Eternittag er noget af det mest almindelige tag i Danmark. Det kendes også som tagplader, og det er billigt, let at montere og nemt at vedligeholde og renovere. Eternit er desuden yderst modstandsdygtigt og egner sig dermed godt som tagbelægning i Danmark, hvor vejret er ustadigt.
Tidligere indeholdt eternittag asbest. Det gør det ikke mere. Det har faktisk ikke indeholdt asbest siden 1988. Der er dermed ikke længere noget sundheds- eller miljøskadeligt ved at vælge eternit som tagbelægning.
I artiklen her kan du blandt andet læse om, hvad eternittag koster, hvilke typer eternittag du kan vælge imellem, og hvilke fordele og ulemper der er ved eternittag.
VORES TAGEKSPERTER STÅR KLAR TIL AT HJÆLPE DIG
Hvad koster eternittag?
Prisen på bølgeeternit ligger i gennemsnit på mellem 700 og 1.000 kroner pr. kvadratmeter. Et eternittag med et samlet areal på 100 kvadratmeter koster dermed mellem 70.000 og 100.000 kroner. Toscana tag er et par hundrede kroner dyrere, mens skifereternit koster cirka det dobbelte af bølgeplader pr. kvadratmeter.
Eternittag hører til blandt de billigere typer af tag. Det skyldes, at selve materialet, pladerne er lavet i, er et billigt materiale, men også at der er tale om større tagplader, der er nemme og hurtige at lægge.
Prisen ovenfor er gennemsnitlig. Der kan være yderligere prisvariationer i forhold til tagets hældning, kompleksitet (behov for inddækninger) og farvevalg. Der er naturligvis også forskel i timelønnen blandt de forskellige firmaer.
Hvad er et eternittag?
Eternittag er tagplader, der er lavet af fibercement. Cementen indeholder fibre, som sikrer en god modstandsdygtighed og en lang levetid.
Pladerne fås i forskellige størrelser og typer. Den almindelige type eternittag kaldes også bølgeeternit eller bølgeplader. Eternittag fås dog også som eternitskifer – også kaldet skifereternit – og Toscana tag.
Fordele ved eternittag
- Billigt at anskaffe
- Nemt at vedligeholde
- Nemt at udskifte enkelte plader ved behov
- Kræver ikke undertag
- Kan bruges på tage med lav hældning
- Har en brandhæmmende virkning
- Er velegnet til danske vejrforhold
Ulemper ved eternittag
- Har en begrænset levetid på 30-35 år
- Bør inspiceres jævnligt for skader, der kan medføre råd i konstruktionen
- Mos og alger trives godt på eternittag
Typer af Eternittag
Bølgeeternit – også kaldet bølgeplader – er den mest almindelige form for eternittag. Men der findes også typerne skifereternit, der ligner naturskifer, og Toscana tag, der ligner tegl, som også er lavet af fibercement, men har andre æstetiske udtryk.
Bølgeeternit er den billigste form for eternittag. Det skyldes blandt andet pladernes størrelse og letheden i monteringen. Toscana tag er en smule dyrere, og eternitskifer er væsentligt dyrere. Dog er det stadig billige alternativer til henholdsvis tegl og naturskifer.
Kan du godt lide udtrykket fra tegl eller naturskifer, men ønsker at spare penge, er Toscana og eternitskifer udmærkede alternativer. Levetiden er ikke den samme, men udseendemæssigt ligger det meget tæt.
Eternittag type | Pris pr. kvadratmeter |
Bølgeeternit / Bølgeplader | 700 – 1.000 kr. |
Eternitskifer / Skifereternit | 1.300 – 1.600 kr. |
Toscana tag | 800 – 1.100 kr. |
Bølgeeternit
Bølgeeternit er de velkendte tagplader med bølger. Designet passer særligt godt til de danske vejrforhold, da tagpladerne er gode til at aflede regnvand til tagrenderne.
Bølgeeternitplader findes i fire forskellige størrelser: B5, B6, B7 og B9. Tallene er udtryk for bølgernes højde. B5 har en bølgehøjde på 5 cm, og B9 har en bølgehøjde på 9 cm. Der er forskel på, hvilke farver de forskellige typer af plader fås i. B5 fås for eksempel udelukkende umalede, mens B6 fås i alle syv farver.
Bølgeeternit fås i farverne grå, mørkegrå, antracit, sortblå, mokka, rødbrun og teglrød.
Eternitskifer
Eternitskifer er et billigere alternativ til naturskifer. Pladerne ligner altså naturskiferplader i en firkantet form. De er plane uden bølger. Eternitskifer fås i ru, glat eller struktureret og i tre forskellige størrelser.
Der findes tre forskellige måder at lægge eternitskifer, der kræver hver sin type eternitplade og hver sin fremgangsmåde; Westerland eternitskifer, diagonal eternitskifer og rektangulær eternitskifer.
Eternitskifer fås i farverne grå og sortblå.
Toscana tag
Hvor eternitskifer ligner naturskifer, ligner Toscana tag tegl. Der er altså tale om eternittegl i fibercement, der er et billigere alternativ til teglsten.
Fordelen ved Toscana tag er desuden, at det ikke kræver en solid tagkonstruktion, som et tegltag gør. Har du tidligere haft bølgeeternit, er det en nem løsning at skifte til Toscana tag for på den måde at give huset et æstetisk løft – uden at bruge en masse penge på at ændre selve tagkonstruktionen.
Toscana tag fås i farverne sort, grå, rødbrun og teglrød.
