Punktfundament: Pris & Information – Kom godt i gang

Skal du have lavet et punktfundament til et sommerhus? Eller står du overfor at skulle bygge et kolonihavehus? Når du skal i gang med dit byggeri, er det ganske essentielt, at du får lavet et godt fundament. Det er nemlig fundamentet, der sørger for, at bygningens vægt kan bæres og står stabilt.

Hvis ikke du får lavet et fundament, der er ordentligt fra starten, ender du med et resultat som det skæve tårn i Pisa eller værre. Sådan et byggeri kan man ikke bo i eller bruge, og derfor er det altafgørende, at der ikke bliver gået på kompromis, uanset om det gælder punktfundament sommerhus eller til et kolonihavehus på landet. Fundamentet skal være i orden.

Hvad koster punktfundament at få lavet?

Prisen på et punktfundament ligger i gennemsnit på mellem 400 og 600 kroner pr. kvadratmeter. Her er der tale om punktfundamenter til f.eks. carporte. Punktfundamenter til bygninger kan være højere prissat. Her kan prisen løbe op imod 800 kroner pr. kvadratmeter afhængigt af den enkelte udbyder.

★★★★★

VORES MURERE STÅR KLAR TIL AT HJÆLPE DIG

Hvis du skal have lavet et punktfundament sommerhus eller til kolonihavehuset, skal du regne med en punktfundament pris på blot et par tusinde kroner. Det er ikke særlig dyrt at få lavet, hvilket helt naturligt giver en lav punktfundament pris. Hvad prisen specifikt bliver, kommer an på hvilke materialer, du køber ind til det og hvor mange kvadratmeter, der skal støbes til.

Men, det er ikke den helt store udgift, hvorfor du sagtens kan afsætte penge i budgettet til en håndværker, hvis ikke du har modet eller ekspertisen til at gøre det selv.

Hvad er et punktfundament?

Punktfundamentet har fået sit navn, fordi det bogstaveligt talt er et fundament, der er lavet i punkter. Når man laver et punktfundament til sommerhus eller kolonihavehus, graver man først nogle huller på en linje, som en række stolper bliver sat ned i efterfølgende. Dernæst bliver der støbt enkeltstående stolpesko fast i hullerne, hvorefter bundremmen skrues fast på skoene.

Det betyder med andre ord, at du slipper for at grave render for at lave et randfundament, der efterfølgende skal fyldes op med beton. Det er så at sige den nemme løsning, da der er mindre gravearbejde og kun få huller, der skal følges op med beton.

Sådan laver du et punktfundament

Inden du går i gang, skal du sikre dig, at du har alle de nødvendige tilladelser til at bygge. Undersøg lokale bygningsreglementer, og konsulter en strukturel ingeniør, hvis det er nødvendigt, for at afgøre, hvor dybt dit punktfundament skal være.

  1. Markér området: Brug snor og pæle til at markere nøjagtigt, hvor hvert punkt af dit punktfundament skal placeres. Sørg for at tage højde for den nøjagtige afstand mellem hvert punkt, især hvis fundamentet skal understøtte en struktur som en terrasse eller et skur.
  2. Grav hullet: Brug en skovl eller en motoriseret jordbor til at grave hullet til det ønskede dybdemål. Husk at tage hensyn til den lokale frostlinje og den specifikke jordtype.
  3. Forbered bunden: Kom et lag grus i bunden af hullet for at forbedre dræningen og forhindre sætninger over tid. Tamp gruset godt ned med en håndtamp eller en mekanisk tamp.
  4. Indsæt armeringsjern: For ekstra styrke, især for større strukturer, kan det være en god idé at indsætte et armeringsjern i midten af hullet.
  5. Bland og hæld beton: Bland betonen i henhold til producentens anvisninger, og hæld den i hullet. Brug en træpind eller en anden egnet genstand til at skubbe betonen rundt i hullet, så eventuelle luftlommer fjernes.
  6. Niveller betonen: Brug en træplade eller en retskærm til at glatte og nivellere overfladen af betonen, så den er i niveau med jorden omkring den. Hvis du bruger fundamentet til at fastgøre stolper eller lignende, skal du sikre, at de er lodrette, før betonen hærder.
  7. Lad betonen hærde: Afhængigt af betontypen og vejret kan dette tage fra et par timer til flere dage. Følg producentens anbefalinger for hærdningstiden.
  8. Færdiggør området: Når betonen er hærdet, kan du fylde eventuelle resterende udgravninger omkring punktfundamentet med jord og græs, så området ser pænt ud.

Hvad skal man være opmærksom på ved punktfundament?

Inden du går i gang med at lave et punktfundament sommerhus, er der nogle ting, du bør være opmærksom på først.

For selvom det er et mindre omstændigt arbejde, er udfordringen ved punktfundament, at det kan være en udfordring at få stolperne til at stå på en lige linje. Så selvom det lyder forholdsvist nemt at lave, kan det stadig godt gå galt, hvis ikke man er detaljeorienteret eller opmærksom.

Når det så er sagt, er den største fordel ved punktfundamentet, at det er noget, der godt kan udføres af dig selv, hvis du er gør det selv-mand. Derudover kan du regne med en billig punktfundament pris, ligesom det ikke er særlig tidskrævende.

Men, hvis du ikke har hænderne skruet godt på og er typen, der kan få alt, du rører ved til at blive til guld, er det en god ide at hente hjælp udefra. Kender du ikke nogen, der kan hjælpe dig, bør du få en håndværker til at kigge på det.

Hvor dybt skal et punktfundament være?

Typisk vil dybden af et punktfundament ligge mellem 60 og 150 cm, men dette kan variere baseret på flere faktorer. Disse inkluderer jordens beskaffenhed, frostlinjen i det pågældende område, og den vægt og belastning, fundamentet skal bære.

Det er essentielt at placere punktfundamentet under den lokale frostlinje for at forhindre frosthejsning, især i koldere klimaer hvor jorden kan fryse og udvide sig. Jordens type – såsom lerjord versus sandet jord – kan også påvirke den nødvendige dybde for at sikre stabilitet.

For det mest præcise svar er det afgørende at konsultere lokale bygningsreglementer eller en strukturel ingeniør, der kan guide ift. det specifikke byggeprojekt og sted.

Kontakt en håndværker med erfaring i punktfundament

Hvis du som sagt ikke har modet på at gøre det selv, kan det være godt givet ud at finde en erfaren håndværker eller murer, der kan hjælpe dig med at gøre det. Så er du sikker på, at alt bliver lavet efter bogen, og at du ikke skal gå med bekymringer efterfølgende.

Du kan indhente 3 gratis tilbud her!

Det er ikke særlig besværligt at finde en god håndværker, da du med hjælp fra tilbudstjenesten, som vi tilbyder med vores samarbejdspartner, kan indhente tre tilbud fra tre håndværkere på bare et øjeblik. Når du har udfyldt opgavebeskrivelsen og resten af formularen, skal du nemlig blot klikke send og vente på, at de tilknyttede håndværkere i dit område vender tilbage med en pris. Så kan du derudfra beslutte, om du med udgangspunkt i prisen ønsker hjælp fra en af dem.

Se også: