Maling af sokkel: Sådan gør du (Pris 2024)

Husets sokkel skal vedligeholdes ligesom resten af huset. Soklen er noget af det første, der bemærkes, når du nærmer dig huset, og en flot og nymalet sokkel er med til at få huset til at fremstå pænt og velholdt. Hvis du overvejer at male sokkel, så se, hvad det koster her, og hvordan du eventuelt selv kan klare opgaven.

Hvad koster det at få malet sokkel på huset?

Maling af sokkel på et almindeligt parcelhus koster omkring 4.000-7.000 kr. Udgiften vil variere i forhold til soklens højde og det samlede antal kvadratmeter. Prisen forudsætter, at der er ryddet rundt om huset og at alle skader er udbedret, så maleren kan gå i gang med det samme.

★★★★★

VORES MALEREKSPERTER STÅR KLAR TIL AT HJÆLPE DIG

Kan du selv male sokkel?

Mange vælger selv at stå for maling af sokkel, og hvis du har tiden til det, er sokkelmaling et oplagt gør-det-selv-projekt. Sokkelmaling er nemt at arbejde med og kan passes ind i årets tørre perioder, når temperaturen er mellem 10-25° C. Hvis du pønser på at male selv, så følg guiden herunder for at få det bedste og flotteste resultat.

Fordele ved maling af sokkel:

  • Hæver helhedsindtrykket – Soklen er synlig hele vejen rundt om huset, og på linje med facaden bør den vedligeholdes, for at huset fremstår flot og velholdt.
  • Skjuler reparationer – De fleste sokler får revner og skader, der med tiden er blevet udbedret. Skaderne kan være svære at skjule, men det klarer malingen.
  • Beskytter mod fugt – Sokkelmaling beskytter soklen mod fugt. Malingen modvirker desuden dannelse af alger på soklen, og snavs er lettere at vaske af.

Hvis du har besluttet dig for at male husets sokkel selv, så er det en opgave de fleste sagtens kan klare på egen hånd. Projektet er tidskrævende, men hvis du vil ofre tid på opgaven, kan du spare penge til maleren.

Inden du går i gang, skal du sørge for at læse guiden her, der giver dig alle de tips, du skal bruge for at få et elegant og ikke mindst et holdbart resultat.

Hvilken type maling skal du bruge?

Det er vigtigt, at du vælger en rigtig sokkelmaling eller murmaling, der er beregnet til formålet. Denne type maling får en vandafvisende overflade, men er samtidig diffusionsåben. Det betyder, at soklen beskyttes bedst muligt mod regn og sne udefra, men at der stadig kan trænge fugt ud gennem malingen indefra.

Forberedelser inden du maler sokkel

Som med alt malerarbejde er forberedelsen det halve arbejde. Hvis du sørger for en god og stabil bund til malingen, får du det flotteste og mest holdbare resultat.

Hvis du ikke er omhyggelig med klargøring af soklen, risikerer du, at den nye maling skaller af efter kort tid. Og det vil være ærgerligt at bruge både tid og penge på et dårligt resultat.

Sørg for god plads rundt om huset

Start med at rydde op rundt om huset. Planter og buske skal bindes op, så de ikke generer malearbejdet. Hvis der er risiko for, at planterne kan tage skade af malingen, så husk at dække dem af.

Udbedring af skader

Det er meget almindeligt, at der er revner og skader i sokler. Sørg for at få repareret alle skader, inden du maler. Ny maling vil pynte på soklen, men malingen kan ikke skjule revner og huller.

Rengøring af soklen

Soklen skal rengøres grundigt med malerrens eller grundrengøringsmiddel. Det er vigtigt, at alle alger og belægninger fjernes fra overfladen. Hvis soklen ikke er fuldstændig ren, vil malingen ikke kunne hæfte og efter kort tid, vil den nye maling begynde at skalle af.

Løs maling skal renses af

Hvis soklen tidligere har været malet, skal du tjekke den grundigt for løstsiddende maling. Al løs maling kan som regel fjernes med sandpapir og spartel. Hvis du vil fjerne maling, der sidder fast, kan du varme malingen op med en varmepistol og skrabe malingen af med spartel.

Afdækning af fliser og murværk

Uanset hvor omhyggelig og forsigtig du er, er det svært at undgå at klatte med malingen. Sokkelmaling er svær at rense af, så husk at dække af på fliser og eventuelt også på murværket. Det er lettest at bruge en malermåtte, som du kan flytte med hele vejen rundt om huset.

Maling af sokkel – sådan gør du

maling af sokkel

Det er ikke svært at male sokkel, og når først forberedelserne er fuldført, tager selve malingen ikke lang tid. Start med grundmaling, og mal 2-3 gange med sokkelmaling.

Start med grundmaling

Hvis soklen ikke tidligere har været malet, skal du male det første lag med hæftegrunder. Grundmalingen giver en god og holdbar bund, der sikrer optimal vedhæftning af sokkelmalingen. Husk at vælge en grundmaling, der er beregnet til udendørs brug.

Mal med sokkelmaling

Vælg en sokkelmaling af god kvalitet fra et anerkendt brand, så du får en ordentlig kvalitetsmaling. De fleste sokkelmalinger er vandbaserede, hvilket ikke stiller de store krav til sikkerhed under arbejdet og gør det langt lettere at rengøre malerværktøjet. Mal langs kanterne med pensel og de større flader med malerulle.

Find et godt udvalg af sokkelmaling her.

Minimum 2-3 lag maling

Hvis soklen ikke tidligere har været malet, skal du male soklen minimum to gange foruden grundmalingen. Når det andet lag maling er tørt, skal soklen fremstå ensartet og flot i overfladen. Hvis det ikke er tilfældet, må du male en tredje gang for at få et pænt resultat.

Relateret: Isolering af sokkel – sådan gør du

FAQ – 3 ofte stillede spørgsmål om maling af sokkel

Når der tales om maling af sokkel, er der tre spørgsmål, som ofte popper op – dem får du svarene på herunder.

Hvornår er det bedst at male sokkel?

Det er bedst at male udendørs fra april til september og helst når temperaturen ligger på mellem 10-25° C. Soklen skal være helt tør, når du maler, så vent gerne, til det har været tørt i en uges tid. Undgå direkte sollys, når du maler sokkel. Varmen fra solen får malingen til at tørre for hurtigt, hvilket går ud over holdbarheden.

Hvornår må en pudset sokkel males?

Hvis soklen er nypudset, må den ikke males, før den er fuldstændig tør. Det betyder i de fleste tilfælde, at du skal vente til året efter pudsningen. Hvis soklen males, inden den er helt tør, er der stor risiko for frostsprængninger.

Hvilken farve til sokkel?

Valg af farve er smag og behag. De mest anvendte farver på sokkelmaling er sort eller grå. Sørg for at vælge en farve, der passer til muren og tagets farve, så du får skabt en flot helhed. Læg mærke til, hvordan andre har gjort, og hent inspiration rundt om i byen.

Flere maleropgaver: