Tagpap er ikke tag af pap – men det var det før i tiden. Det har dermed også været ret upopulært i en årrække grundet problemer med tætheden.
I dag er tagpap lavet af en plade, hvorpå der er brændt polyesterfibre. Vore dages tagpap er altså væsentligt mere modstandsdygtige og holdbare, end tilfældet var før i tiden.
Tagpap indeholder i dag også asfalt og gummi, hvilket gør det til et yderst fleksibelt materiale. Det er dermed godt til komplekse og arkitektoniske tage. Af samme årsag kalder man det også asfaltpap.
VORES TAGEKSPERTER STÅR KLAR TIL AT HJÆLPE DIG
Tagpap vejer ikke særlig meget og kræver dermed ikke en stærk tagkonstruktion, som det blandt andet kendes fra tegl og eternit. Dermed er det oplagt at bruge på garager, sommerhuse og udhuse.
I artiklen her kan du læse alt, hvad der er værd at vide, om tagpap.
Hvad koster det at få lagt nyt tagpap?
Prisen for at få lagt nyt tagpap afhænger af typen. 1-lags tagpap koster i gennemsnit mellem 900 og 1.200 kroner pr. kvadratmeter, mens 2-lags tagpap i gennemsnit koster mellem 1.000 og 1.500 kroner pr. kvadratmeter. Et tag på 100 kvadratmeter koster dermed mellem 90.000 og 150.000 kroner.
Ovenstående priser er inklusiv materialer og montering.
Hvad, det koster at få lagt nyt tagpaptag, afhænger af en række faktorer, herunder:
- Tagets samlede størrelse og hældning
- Tagets kompleksitet (behov for inddækninger)
- Om man vælger 1-lags eller 2-lags tagpap
- Typen af underlag til tagpappet
- Om der er behov for at lægge lister
Det er dyrere at lægge tagpap på et tag med mange vinduer, skorstene og rør, da inddækninger tager mere tid at montere. Der er desuden forskellige typer af tagpap, der varierer i pris.
Tagpap type | Pris pr. kvadratmeter |
1-lags tagpap inkl. montering | 900 – 1.200 kr. |
2-lags tagpap inkl. montering | 1.000 – 1.500 kr. |
Selvklæbende tagpap ekskl. montering | 200 – 500 kr. |
Selvklæbende tagpap er gør-det-selv-varianten, som kan bruges til mindre tagprojekter som for eksempel tag på små skure og carporte. Derfor er prisen på selvklæbende tagpap opgivet ekskl. montering.
Hvad er tagpap?
Tagpap var førhen lavet af pap – deraf navnet. Dette er dog ikke længere tilfældet. Tagpap er et fleksibelt tagmateriale, der er lavet af polyesterfibre – indeholdende asfalt og gummi – der er brændt fast på en plade.
I en lang årrække – siden en del tagpap fra 60’erne og 70’erne begyndte at være utæt meget tidligere end lovet – har tagpap være udskældt og ikke brugt særligt ofte. Inden for de seneste 10 år har tagpap dog vundet ind igen i nye og forbedrede varianter.
Materialet er stadig i ruller a la pap, men med en kerne af asfalt og gummi er holdbarheden en helt anden. Tagpap af vore dages kvalitet har en levetid på op til 50 år.
Fordele ved tagpap
- Lav pris
- Let opsætning
- Fleksibelt materiale, der også kan bruges omkring inddækninger
- Kræver ikke en stærkt tagkonstruktion
- Levetid på op til 50 år
- Kan benyttes på tage med lav hældning
- Fås i flere farver
- Nem vedligeholdelse
Ulemper ved tagpap
- Kortere levetid end andre tagtyper
- Kræver et fast underlag
- Tagpap kan være svært at arbejde med, da det brændes fast
Typer af tagpap
Tagpap findes i forskellige materialer og lag, og valget hænger sammen med både formål og holdbarhed.
Overordnet set findes der følgende typer af tagpap:
- 1-lag tagpap
- 2-lag tagpap
- Underpap
- Overpap
- Selvklæbende overpap
1-lag tagpap
Tagpap af ét lag er billigere og tager kortere tid at lægge, men egner sig ikke til tage med lave hældninger og tage på beboelsesbygninger.
