Montering Af Ovenlysvinduer & Tagvindue

Indsend din opgave online
Vindueeksperter i hele landet
Gratis – 100 % uforpligtende
Over 580.000 formidlede opgaver

Ovenlysvinduer – også kaldet tagvinduer – er vinduer, der er monteret i taget frem for i facaden. Vinduerne giver mere lys, og så giver de friheden til at stille møbler op ad væggene uden at tage hensyn til placering af eventuelle vinduer og begrænsning af lysindfald.

De mest anvendte ovenlysvinduer er Velux vinduer, men afhængigt af tagets hældning og type samt ønsker til vinduets størrelse og form, er der også andre muligheder.

I artiklen her kan du læse alt om ovenlysvinduer, herunder blandt andet hvad ovenlysvinduer koster, hvilke typer af ovenlysvinduer du kan få, og hvilke regler der er for montering af ovenlysvinduer.

★★★★★

VORES VINDUESEKSPERTER STÅR KLAR TIL AT HJÆLPE DIG

Hvad koster ovenlysvinduer?

Prisen på et ovenlysvindue afhænger blandt andet af faktorer omkring taget; hældning og type, og om omkringliggende dele af taget eventuelt skal udskiftes samtidig f.eks. på grund af beskadigede tagplader.

Den samlede pris afhænger også af ovenlysvinduets type og størrelse, om der skal laves nye inddækninger, og hvor stort et indendørs spartel- og malerarbejde, der efterfølgende er behov for.

Er der ekstra hensyn at tage, som for eksempel bortskaffelse af asbestplader i forbindelse med udskiftning af vinduet eller ønsker om tilbehør som for eksempel mørklægningsgardiner, medfører det en højere pris.

Hvad er ovenlysvinduer?

Ovenlysvinduer er vinduer, der giver ovenlys – altså lys fra taget. Ovenlysvinduer kaldes også for tagvinduer og er monteret i taget frem for i facaden. Fordelen ved denne type vinduer er, at lysindfaldet er bedre, og at vinduerne ikke stjæler plads i væggen, hvilket er en indretningsmæssig fordel.

Ovenlysvinduer på skråt tag

ovenlysvindue skråt tag

Prisen på ovenlysvinduer på skråt tag ligger i gennemsnit på mellem 7.500 og 14.000 kroner pr. vindue. Prisen inkluderer vindue og montering, men ekskluderer eventuelt indendørs spartel- og malerarbejde.

Et ovenlysvindue til skråt tag er typisk et vippevindue eller et tophængt vindue, der åbnes manuelt. Det er også muligt at vælge et elektrisk, fjernbetjent vindue mod en merpris.

Ovenlysvinduer på fladt tag

ovenlysvindue fladt tag

Prisen på ovenlysvinduer på fladt tag ligger i gennemsnit på mellem 5.700 og 12.500 kroner pr. vindue. Prisen inkluderer vindue og montering, men ekskluderer eventuelt indendørs spartel- og malerarbejde.

Der findes forskellige typer af ovenlysvinduer til fladt tag. Valget afhænger af formålet. Vinduet kan være med lystunnel for at skabe lys i et rum uden ydervægge, en ovenlyskuppel eller et fladtagsvindue.

Typer af ovenlysvinduer

Ovenlysvinduer er typisk tagvinduer til skråt tag. De to mest almindelige typer af ovenlysvinduer til skråt tag er tophængte vinduer og vippevinduer. Forskellen er, at tophængte vinduer sidder fast i toppen og altså åbnes udad forneden, mens vippevinduer sidder fast i midten, så de vippes ud i bunden og ind i toppen.

Både tophængte vinduer og vippevinduer fås i de standard manuelle versioner, men også som elektriske tagvinduer med fjernbetjening. Prisforskellene ses nedenfor.

Ovenlysvindue type (VELUX)Pris inkl. montering
Manuelt tophængt vindueFra 9.000 kr.
Elektrisk tophængt vindueFra 13.000 kr.
Manuelt vippevindueFra 7.500 kr.
Elektrisk vippevindueFra 11.000 kr.

Montering af ovenlysvinduer

montering af ovenlysvindue

Prisen på montering af ovenlysvinduer afhænger af vinduets pris, men også af opgavens kompleksitet. Det er mere komplekst at montere et nyt vindue i et eksisterende tag end at udskifte et eksisterende vindue med et nyt eller at montere et nyt vindue i forbindelse med lægning af tag.

