Understrygning af tag: Pris, info & tilbud

Indsend din opgave online
Tag eksperter i hele landet
Gratis – 100 % uforpligtende
Over 580.000 formidlede opgaver

Alle tage kræver vedligehold. Tegltage hører til blandt de typer af tag med længst holdbarhed. Faktisk har de en levetid på helt op til 100 år. På de ældre tegltage blev der dog ofte brug plast eller mørtel som understrygning, og med tiden vil den type materiale blive porøst og skabe utætheder.

Taget i sig selv fejler dog ikke nødvendigvis noget, bare fordi understrygningen begynder at falde fra hinanden. Det kan hurtigt løses med en ny understrygning af taget, der forlænger tagets levetid markant.

I artiklen her kan du læse alt om understrygning af tag, herunder hvad det koster, hvordan det udføres, og hvor længe det holder.

★★★★★

VORES TAGEKSPERTER STÅR KLAR TIL AT HJÆLPE DIG

Hvad koster understrygning af tag?

Prisen på understrygning af tag afhænger af det enkelte tags tilstand og opbygning. I gennemsnit vil prisen på understrygning ligge på mellem 150 – 400 kr. pr. kvadratmeter for understrygning med fugemasse. For et tag på i alt 100 kvadratmeter bliver det en samlet pris på mellem 15.000 – 40.000 kr.

Prisen afhænger af både materialevalg og af det enkelte firmas tilbud. Typisk bruges der enten fugemasse eller mørtel, hvor mørtel er det billigere valg. De forskellige firmaer kan vurdere tidsforbrug forskelligt, ligesom de kan have forskellige timepriser, der påvirker prisen.

Et nyt tegltag koster til sammenligning mellem 1.700 og 2.500 kr. pr. kvadratmeter, så der er mange penge at spare ved at vælge en understrygning, hvis taget har utætheder. En understrygning af tegltag med fugemasse vil typisk forlænge levetiden på taget med 15-20 år.

Hvad er understrygning?

understrygning af gammelt dansk tag

På de fleste gamle tegltage – og indimellem også på andre ældre tagtyper – er der lagt et lag mørtel eller plast under taget for at tætne det 100%. Det kaldes understrygning. Med tiden vil den gamle understrygning mørne og blive porøs, hvilket betyder, at der kan trænge fugt igennem, der i værste tilfælde udvikler sig til problemer som skimmelsvamp.

For at undgå så omstændelige problemer, kan du ved ældre typer af tegltag få lavet en ny understrygning. Nutidens understrygning består af elastisk fugemasse, der har vist sig at være væsentligt mere holdbar end de former for understrygning, der tidligere er benyttet.

Hvor længe holder en understrygning

En understrygning laves i dag med enten mørtel eller fugemasse. Det afhænger af det specifikke tag, ligesom forskellige firmaer har forskellige præferencer. Mørtel vil med tiden blive porøst, og derfor er levetiden ikke lige så længe på den type understrygning som ved understrygning med fugemasse.

  • Levetid på understrygning med mørtel: 10-15 år
  • Levetid på understrygning med fugemasse: 15-20 år

Hvad er forskellen på understrygning og overstrygning?

Understrygning og overstrygning er to forskellige metoder til at tætne gamle tegltag. Understrygning foregår fra tagets underside, mens overstrygning foregår fra tagets yderside.

Er tagets underside tilgængelig, vil de fleste vælge understrygning. I nogle tilfælde kan det dog ikke lade sig gøre. Det kan fore eksempel være, at huset er udnyttet fra loft til kip, eller at førstesalen har fået udnyttet skunken som en del af værelserne. I så fald kan taget tætnes ved overstrygning i stedet.

Du kan læse mere om overstrygning her.

Fordele / ulemper ved understrygning

understrygning af tag

Den store fordel ved understrygning er, at du slipper for at udskifte hele taget. Udskiftning af tegltag er op til 10 gange dyrere end en understrygning, så der er mange penge at spare.

Understrygningen forlænger desuden dit tags levetid med 15-20 år, hvis tegltaget i sig selv ikke fejler noget. I forhold til prisen er det dermed en god investering.

I forhold til overstrygning er fordelen ved understrygning, at der ikke er behov for et stillads.

En ulempe ved understrygning er, at det ikke altid kan betale sig. Er tegltaget gammelt eller slidt, vil det måske alligevel ikke have en levetid på de 15-20 år, som en ny understrygning har. Skal tegltaget alligevel udskiftes inden for de næste par år, er det værd at overveje at gøre det tidligere frem for at bruge penge på understrygning først.

En anden ulempe er, at det ikke er alle boliger, hvor det er muligt at udføre understrygning. Det kræver nemlig, at håndværkeren kan komme til taget fra dets underside. Har du f.eks. loft til kip eller har du udnyttet skunken på førstesalen, stiger omkostningerne ved understrygning markant. I disse tilfælde bør du i stedet overveje overstrygning.

Få tilbud på understrygning

Understrygning er en vurderingssag for de fleste firmaer, da prisen afhænger af det enkelte tag; materialevalg, opbygning, tilgængelighed, osv. Der kan være mange tusinde kroner at spare fra firma til firma, så du bør altid indhente flere tilbud, inden du bestiller understrygning af tag.

I stedet for at bruge tid på at ringe rundt til forskellige firmaer for at indhente tilbud på understrygning, kan du i stedet bruge ganske få minutter her på ditbyg.dk. Du beskriver blot opgaven og indtaster dine kontaktoplysninger.

Inden for de kommende 3 hverdage modtager du tilbud på understrygning fra lokale firmaer, der har ønsket at byde ind på opgaven. Så er det helt op til dig at vælge det bedste tilbud – både ud fra pris og betingelser.

FAQ om understrygning

Hvad bruger man til understrygning af tegl?

I dag bruges der oftest elastisk fugemasse til understrygning af tegl. I visse tilfælde bruges dog også en særlig blanding af mørtel, der er mere elastisk.

Hvordan laver man understrygning?

En understrygning laves fra undersiden af taget, hvor løse dele af den gamle understrygning fjernes, inden den nye understrygning påføres for at udfylde huller og samlinger.

Hvilken mørtel bruger man til understrygning?

Du kan i princippet bruge forskellige typer af mørtel til understrygning. Dog vil de fleste anbefale hydraulisk kalkmørtel, da denne type er mere elastisk end andre typer.

Indhent tilbud Indhent 3 tagtilbud Gratis & Uforpligtende!