Tagrensning & Algebehandling Pris: Alt du skal vide

Ser taget slidt, beskidt og kedeligt ud? Så er det værd at overveje en tagrensning. Det er et billigt alternativ til udskiftning af tag, der løfter hele husets kosmetiske udtryk og værdi – og i mange tilfælde forlænger det også tagets levetid.

Lejer du udstyret til det, kan du i princippet selv gå i gang med at rense taget. Der er dog mange ting, du skal være opmærksom på, så i de fleste tilfælde vil det være en god idé at få en fagperson til at udføre arbejdet – eller som minimum komme med på råd.

★★★★★

VORES MALEREKSPERTER STÅR KLAR TIL AT HJÆLPE DIG

En vellykket tagrensning kræver det rigtige udstyr og ordentlige produkter. Derudover vil det i nogle tilfælde kræve et stillads. Det er desuden vigtigt at inspicere taget godt og grundigt, inden arbejdet påbegyndes. Er taget skadet, kan en tagrensning nemlig forværre skaden. Er der tale om et ældre eternittag med asbest, vil det kræve særlig behandling i forhold til gældende lovgivning.

Hvad koster det at få renset et tag?

Prisen på tagrensning ligger i gennemsnit på mellem 100 og 140 kroner pr. kvadratmeter tag. De fleste firmaer inkluderer algebehandling i prisen. For et hus med et tag på 200 kvadratmeter vil tagrensning inklusiv algebehandling dermed koste mellem 20.000 og 28.000 kroner. Det koster cirka det halve at rense taget selv.

Ovenstående prisgennemsnit er baseret på en standard tagrensning, der ikke kræver reparation af tag eller særlige forbehold for eksempel i forhold til asbest. Skal der foretages yderligere inspicering af tag, reparationer eller særlige forbehold, vil prisen typisk stige yderligere.

Mange vælger at få malet taget i forbindelse med en tagrensning. Det forlænger resultatet og giver et endnu pænere resultat. Ofte vil der også være penge at spare ved at kombinere tagrensning og tagmaling.

Beskidt tag med agler trænger til tagrens

Hvordan virker tagrens?

Tagrens er typisk en kombination af rens med maskine, der spuler taget, eller manuel rens og en efterfølgende algebehandling. I dette tilfælde vil algebehandlingen være forebyggende.

Algebehandling uden tagrens består derimod af skum, der sprøjtes ud på taget. Skummet nedbryder alger og anden vækst, der efterfølgende vil blive skyllet væk ved regn. Vær opmærksom på, at denne løsning kan kræve ekstra opmærksomhed på tagrenderne, der hurtigt kan blive fulde af mos og skidt.

Fordele ved tagrensning

Der er mange fordele ved at få taget renset. Ikke mindst æstetiske. Det ser bare pænere ud med et rent og pænt tag. Det synes potentielle købere også, hvorfor et rent tag både øger boligens værdi og formentlig også fremmer interessen fra potentielle boligkøbere, fordi et vedligeholdt tag er mere attraktivt end et slidt tag.

Fordele ved tagrens:

 • Forlænger tagets levetid
 • Øger boligens værdi
 • Fremmer interessen ved salg
 • Sparer dig for rensning af tagrender
 • Får taget til at se ud som nyt

Selvom der er delte meninger, om hvorvidt tagrensning forlænger tagets levetid eller ej, er det ikke desto mindre fakta, at taget tjekkes igennem på en måde, det ikke ellers ville blive tjekket igennem. Det vil sige, at hvis der er skader, der trænger til reparation, vil de blive opdaget i forbindelse med tagrensningen. Nogle skader kan måske heller ikke ses for snavs og alger – de bliver til gengæld synlige efter en tagrensning. Og reparation af skader tidsnok forlænger tagets levetid.

Det kan måske virke besynderligt, at rensning af tag sparer dig for rensning af tagrender. Men sagen er, at mos og andet skidt fra taget vil blive skyllet ned – og risikere at stoppe – tagrenderne i uvejr. Dét besvær kan du spare dig ved en tagrensning.