Montering af ovenlysvindue på eksisterende tag

Det er typisk let at udskifte et eksisterende ovenlysvindue med et nyt i samme størrelse. Det er en helt anden sag, hvis der skal installeres et helt nyt vindue i et eksisterende tag. Det kræver i så fald gennembrud af alle tagets lag og er en væsentligt mere omstændelig proces, der kan have betydning for, hvor det er muligt at placere vinduet.

Montering af ovenlysvindue på nyt tag

Ønsker du ovenlysvinduer, er det væsentligt nemmere at montere i forbindelse med lægning af nyt tag – uanset om der er tale om nybyg, udskiftning eller renovering af eksisterende tag. Her er der mulighed for at tænke montering af vinduerne ind undervejs i taglægningen frem for efterfølgende.

Montering af ovenlysvindue med lystunnel

Et ovenlysvindue med en lystunnel er en mere kompleks opgave end blot et ovenlysvindue. Her skal der føres et rør fra vinduet og ned til det rum, hvori der ønskes et bedre lysindfald. Afhængigt af afstanden fra vinduet til rummet, kan en sådan installation være væsentligt mere tidskrævende og væsentligt dyrere end montering af ovenlysvindue uden lystunnel.

Regler for ovenlysvinduer

Bygningsreglementet har nogle krav til ovenlysvinduer. Overordnet set er der tal om krav til isoleringsevne og redningsåbning, såfremt det er eneste adgang ud til det fri fra rummet.

Isoleringsevne:

Vinduet skal isolere så godt, at der ikke er et varmetab forbundet med monteringen eller udskiftningen.

Redningsåbning:

Der skal være minimum én redningsåbning ud til det fri i alle beboelses- og køkkenrum. Er der udelukkende et ovenlysvindue i rummet, skal det i tilfælde af brand kunne fungere som redningsåbning.

En redningsåbning skal leve op til følgende krav:

  • Højde og bredde skal være minimum 0,5 meter hver og skal tilsammen udgøre minimum 1,5 meter (højde x bredde)
  • Højden fra bunden af vinduet ned til gulvet må maksimalt udgøre 1,2 meter
  • Højden fra bunden af vinduet ned til gulvet må maksimalt udgøre 0,6 meter, hvis underkanten af redningsåbningen er mere end 2 meter over jorden, hvilket typisk er tilfældet for et ovenlysvindue
  • Såfremt der er minimum to døre i rummet med adgang til to andre beboelses- eller køkkenrum med godkendte redningsåbninger, kan der ses bort fra kravet om redningsåbning

Kræver ovenlysvinduer bygningstilladelse?

I langt de fleste tilfælde er der intet problem i at få monteret ovenlysvinduer i din bolig. Der kan dog være visse undtagelser i form af lokalplaner og servitutter.

Lokalplaner kan du finde her: https://visplaner.plandata.dk/

Eventuelle servitutter for ejendommen kan findes her: https://www.tinglysning.dk/tinglysning/landingpage/landingpage.xhtml

Er du i tvivl, kan du forhøre dig hos din kommune.

Få tilbud på ovenlysvinduer

Prisen på et ovenlysvindue varierer med mange tusinde kroner. En stor del af prisvariationen skyldes naturligvis de forskellige typer af vinduer og tag, men der kan sagtens være op til et par tusinde kroners forskel fra håndværker til håndværker på samme opgave.

De forskellige tilbud skyldes dels, at timepriserne hos de forskellige firmaerne kan variere med op til et par hundrede kroner, men også at tidsforbruget på opgaven kan vurderes forskelligt. Derfor er det altid anbefalelsesværdigt at indhente tilbud hos flere firmaer. Typisk vil det være tømrerfirmaer, der står for montering af ovenlysvinduer.

Hos ditbyg.dk kan du nemt og hurtigt indhente tilbud fra lokale firmaer på ganske få minutter. Du beskriver blot opgaven kort og indtaster dine kontaktoplysninger. Indenfor 72 timer modtager du tilbud fra interesserede håndværkere i din mailindbakke. Du kan frit vælge det tilbud, der passer dig bedst.

FAQ om ovenlysvinduer

Hvad er en lystunnel?

En lystunnel er et ovenlysvindue med et rør, der fører lyset ned til et rum uden ydervægge; for eksempel et toilet, en trappeopgang eller en korridor.

Kan man selv lave et ovenlysvindue?

Du kan i princippet godt selv montere et ovenlysvindue, men du skal have styr på, hvor det kan monteres i forhold til tagets spær. Skal der skæres i plader med asbest, kræver det en professionel.

Hvor meget lys giver et ovenlysvindue?

Et ovenlysvindue giver i gennemsnit dobbelt så meget lys som et almindeligt vindue. Lysmæssigt er et ovenlysvindue altså en god investering.