruge til at male loft?

Inden du går i gang med at male loft, skal du sikre dig, at du har det rigtige værktøj:

  • Lille spartel til reparation af huller
  • Slibeværktøj (elektrisk eller en ”gammeldags” slibeklods)
  • En pensel i god kvalitet til at male kanter
  • En malerulle (gerne med et langt skaft)
  • Wienerstige – hvis der er højt til loftet

Du skal naturligvis også bruge den korrekte maling. Find et godt udvalg af maling til loft her.

Hvordan maler du lofter?

Som med alt andet malerarbejde er forberedelsen mindst lige så vigtig som påføring af malingen. Du skal være meget omhyggelig med nedvaskning, spartling og slibning. Selv de mindste pletter og ujævnheder i overfladen, vil blive synlige i det færdigmalede loft.

Flyt møbler og lamper

Det er lettest at male lofter, hvis rummet er ryddet for møbler og loftslamper er taget ned. Store sofaer og spiseborde kan eventuelt afdækkes og placeres midt på gulvet, hvor de står mindst i vejen.

Afdækning

Når du maler loft, er sprøjt og dryp fra malerrullen nærmest umulige at undgå. Sørg for at dække gulvet godt af med afdækningspap, som har den fordel, at du ikke glider, som der er risiko for med afdækningsplastik.

Gør loftet rent for støv og snavs

Alt støv skal børstes eller støvsuges ned fra loftet, så du ikke risikerer at få spindelvæv og snavs i malingen. Lofter der er snavsede af sod eller nikotin, skal vaskes med et grundrengøringsmiddel og tørres efter med rent vand.

Reparér huller og revner

Hvis der er huller fra lamper, revner eller skader i loftet, skal hullerne spartles ud. Spartelmasse synker en smule, når det tørrer, og derfor er det nødvendigt, at mellemslibe og spartle flere gange, indtil reparationen er helt glat med loftet.

Trælofter skal males med spærrende maling eller grunder

Trælofter der ikke tidligere har været malet, skal smøres med spærrende maling eller grundmaling. Store knaster kan med fordel smøres med knastlak, så harpiks fra knasterne ikke slår igennem den færdige maling.

Start med at male kanter

kvinde maler kanterne af loft
Billede: aetb, depositphotos

Ligesom når du maler vægge, skal kanterne på loftet males først. Mal 8-10 cm ind på loftet, så du har plads til at male med malerullen, uden at du rammer væggen.

Mal loftet to gange

Det anbefales at male loftet minimum to gange. Det ekstra lag maling giver det pæneste og mest ensartede resultat. Hvis loftet ikke tidligere har været malet, kan det være nødvendigt med et tredje lag. Det må du vurdere, når malingen er tør efter det andet lag maling.

Rengøring og fjernelse af afdækning

Hvis du har brugt malertape i kanten af loftet, er det lettest at fjerne tapen inden malingen tørrer helt. Hvis du venter, risikerer du, at tapen trækker noget at malingen med af, og så skal du i gang med at reparere det nymalede loft.

Til sidst fjernes afdækningen fra gulvet, og du kan begynde at flytte møblerne tilbage og nyde det flotte, nymalede loft.

Relateret: Alt du skal vide, når du skal have nyt loft

FAQ – De 3 mest stillede spørgsmål om maling af loft

Her ser du de tre spørgsmål, der oftest stilles i forbindelse med maling af loft:

Hvilken vej skal loftet males?

En tommelfingerregel siger, at du får det flotteste resultat, når du maler mod lyset, altså i retning mod det største vindue i rummet. Listelofter og profillofter males altid i bræddernes længderetning.

Hvad maler du først loft eller væg?

Hvis du både skal male lofter og vægge, starter du altid fra oven. Det vil sige, at du først maler loftet og derefter væggene. Hvis der også skal males fodpaneler og indfatninger, males de til sidst.

Hvor lang tid tager det at male et loft?

Maling af et almindeligt stueloft inklusive grunding og maling to gange tager ca. en til to dage. Hertil kommer flytning af møbler, som du selv skal stå for.