Maling af døre og dørkarme – Pris (Inkl. DIY Guide)

Nymalede døre og dørkarme pynter på huset, og især de udvendige døre skal males med jævne mellemrum, så de er godt beskyttet mod regn og sol. Malingen på døre og karme bliver med tiden trist at se på, og er udsatte for skader og slitage, når de bruges mange gange om dagen. Mal dine døre selv, eller få en professionel maler til at klare opgaven.

Hvad koster det at få malet udvendige døre og dørkarme?

Det koster fra ca. 750 kr. at få slebet og malet en almindelig hoveddør og hertil ca. 500 kr. for at få malet karmen. Prisen vil variere, alt efter om du har mange fyldninger eller sprosser i døren. Prisen inkluderer spartelreparation af mindre skader og maling 2-3 gange.

★★★★★

VORES MALEREKSPERTER STÅR KLAR TIL AT HJÆLPE DIG

Vedligeholdte døre holder længere

Husets udvendige døre er udsat for regn, sne og sol, som er med til at nedbryde og slide på dørens maling. Det er malingen, der beskytter træet i døren mod råd, og derfor er det vigtigt, at døren males med jævne mellemrum. En dør der er vedligeholdt med den rigtige maling, er optimalt beskyttet, og du får den længste holdbarhed og levetid.

NØGLEPUNKTER

  • Flot udseende – Hoveddøren er det første dine gæster møder. Dørene er en stor del af husets udvendige look, og en flot og nymalet dør gør huset ekstra præsentabelt.
  • Effektiv beskyttelse – Hvis du passer og plejer dine udvendige døre godt, holder de i ekstra mange år. Regn og sol er hårde ved dørenes overflader, men ny maling giver god beskyttelse mod fugt og UV-stråler.
  • Mulighed for farveskift – Hvis du går med planer om at skifte farve på husets døre, kan du slå 2 fluer med ét smæk. Du giver døren en effektiv beskyttelse, mens du samtidig kan give huset et helt nyt look ved at vælge en anden farve.

Hvis dine døre trænger til en frisk gang maling, kan du vælge, om du selv vil klare opgaven, eller du vil overlade det til en professionel maler. Maling af døre er en oplagt gør-det-selv-opgave, som mange vælger at klare selv.

Maling af døre skal udføres på den rigtige måde, så du opnår den optimale beskyttende effekt og det flotteste resultat – og så er maleopgaven temmelig tidskrævende. Derfor vælger mange at betale en fagmand for at stå for malingen af døre og dørkarme.

Maling af døre – inde og ude

Udvendige hoveddøre, bryggersdøre og terrassedøre er særligt udsatte, men også de indvendige døre og dørkarme præges af det daglige brug og kan have brug for opfriskende maling. De fleste døre kan males, og med god vedligeholdelse kan du forlænge levetiden på både indvendige og udvendige døre.

Udvendige facadedøre

Alle malede facadedøre i træ skal efterbehandles med ny maling efter en årrække. Nye døre skal som tommelfingerregel først efterbehandles efter ca. 8-10 år, hvorefter det anbefales at gennemgå alle døre med 1-2 års mellemrum og male efter behov. Døre der er særligt udsatte for sol og regn skal males oftere, end døre der sidder mere beskyttet mod vind og vejr. Den bedste temperatur at male i er omkring 15°-20° C og selvfølgelig i tørvejr, men aldrig i direkte sol.

Indvendige døre

Indvendige døre er ikke udsat for de samme påvirkninger som udvendige døre, og maling af dørene har kun kosmetisk betydning. De indvendige døre og især dørkarme er til gengæld mere udsatte for skader fra støvsugere, der kører imod, og for almindelig dagligdags slitage. Fordelen ved at male indvendige døre er, at du kan male året rundt og ikke er afhængig af tørvejr og udendørs temperatur. Derfor kan de indvendige døre passende males om vinteren.

Sådan maler du selv døre og dørkarme

Gør det selv maling af dør og dørkarm

Når du maler udvendigt, så vælg helst en lettere overskyet dag, hvor solen ikke får malingen til at tørre for hurtigt. Det er en stor fordel, hvis det er nogenlunde vindstille, så støv og snavs ikke blæser op og sætter sig i den våde maling.

Relateret: Skal du male væggene i samme omgang? Se vores guide her

Skader repareres

Hvis døren har større skader, så start med at få dem repareret. Døre og dørkarme kan ofte reddes, selvom der er begyndende råd. Det kræver blot, at det skadede træ fjernes, og nyt træ luses i. Glaslister er særligt udsatte, så skift alle skadede lister, inden du går videre.

Afmonter greb, låseplader og beslag

Alle beslag og helst også dørlåse og låseplader skrues af, så du får den størst mulige flade at arbejde på. Du får det flotteste resultat, hvis der ikke males ud over hængsler og beslag.

Løs maling skrabes af

Det er meget vigtigt, at løs maling fjernes, så den nye maling har en fast og jævn bund. Det er lettest at fjerne den løse maling med en skraber, der er beregnet til formålet.

Afdækning af murværk og fliser

Dæk af med plastik og malertape, så du undgår malerpletter på muren og på fliser eller gulv nedenunder.

Spartling og slibning

Mærker og hakker i døre og dørkarme skal spartles og slibes med sandpapir. Det er vigtigt, at du er grundig med spartling og slibning, da selv de mindste ujævnheder bliver synlige i det færdige resultat.

Husk grundingsolie

Hvis du har slebet helt ned til rent træ, skal du starte med at behandle med grundingsolie. Olien sikrer, at maling binder optimalt og modvirker, at den nye maling skaller af.

Mal 2-3 gange

For at få den flotteste og glatteste overflade, skal du som minimum male døre og karme to gange. Udvendige døre kan med fordel få et tredje lag, så beskyttelsen er optimal. Husk at mellemslibe efter hvert lag maling.

Relateret: Maling af vinduer – det skal du vide

FAQ – De mest stillede spørgsmål vedr. maling af døre

Her får du svar på nogle af de mest stillede spørgsmål om maling af døre og dørkarme:

Kan du male gamle døre?

Alle døre i træ kan males, så længe skader fra råd og lignende kan udbedres. Meget gamle døre er ofte blevet malet adskillige gange, og slibningen kræver ekstra opmærksomhed for at opnå et flot resultat.

Kan du sprøjtemale døre?

Pladedøre kan med fordel sprøjtemales. Sprøjtemaling kræver et vist håndelag, og derfor anbefales det at kontakte en fagmand. Indvendige døre kan eventuelt fragtes til en sprøjtelakerer, der råder over de rigtige forhold til arbejdet.

Kan du male en oliebehandlet dør?

Når en dør er oliebehandlet, anbefales det at fortsætte fremtidige behandlinger med olie. Hvis du alligevel vælger at male døren, kræver det en meget grundig afrensning og afslibning af olien, inden du kan begynde at male.

Relateret: Sådan maler du selv køkkenlåger