Maling af trappe: Prisvenlig guide og gode tilbud (2024)

Hvis du overvejer at gå i gang med maling af trappe, så se her, hvordan du griber opgaven an. Trapper er oftest en af de dele i huset, der bliver brugt allermest og dermed også udsættes for størst slitage. Ældre trapper vil med tiden få slidt overfladebehandlingen af trin og gelænder og kan trænge til et frisk lag maling.

Hvad koster det at få malet trappe?

Maling af trapper skal prissættes individuelt, da mange faktorer har indflydelse på prisen. Den samlede pris afhænger af, hvor mange trin der er på trappen, om det er en ligeløbstrappe eller med sving, og om der er gelænder, balustre og stødtrin, som også skal males. Endelig vil det have betydning for prisen, om trappen skal slibes og grundes, inden den kan males.

★★★★★

VORES MALEREKSPERTER STÅR KLAR TIL AT HJÆLPE DIG

Skal du hyre en professionel maler, eller vil du male selv?

Når trappen skal males, skal du overveje, om du selv vil give dig i kast med projektet. Hvor stor opgaven er, afhænger af trappens beskaffenhed. Hvis den kun skal have et opfriskende lag maling, kan det hurtigt klares. Hvis trappetrin, stødtrin og gelændere først skal slibes og repareres, kan opgaven blive tidskrævende og kræve specielt værktøj.

Fordele ved maling af trappe:

  • God beskyttelse – Ny maling på trappen beskytter trappetrin og gelændere mod ridser, mærker og slitage. En malet trappe er let at vedligeholde, og snavs kan hurtigt fjernes med en fugtig klud.
  • Ny farve – Når du maler trappen, kan du vælge tidens moderne farver, og du kan lege med forskellige farver på trin, stødtrin og gelændere, så du kan skabe smukke kontraster.
  • Billigt projekt – En ny trappe er dyr og svær at installere. Hvis den gamle trappe stadig er i god stand, vil det være langt billigere at sætte den i stand med ny flot maling.

Trapper findes i mange hjem og er i dag ikke blot en praktisk anordning, der gør det muligt at komme fra en etage til en anden.

For mange er trappen en del af indretningen på linje med køkken og bad, og de ønsker derfor, at trappen skal fremstå flot og i farver der passer til boligens indretning og ikke mindst til tidens trend.

Derfor kan det give god mening at male den slidte trappe, så den igen ser flot og moderne ud.

Hvilke trapper kan males?

Alle trapper kan i princippet males, men fremgangsmåden afhænger af, hvilket materiale trappen er bygget af. De meste almindelige materialer til trapper er træ, metal og beton, eller eventuelt en kombination af de tre materialer.

Maling af trætrappe

Trætrapper er lette at male. Mange trætrapper har lakerede trin, og her skal du først kontrollere, om lakken kan skrabes af. Hvis lakken ikke sidder fast, er du nødt til at slibe trinnene. I modsat fald kan du nøjes med at matslibe de lakerede overflader.

Træ er et blødt materiale, så sørg for at spartle alle hakker og skrammer, inden du maler. Hvis den eksisterende maling er ujævn, så slib den ned, til overfladen er så glat som muligt. Du får det flotteste resultat, hvis overfladen er helt plan og uden buler og hulninger.

Maling af metaltrappe

Trapper med vanger og balustre i jern eller metal er særdeles holdbare og nærmest umulige at slide op. De fleste metaltrapper til indendørsbrug har trappetrin i træ, og de kan males på linje med trætrapper.

Metaldelene på trappen kan males med almindelig maling, der er egnet til jern og metal. Du kan med fordel vaske trappen med grundrens, så fedt og snavs vaskes væk, og malingen bedre kan binde. Maling med blank overflade skal slibes, så du får en mat bund til det efterfølgende lag maling.

Maling af betontrappe

Trapper der er støbt i beton, kan shines op med almindelig maling, der er velegnet til betonoverflader. Hvis trappen er nystøbt, anbefales det at vente et års tid med at male den. Hvis alt fugt ikke er ude af betonen, risikerer du, at fugten får malingen til at springe af i flager.

Hvis trappen ikke tidligere har været malet, kan du med fordel male det første lag med en grundmaling. Beton er et sugende materiale, og grundmalingen sørger for at danne en god bund til den efterfølgende maling. Desuden er grundmaling billigere, og der er inden grund til at bruge den dyre maling til det første lag.

Hvordan maler du trappe?

Når du skal male trappe, skal du sørge for, at forarbejdet er i orden. Det betyder grundig rengøring og udbedring af skader. Du skal være meget omhyggelig med at vaske trappen ren for snavs, så der ikke kommer støv og urenheder i den malede overflade.

Dernæst skal du sørge for at spartle alle hakker og skader på trappen. Flot maling kan give en trappe nyt liv, men hvis du ikke er omhyggelig med reparationerne, vil alle hakker og mærker blive synlige, når malingen tørrer.

Er det nødvendigt at slibe trappen?

Hvis du har lavet reparationer, eller hvis trappens oprindelige maling skaller af, skal overfladen slibes ned. Til de større slibearbejder kan du med fordel bruge en elektrisk slibemaskine med trekantet sål, der kan komme ind i alle hjørner.

Hvis trappens maling er pæn, glat og uden skader, kan du springe slibningen over og nøjes med grunding afvaskning af overfladen.

Reparation af skader

Mindre skader og hakker kan spartles med almindelig spartelmasse. Du skal være opmærksom på, at spartelmassen synker, når den tørrer, så i langt de fleste tilfælde skal du mellemslibe og spartle minimum to gange.

Husk afdækning

Sørg for at dække godt af, inden du begynder at male. Når du maler trappevanger mod væggen, kan du bruge bred malertape, så du undgår at få maling på væggen.

Ved maling af åbne trapper uden stødtrin, er der er fare for, at der drypper maling ned under trappen. Dæk af med afdækningsplastik eller pap.

Mal gelænder og balustre først

Start med at male gelændere og balustre først, så du kan gå på trappen, mens du maler, og slut af med at male trappetrin og stødtrin. Det er lettest at starte oppefra og bevæge dig ned af trappen.

Trappetrinnene er den del af trappen, der er udsat for det største slid. Derfor kan du med fordel give trinnene et ekstra lag maling, så du får den mest slidstærke og holdbare overflade.

FAQ

Her får du svaret på de tre spørgsmål, der oftest stilles i forbindelse med maling af trapper.

Hvilken maling skal du bruge til trapper?

Du skal vælge en maling, der er så slidstærk som muligt. Til trappetrinnene bør du vælge en gulvmaling af høj kvalitet. De fleste gulvmalinger kan bruges til både træ og beton og giver en meget robust overflade. Gulvmaling tørrer hurtigt, så du ikke skal vente for lang tid, før du igen kan bruge trappen.

Hvordan maler du en trappe?

En trappe har mange hjørner og kanter og kan derfor være tidskrævende at male. Vælg en pensel i god kvalitet til at male gelænder, balustre og kanter. Hvis det er muligt, kan du male trappetrin og stødtrin med en smal malerulle, der giver en flot og glat overflade.

Kan du male direkte på lakeret træ?

Så længe den eksisterende lak ikke skaller af eller sidder løs, kan du male direkte oven på lakken. For at få den bedste vedhæftning, skal du matslibe lakken, så malingen bedre kan binde fast. Hvis lakken skaller af, er du nødt til at slibe ned, til bunden er jævn og fast.