Eternittag farver
Én af de store fordele ved eternittag er, at det i dag fås i mange forskellige farver. Før var eternittagene stort set udelukkende grå, men i dag fås bølgepladerne i syv forskellige farver:
- Grå eternit
- Mørkegrå eternit
- Antracit eternit
- Sortblå eternit
- Mokka eternit
- Rødbrun eternit
- Teglrød eternit
Uanset boligens stil og arkitektur kan du altså få et eternittag, der passer i farven.
Vær opmærksom på, at det kun er bølgeeternit, der fås i ovenstående syv farver. Eternitskifer fås kun i grå og sortblå, og Toscana tag fås i teglrød, rødbrun, grå og sortblå.
Det er desuden ikke alle typer af bølgeeternit, der fås i alle farver. B5 fås for eksempel kun umalet i den klassiske grå eternitfarve.
Relateret: Det skal du vide om maling af tag
Er der asbest i eternittag?
Oprindeligt blev eternittag produceret med asbest, da asbest er et holdbart og modstandsdygtigt materiale. Efterfølgende fandt man ud af, at asbest også er yderst sundhedsskadeligt, da fibrene sætter sig i lungerne og medfører sygdomme.
Derfor er det i dag ulovligt at montere tage med asbest. Som udgangspunkt er der asbest i alle eternittage fra før 1984, mens der i alle eternittage produceret efter 1988 ikke er asbest. 1984-1988 er en gråzone med en blanding af eternittage med og uden asbest.
Er du i tvivl om, hvorvidt der er asbest i dit eternittag eller ej, kan du tage et kig på produktionsnummeret, der er trykt ind i pladerne. Starter nummeret med 0 eller 1, er der asbest i pladerne – ellers er der ikke.
Må man selv nedtage asbesttag?
Gamle eternittage indeholder asbest, som ved frigivelse er sundheds- og miljøskadeligt. Når taget bare ligger som tag, er der intet farligt ved det, men hvis pladen beskadiges, for eksempel ved for hårdhændet rens eller under nedtagning, frigives asbesten.
Asbest trænger ind i lungerne og forårsager lungesygdomme. Dette gælder også, hvis asbesten spreder sig til det omkringliggende miljø. Derfor er eternittag med asbest klassificeret som værende ‘farligt affald’.
Du må gerne selv nedtage tag med asbest, men du må ikke beskadige tagpladerne i processen. Det vil sige, at du ikke må skære i dem eller kaste dem ned. Nedtagning skal meldes til kommunen minimum 14 dage, inden arbejdet igangsættes.
Du bør bære sikkerhedsudstyr under nedtagningsarbejdet, og pladerne skal desuden forsegles i lukkede poser med det samme.
De fleste genbrugspladser har en begrænsning på antallet af tagplader med asbest, du må aflevere pr. dag. Det er typisk mellem 15 og 20 plader. Du skal dermed fordele turene til genbrugsstationen over flere dage, hvis hele taget skal nedtages.
Kan man selv lægge eternittag?
Om du selv kan og bør lægge eternittag afhænger af tagtypen. Bølgeeternit er et let tag i en god størrelse tagplader, som du i princippet selv kan lægge. Producenterne har typisk også en udførlig montagevejledning til netop bølgeeternit.
Eternitskifer er straks en anden sag, da det lægges i særlige mønstre. Der skal kun en lille ujævnhed til, før hele taget ser skævt ud. Derfor bør eternitskifer lægges af en professionel.
Som udgangspunkt anbefales det ikke at lægge eternittag selv – uanset typen – medmindre du har erfaring fra lignende projekter. Lægges taget ikke korrekt, er der ingen garanti for tætheden, og på sigt kan det betyde fugt- og skimmelskader.
Viser det sig ved hussalg, at taget er monteret forkert, kan det desuden få betydelige konsekvenser for salgsprisen.
Få tilbud på eternittag
Prisen på eternittag varierer med op til et par hundrede kroner pr. kvadratmeter tag fra taglægger til taglægger. Der kan dermed være mange tusinde kroner at spare på hele taget. Derfor er det altid anbefalelsesværdigt at indhente tilbud på eternittag flere forskelligesteder.
Hos ditbyg.dk kan du på få minutter indtaste informationer om dit nuværende tag og ønskede tagskifte. Derudover indtaster du dine kontaktoplysninger og sender forespørgslen afsted. Herfra kan du læne dig tilbage og vente på, at der i løbet af de efterfølgende dage tikker tilbud på nyt eternittag ind i din mailindbakke.
Det er både uforpligtende og omkostningsfrit for dig at gøre brug af denne service. Til gengæld er der potentielt en meget stor besparelse at hente.
FAQ om eternittag
Hvor længe holder et eternittag?
Et eternittag, der er lagt af en professionel, har en levetid på op til 35 år. Levetiden er længst, hvis taget efterses og vedligeholdes med jævne mellemrum.
Hvordan ved jeg om mit eternittag indeholder asbest?
Alt eternittag fra før 1984 indeholder asbest, mens alt eternittag fra efter 1988 ikke indeholder asbest. Har du tag fra perioden 1984-1988 kan du tjekke, om det indeholder asbest ved at kigge på produktnummeret på pladerne. Numre, der starter med 0 eller 1 indeholder asbest.
Skal eternittag have et undertag?
Eternitplader er 100% tætte, og der er ved denne tagtype ikke krav om undertag. Eternittag kan lægge på tage med en hældning på helt ned til 14 grader.