Solcelletag: Pris på solceller til taget

Indsend din opgave online
Tag eksperter i hele landet
Gratis – 100 % uforpligtende
Over 580.000 formidlede opgaver

Solcelletag er en nyere opfindelse, der dog med sikkerhed hurtigt vil få ben at gå på, da vedvarende energi bliver mere og mere populært. Det skyldes både de regeringsmæssige klimatiltag, der hvert år foretages, men også en større klimabevidsthed hos den enkelte.

Solcelletag er dyrere end almindelige tagtyper som tegl, naturskifer og eternittag, men den højere anskaffelsesudgift tjener sig hurtigt ind igen i sparet (og grøn) strøm. Faktisk er taget tjent ind igen på 10-15 år. Dertil kommer en besparelse i at vælge solcelletag frem for almindeligt tag med solceller monteret efterfølgende.

I artiklen her kan du læse alt om solcelletag. Du kan blandt andet læse om, hvad solcelletag koster, hvilke fordele og ulemper der er ved solcelletag, og om solcelletag overhovedet kan betale sig.

★★★★★

VORES TAGEKSPERTER STÅR KLAR TIL AT HJÆLPE DIG

Hvad koster et nyt solcelletag?

Prisen på et solcelletag varierer afhængigt af typen, men ligger i gennemsnit på mellem 1.800 og 2.500 kroner pr. kvadratmeter. For et tag på 100 kvadratmeter vil prisen dermed ligge på mellem 180.000 og 250.000 kroner inklusiv montering men eksklusiv eventuel nedtagning af gammelt tag.

Den endelige pris på solcelletaget afhænger både af tagtypen, taglæggerens timepris og tagets kompleksitet i forhold til både hældning og behov for inddækninger.

Prisen afhænger også af, hvorvidt der skal lægges tag på et nyt hus, eller om et gammelt tag først skal nedtages, og om tagkonstruktionen eventuelt skal repareres inden montering af nyt tag.

Monteringsprisen for et solcelletag bør ikke sidestilles med et almindeligt tag, men med kombinationen af et almindeligt tag, der efterfølgende får monteret solceller. Her er der typisk en væsentligt besparelse i at vælge solcelletag.

Derudover skal det medtages i beregningerne, at hvor et almindeligt tag mister værdi over tid, betaler et solcelletag sig selv langsomt ind igen via den producerede strøm, der medfører en besparelse på elregningen.

Hvad er et solcelletag?

sort solcelletag med solcelleteglsten

Et solcelletag slår to fluer med ét smæk. Her behøver du ikke først få monteret tag for derefter at montere solcelleanlæg ovenpå taget. Solcelletaget er både tag og solceller i ét og samme produkt.

Udover, at der spares penge på montering af solceller særskilt, er solcelletaget også mere effektivt. Det dækker nemlig hele tagfladen og har dermed en bedre ydeevne, der kan producere strøm, uanset hvor solen står på himlen.

Fordele ved solcelletag

  • Er et bæredygtigt valg
  • Er betalt ind igen på 10-15 år
  • Giver en betydelig besparelse på elregningen
  • Er en besparelse frem for montering af tag og solceller særskilt
  • Solcellerne er diskrete og skæmmer ikke tagets udseende
  • Nemt at vedligeholde
  • Øger husets værdi

Ulemper ved solcelletag

  • Har en høj anskaffelsespris
  • Fjerner muligheden for at vælge udseende på taget
  • Har en begrænset levetid på omkring 30-40 år

Typer af solcelletag

Et solcelletag er et tag med integrerede solceller, men ofte omtales solcelletag også som de solcelleanlæg, der monteres ovenpå taget. Nedenfor kan du læse om forskellene mellem et egentligt solcelletag og solceller på taget.

Solcelletag med integreret solceller

sort solcelletag med solcelleteglsten

Solcelletag er tagplader med integrerede solceller. Det vil sige, at der ikke skal lægges et tag særskilt, men at solcelletaget fungerer som decideret tag på boligen. Det har blandt andet de fordele, at der spares penge på montering af henholdsvis tag og solceller, men også at hele taget udnyttes optimalt.

Solceller på taget

rødt tag med solcelleanlæg installeret

Solceller på taget er et særskilt solcelleanlæg, der efterfølgende monteres på eksisterende tag. Denne form for solceller er den “gamle” version, der har eksisteret i mange år. Det er den billigste løsning, hvis du i forvejen har et nyere tag, der ikke trænger til udskiftning, som du gerne vil udnytte til solenergi.