2-lag tagpap
2 lag tagpap består af underpap og overpap, som er forskelligt. Underpappet sørger for tæthed. Overpappet er ofte med små skifersten.
Underpap
Køber du 2-lags tagpap, vil det typisk bestå af underpap og overpap. Underpap sømmes eller brændes fast og sørger for, at taget er helt tæt.
Overpap
Køber du 2-lags tagpap, vil det typisk bestå af overpap og underpap. Overpap brændes fast og er typisk belagt med små skifersten for et udseendets skyld.
Selvklæbende overpap
Skal du selv lægge tagpap på en carport eller et udhus, kan du bruge selvklæbende overpap som 1-lags pap eller udenpå underpap, der sømmes fast. På den måde undgår du at bruge gasbrænder. Vær dog opmærksom på, at selvklæbende overpap kun anbefales til mindre bygninger, der ikke skal bruges til beboelse.
Hvornår bruger man hvad?
1-lag tagpap eller selvklæbende overpap bruges ved mindre udhuse og carporte. 2-lag tagpap, der består af underpap og overpap bruges ved større udhuse, garager, sommerhuse og huse.
Vedligeholdelse af tagpap
Tagpap er et materiale, der ikke kræver den store vedligeholdelse. Som udgangspunkt kræver taget ingen vedligeholdelse overhovedet de første 10 år.
Herefter kan man ved behov tætne taget ved hjælp af flydende asfalt. Dette bør udføres af en professionel. Tætning af taget giver en væsentligt længere levetid.
Ældre tagpaptag kan have behov for rensning af alger og mos for at se pænt ud. Ofte er det nok at fjerne det med en kost, men alternativt kan der bruges algemiddel. Vær dog opmærksom på, at det dels skal være godkendt af Miljøstyrelsen og dels være godkendt til brug på tagpap.
Tagpap regler
I princippet må tagpap benyttes på alle typer af bygninger. Oftest bruges det dog på sommerhuse, udhuse, carporte og garager, da materialet er let og ikke kræver en stærk underliggende konstruktion.
Der er områder i Danmark, hvor det kræves, at der lægges særligt tag. Det kan for eksempel være, at der på visse bygninger kun er tilladt stråtag. Er du i tvivl, bør du tjekke lokalplanen her.
Bor du i en bolig, der tilhører en grundejerforening, kan der også være særlige restriktioner. Det gælder for eksempel for mange rækkehuse. Tjek med din grundejerforening, hvis du er i tvivl.
Hvor/hvornår må man bruge tagpap?
Tagpap må bruges alle steder, hvis lokalplaner, grundejerrestriktioner og øvrige servitutter tillader det. De fleste steder er det ikke et problem. Slet ikke, hvis der er tale om udhuse og garager, men også på sommerhuset er tagpap ofte brugt.
Ligger der tagpap i forvejen, bør der ikke være noget til hindring for at udskifte det med nyt. Vær desuden opmærksom på, at nyt tagpap ofte kan lægges direkte ovenpå det gamle for en betydelig besparelse – medmindre det gamle tagpap er den gamle variant.
Kan man selv montere tagpap?
Tagpap er et fleksibelt materiale, som skal monteres på en helt særlig måde. Det kan være svært at få lagt det pænt uden erfaring. I princippet kan du dog godt lægge tagpap selv, men medmindre du har erfaringen på området, bør du rådføre dig med en professionel.
Det kan nemlig være direkte farligt at gå i gang med at lægge tagpap selv uden erfaring, da denne type tagmateriale skal brændes fast ved hjælp af en gasbrænder. Derudover kræver det præcision at lægge det pænt.
Gode råd til gør det selv
Det sværeste ved at montere tagpap er, at det skal brændes fast med en gasbrænder. Der findes dog selvklæbende tagpap, som er betydeligt lettere at lægge selv. Det er for eksempel tilfældet med ICOBAL selvklæbende overpap.
Vær dog opmærksom på, at selvklæbende tag kun anbefales på mindre udhuse og lignende.
