Loft til kip: Hvad koster det? Komplet Guide

Indsend din opgave online
Tag eksperter i hele landet
Gratis – 100 % uforpligtende
Over 580.000 formidlede opgaver

Loft til kip ser ikke blot flot og herskabeligt ud; det skaber også en helt utrolig mulighed for at få rummet til at virke større og for at bringe mere lys ind i rummet via gavl- og ovenlysvinduer.

Det er dog en omstændelig proces at føre loft til kip i et ældre byggeri. Det er væsentligt nemmere ved nybyggeri. Det kan dog lade sig gøre, og du kan læse alt om priser og fremgangsmåder i artiklen her.

Hvad koster loft til kip?

Prisen på loft til kip afhænger af tagets konstruktion og kan i gennemsnit koste fra 1.000 til 2.500 kr. pr. kvadratmeter, afhængigt af om der er gitterspær, saksespær eller hanebåndsspær. Et loft på 60 kvadratmeter vil dermed koste mellem 60.000 og 150.000 kr. afhængigt af tagkonstruktionen.

★★★★★

VORES TAGEKSPERTER STÅR KLAR TIL AT HJÆLPE DIG

Der er mange ting, der spiller ind på prisen på loft til kip. Dels afhænger prisen af tagkonstruktionen; altså af spærene. Det er ofte ret nemt at føre loft til kip, hvis der er hanebåndsspær, men det er straks en mere udfordrende opgave, hvis der er gitterspær. Gitterspær kræver nemlig, at konstruktionen laves om.

Dertil kommer de prisforskelle, der er mellem de forskellige firmaer. Dels skyldes det forskellig timeløn; timelønnen kan variere med mange hundrede kroner fra firma til firma. Derudover kan der være forskelle i materialevalg og fremgangsmåde, hvilket igen har indflydelse på det samlede tidsforbrug.

Hvad er loft til kip?

hvidt køkken med loft til kip

Loft til kip betyder, at der ikke er et normalt vandret loft, men at man i stedet har udnyttet pladsen helt til kip, så loftet følger tagets skrå hældning og giver en loftshøjde næsten helt op til taget.

Kippen er den øverste del af tagkonstruktionen, dér hvor spærene mødes. At føre loftet helt op og ud, så det følger tagets hældning, giver væsentligt mere plads og lys i rummet.

Det er dog ikke altid lige let at føre loft til kip. Arbejdsprocessen afhænger i høj grad af de eksisterende spær. De mest almindelige typer af spær er følgende:

  • Gitterspær
  • Hanebåndsspær
  • Saksespær

Gitterspær er ikke som udgangspunkt mulige at bruge i udførelsen af loft til kip. Ældre parcelhuse med lavere taghældning har typisk gitterspær. Er det tilfældet, vil man ofte understøtte spærene i en form for saksespær, hvis muligt. Alternativt skal de eksisterende spær understøttes på andre måder Det er et dyrt arbejde at udføre, og det skal overvejes nøje, om det er dét værd. Det kræver blandt andet en ingeniør til at udregne, hvordan konstruktionen kan ændres for fortsat at være lige så stærk.

Hanebåndsspær ses også i ældre huse, typisk murermestervillaer med højere taghældning. Hanebåndsspær kendes ved det vandrette spær lige under kippen. I de fleste tilfælde er det muligt at føre loft til kip uden de store udfordringer, hvis huset har hanebåndsspær. I nogle tilfælde vil det øverste hanebånd være placeret uhensigtsmæssigt lavt, og i så fald vil man flytte spærene længere op.

Saksespær minder om gitterspær, men har ikke spærfod. Med saksespær er det typisk muligt at føre loft til kip, dog hvor loftet har en lavere hældning end selve taget. Gitterspær vil typisk ændres til saksespær, hvis der skal laves loft til kip.

Læs mere om tagspær og de forskellige typer af spær her.

loft til kip stue

Fordele og ulemper ved loft til kip

Fordele ved loft til kip

  • Får rummet til at virke større
  • Giver mulighed for bedre lysindfald
  • Kræver ikke byggetilladelse

Loft til kip skaber en storhed i rummet, der både virker større og lysere. Særligt hvis der isættes vinduer i gavlen eller loftet, der tillader et endnu bedre lysindfald.