Solcelletag og vejrforhold

Vejrforhold har naturligvis stor indvirkning på solcellernes ydeevne. Med det sagt, producerer et solcelletag altid strøm. Mængden varierer afhængigt af mængden af lys, der rammer solcellerne. Nedbør som sne og regn har ikke den store betydning, medmindre der falder så meget sne, at soltaget dækkes komplet.

Soltagets ydeevne afhænger i høj grad af, hvor meget sollys, der rammer solcellerne. Vind, nedbør og temperaturer har dermed ikke den store betydning – medmindre der er tale om høje temperaturer over 25 grader, da solceller mister ydeevne i høje temperaturer.

VejrforholdSolcelletagets ydeevne
Klart og solrigt90 – 100%
Delvist skyet60 – 100%
Overskyet10 – 60%
Tåget80 – 90%
Temperaturer over 25 graderet fald på 0,5% pr. stigende grad

Kan et solcelletag betale sig?

Et solcelletag kan næsten altid betale sig. Især hvis du alligevel står over for udgiften til at renovere et gammelt tag eller montere et nyt tag i forbindelse med nybyg.

Et solcelletag betaler sig i gennemsnit ind på 10-15 år, afhængigt af typen på taget og husets placering. De fleste typer af solcelletag har en forventet levetid på 30-40 år, så udover at tjene hele tagets udgift ind igen, vil taget efterfølgende generere gratis strøm i yderligere 15-30 år.

Overvejer du et standard solcelleanlæg til tag, bør du overveje, hvorvidt du skal vælge et solcelleanlæg til montering på tag eller et solcelletag. Det afhænger af, om taget kommer til at trænge til udskiftning, inden levetiden på solcellerne er udløbet.

Det er nemlig væsentligt dyrere først at montere solcelleanlæg for derefter at nedtage dem og det eksisterende tag, montere et nyt tag og montere solcellerne igen frem for at montere et solcelletag med det samme.

Vælger du at sælge dit hus, inden solcellerne er tjent ind, vil du formentlig få indtjeningen at føle dér. Solcelletag øger nemlig boligens værdi betragteligt. Det er dermed sjældent et økonomisk spild for dig at få lagt solcelletag.

Læs også: Kan solceller betale sig?

Vedligeholdelse af solcelletag

Modsat mange andre typer af tag, er solcelletag tæt på vedligeholdelsesfrit. Der er ikke grobund for mos og alger på denne type materiale, og oftest er lidt regn i ny og næ nok til at rense tagpladerne – og det har vi rigeligt af i Danmark.

Skulle et enkelt panel stoppe med at virke før de andre, kan det nemt udskiftes uden det store besvær. At et enkelt panel ikke virker har formentlig ikke den store betydning i det samlede billede, og derfor kan du også vente med at udskifte panelet, til der er flere, der står af.

Få tilbud på solcelletag

Priserne på solcelletag varierer med mange hundrede kroner pr. kvadratmeter, afhængigt af både tagtype og taglægger. Der er dermed en en meget stor besparelse at hente ved at få tilbud på solcelletag fra flere udbydere.

Ditbyg.dk gør det nemt for dig at indhente tilbud. Du indtaster blot oplysninger om dit tagprojekt og dine kontaktoplysninger. Det tager maksimalt et par minutter. De efterfølgende dage modtager du tilbud fra lokale taglæggere, der er interesserede i opgaven.

Du kan i ro og mag læse og sammenligne tilbuddene og vælge det mest fordelagtige tilbud. Der er med sikkerhed mange penge at spare.

FAQ om solcelletag

Kan man få tilskud til solcelletag?

Der findes ikke et decideret tilskud til solcelletag, men du kan gøre brug af håndværkerfradraget, da et solcelletag er et energiforbedrende tiltag. Fradraget kan bruges på udgiften til arbejdslønnen.

Kan man selv montere et solcelletag?

Solcelletag bør monteres af en professionel taglægger/installatør med uddannelse inden for området. Solcelletag er dyrt, og det er ikke ønskværdigt med forkert montering.

Virker et solcelletag om vinteren?

Solcelletag producerer også strø om vinteren. Faktisk producerer solceller mere strøm i kulde end varme, men naturligvis mindre på overskyede dage. Om vinteren står solen også lavere på himlen, hvilket giver et tilsvarende mindre udbytte.

Indhent tilbud Indhent 3 tagtilbud Gratis & Uforpligtende!