Selvklæbende tagpap bør lægges, mens taget er i skygge, og der er mindst 10 grader. Lunere vejr gør tagpappet mere fleksibelt, og det selvklæbende materiale klæber bedre. For meget varme kan dog få dine sko til at hænge fast i asfaltmaterialet, hvilket ødelægger både sko og tagpap.
Kan man lægge nyt tagpap på gammelt tag?
Ved mange typer af tag er det muligt – og endda ofte anbefalelsesværdigt – at lægge nyt tag direkte ovenpå det gamle. Det sparer dig en masse penge til nedtagelse og bortskaffelse, og to lag tag er ofte mere modstandsdygtigt end ét.
Med lige præcis tagpap er det dog sjældent en god idé at genbruge det gamle tagpap. I hvert fald ikke, hvis der er tale om et ældre ét af slagsen. Det skyldes, at tagpap fra før 80’erne er et andet og meget mindre holdbart materiale, som måske allerede har utætheder.
Derfor er det vigtigt at få fjerne det våde og utætte tagpap og foretaget eventuelle reparationer på det underliggende tag, så ikke der er grobund for fugt og skimmel.
Kan man få tilskud til tagpaptag?
Tidligere har man kunnet få håndværkerfradrag til alle håndværksmæssige opgaver foretaget i hjemmet. I dag kan man kun få håndværkerfradrag for energibesparende tiltag.
Et nyt tag gælder ikke for et energibesparende tiltag. Det gør isolering af loft og tag til gengæld. Det vil sige, at hvis du vælger at efterisolere dit loft eller tag, når du alligevel skal have udskiftet det gamle tagpap, kan du gøre brug af håndværkerfradraget på den del af renoveringen, der har med isolering at gøre.
Renovering af tagpaptag
Har du et nyere tagpaptag, kan det måske bedre betale sig at renovere det gamle tag end at udskifte hele taget. Da tagpap brændes på, er det nemt at renovere, da slidte eller skadede områder blot kan få et nyt lag tagpap.
Det er især inddækninger med tagpap, der kan trænge til en opfriskning, da inddækninger er mere udsatte end det øvrige tag.
Ved mindre skader kan tagpappet også vedligeholdes med en omgang flydende asfalt. Denne form for renovering bør dog overlades til en fagmand.
Vær opmærksom på, at tagpap fra før 80’erne typisk altid vil trænge til en udskiftning frem for renovering. Det skyldes, at der dengang blev brugt decideret papmateriale til tagpap, hvilket har en væsentligt kortere levetid og risiko for utætheder.
Læs også: Pris og info om tagrenoveringer
Få tilbud på montering af tagpap
Mange tagtyper kan du give dig i kast med selv, men da montering af tagpap kræver gasbrænding, er det ikke for nybegyndere. Det pæneste og mest modstandsdygtige resultat får du ved professionel taglægning.
Hos ditbyg.dk kan du på ganske få minutter indhente tilbud fra en række taglæggere i dit nærområde. Du indtaster blot oplysninger om dit nuværende tag og dine ønsker til det nye tagpaptag samt dine kontaktoplysninger.
Inden for de næste tre dage modtager du tilbud fra lokale håndværkere, der gerne vil byde ind på opgaven. Herfra er det helt op til dig at vælge det bedste tilbud og lave en aftale med firmaet – hvilket du kan gøre direkte via mailen. Det er helt omkostningsfrit for dig, men der er til gengæld rigtig mange penge at spare.
Ofte stillede spørgsmål
Hvor længe holder et tagpaptag?
Et 2-lags tagpaptag, der er lagt af en professionel, holder i op til 50 år. Et 1-lags tagpaptag holder typisk 30-40 år.
Kan man nøjes med et lag tagpap?
Ved beboelse og lave hældninger anbefales 2-lags tagpap. Ved udhuse med højere hældninger, kan du godt nøjes med et lag.
Er paptag et tungt tag?
Paptag er et meget let tag – selvom det ikke længere er lavet af pap. Dermed er det oplagt til udhuse, garager og sommerhuse, da tagpap ikke kræver en solid konstruktion.