Endnu en fordel ved loft til kip er, at det er et byggeprojekt, der ikke kræver byggetilladelse. Det er altså nemt at gå i gang med, og du kan i princippet søsætte projektet allerede i dag.

Ulemper ved loft til kip

  • Kan være dyrt og besværligt
  • Giver en højere varmeregning
  • Kan give en anden klang i rummet

Ulemperne ved loft til kip er, at det ikke er alle typer af spær, der er lige velegnende til formålet. Er konstruktionen lavet af gitterspær, er det både besværligt og meget dyrt at hæve loftet til kip.

Dertil kommer, at det formentlig kan ses på varmeregningen, at rummet er blevet større i kubikmeter. Det koster mere at varme et større rum op.

Medmindre du har valgt et lyddæmpende loft, kan du opleve en rungende klang i rummet, når loftet er hævet.

Hvad skal man være opmærksom på?

loft til kip køkken

Det er værd at være opmærksom på, at når der føres loft til kip, skal der opsættes ny isolering, dampspærre og indvendig beklædning. Selvom der ikke kræves byggetilladelse, skal renoveringen stadig leve op til gældende krav til bl.a. isolering i forhold til energikrav.

Det er desuden vigtigt at være opmærksom på ventilering af den yderste tagkonstruktion for at undgå fugt og råd på længere sigt.

Akustikken i rummet ændrer sig en del, når der føres loft til kip. Det kan derfor være værd at overveje lyddæmpende loft som f.eks. Troldtekt.

Det er et omfattende arbejde at føre loft til kip. Rummet vil typisk ikke være tilgængeligt i løbet af arbejdsprocessen, da hele det gamle loft skal nedtages, og der desuden skal arbejdes på den eksisterende tagkonstruktion.

Er der tale om et centralt rum som en opholdsstue eller et spisekøkken, er det anbefalelsesværdigt at finde anden logi, mens byggeriet står på.

Relateret: Isolering af loft til kip

Frie spær eller skjulte spær?

loft til kip soveværelse

Loft til kip er almindeligvis et loft, der er hævet til kippen uden synlige spær. Spærene er altså skjulte, og formentlig er de ændret, så de passer til projektet.

En anden – og billigere – mulighed er at hæve loft til kip med frie spær. Det vil sige, at spærene bevares nogenlunde som de er, og at loftet hæves til kip, så spærene fritlægges og altså indgår som en del af indretningen.

Frie spær er især benyttet i ældre landejendomme, hvor dele af loftkonstruktionen er lavet af solide bjælker, der giver et rustikt udtryk til boligen, når de fritlægges.

Få tilbud på loft til kip

Der er store prisforskelle firmaerne imellem, når der skal laves loft til kip. Derfor bør du altid indhente tilbud flere forskellige steder. Der er potentielt mange tusinde kroner at spare på projektet.

Hos ditbyg.dk behøver du kun at bruge få minutter på at indhente tilbud. Du skal blot beskrive opgaven og oplyse dine kontaktoplysninger, så modtager du tilbud fra forskellige, interesserede firmaer i din mailindbakke inden for de kommende dage.

Det er helt op til dig at vælge det tilbud, der passer dig bedst; både i forhold til pris og betingelser – og det koster ikke noget at gøre brug af servicen.

FAQ om loft til kip

Skal man have byggetilladelse til loft til kip?

Du skal ikke søge byggetilladelse for at få lavet loft til kip. Byggeriet skal dog stadig leve op til Bygningsreglementet, blandt andet i forhold til materialer, isolering og dampspærre.

Kan man selv lave loft til kip?

Det er et både omfattende og teknisk arbejde at føre loft til kip. Derfor bør du ikke som udgangspunkt gå i gang selv, men overlade opgaven til professionelle.

Kan der laves loft til kip i alle rum?

Muligheden for loft til kip afhænger af spærene. Er der gitterspær i tagkonstruktionen, skal de ændres, førend der kan laves loft til kip.

Indhent tilbud Indhent 3 tagtilbud Gratis & Uforpligtende!