Kan man selv rense sit tag?

mand renser tag med højtryksspuler1

Du kan vælge at få et professionelt firma til at foretage rensning af dit tag, men du kan også leje udstyr, købe rens og selv smøre ærmerne op. Det koster i gennemsnit mellem 50 og 70 kroner pr. kvadratmeter – plus en masse arbejdstimer – at rense taget selv.

Det skal du bruge til en gør-det-selv-tagrensning:

 • Tagrenser
 • Filtre
 • Rensemiddel
 • Algemiddel
 • Trailer til transport af tagrenser
 • Stige eller stillads

Prisen kan blive højere eller lavere, afhængigt af hvor mange af ovenstående nødvendigheder, du skal leje dig til i forbindelse med din tagrens. Kan du låne en stige af naboen og en trailer af svigerfar, er der naturligvis penge at spare.

Vær opmærksom på, at hvis du selv står for tagrensningen, er det også dit ansvar at sikre, at taget er i god nok stand til at kunne klare en tagrens. Har taget skader eller utætheder, vil problemet formentlig blive værre af en tagrensning.

Hvordan fjerner man selv alger på taget?

Beskidt rødt tag og tagrende

Ønsker du ikke at kaste dig ud i en tagrensning, kan du også øge dit tags æstetiske udtryk ved at nøjes med at fjerne alger på taget.

 1. Fjern først alle de alger og alt det mos, du kan se og få fat i med dine hænder. Brug eventuelt handsker.
 2. Skrub på algerne med en blød børste, der dyppes i en spand vand.
 3. Kan algerne ikke fjernes tilstrækkeligt med vand, kan du forsøge med algemiddel.

Sørg for at undersøge, om der er tale om et tag med asbest, inden du går i gang med tagrensning og algefjerning. Er der tale om asbesttag, bør du overlade opgaven til professionelle.

Hvad koster algebehandling af tag?

Algerens af taget er billigere end tagrens. Vær dog opmærksom på, at resultatet ikke bliver det samme. Ved tagrens vil taget ofte fremstå som nyt rent kosmetisk. Algerens afhjælper kun alger. Afhængigt af algeproblemet, kan algerens dog have en betydeligt effekt.

Algebehandling koster i gennemsnit mellem 800 og 2.000 kroner for hele taget. Prisen afhænger af tagets samlede areal. Typisk kører firmaerne med bestemte intervaller, så algerens af tage på f.eks. 120-160 kvadratmeter koster én pris, mens algerens af tage mellem 160 og 200 kvadratmeter har en lidt højere pris.

Kan alle tage renses?

I langt de fleste tilfælde er tagrensning anbefalelsesværdigt. Både på grund af det kosmetiske udtryk, det giver huset, men i lige så høj grad som vedligeholdelse og forlængelse af tagets levetid.

I nogle tilfælde er det dog for sent at få en tagrensning. Er der tale om et gammelt tag – typisk over 40 år – vil taget ofte være så slidt og så tæt på at trænge til en udskiftning, at tagrensning i en del tilfælde ikke kan betale sig. Det giver ikke mening at bruge 20.000 på tagrensning nu, hvis taget skal skiftes om et år eller to.

Taget kan også være skadet i et omfang, så det ikke er forsvarligt at udføre tagrens. I så fald vil taget skulle tætnes, inden det renses. Mindre utætheder har typisk ikke en betydning, så længe loftet dækkes godt af inden selve rensningen.

Andre tag-opgaver: overvejer du nyt tag?

Ofte stillede spørgsmål

Hvornår er det bedst at algebehandle sit tag?

Algerens kan foretages året rundt. De fleste firmaer anbefaler dog algerens i foråret, men udelukkende fordi resultatet så kan nydes, når der bruges mere tid udendørs i løbet af foråret og sommeren.

Kan man trække tagrens fra?

Tagrensning hører under kategorien serviceydelser, hvilket betyder, at selve arbejdslønnen for tagrensningen indgår under håndværkerfradraget. Fradraget dækker cirka 1/3 af arbejdslønnen.

Hvor længe holder tagrens?

Holdbarheden på tagrens afhænger af udstyr og produkter, der er brugt til opgaven. Nogle firmaer lover op imod 20 års garanti mod alger og mos efter tagrensning.