Opsætning af gipsloft – Det skal du være opmærksom på
Gipsplader er et fantastisk og meget nemt materiale at arbejde med, når der enten skal renoveres eller laves et nyt loft i boligen. Det giver mulighed for at lave et æstetisk flot loft men også et klassisk og pudset loft. For langt de fleste gælder det nok, at de ville foretrække at gøre det selv.
Det er også nemt at arbejde med gipsplader, men fordi det er et loft, og arbejdsbetingelserne bestemt ikke er optimale, kan det være lidt af en udfordring at lave, så det også efterfølgende ser både pænt og lækkert ud. Har du ikke prøvet at lave et gipsloft før, og vil du gerne være sikker på, det bliver flot at se på bagefter, kan det være ret fornuftigt at hyre en god og erfaren tømrer ind til opgaven.
Hvad er prisen for opsætning af gipsloft?
Prisen på opsætning af gipsloft ligger i gennemsnit på mellem 900 og 1.200 kroner pr. kvadratmeter inklusiv materialer og arbejdsløn. Er der tale om udskiftning af eksisterende loft, vil prisen være højere, da nedtagningen af det gamle loft samt bortskaffelse heraf er ekstra arbejdstid.
VORES TØMRERE STÅR KLAR TIL AT HJÆLPE DIG
Der er mange faktorer, der spiller ind på, hvad opsætning af et gipsloft kommer til at koste dig. Vælger du at gøre det selv, fordi du har evnerne til det, koster det naturligvis ikke mere end udgifterne til dampspærre, gipsplader (300-350 kroner pr. kvm.), skruer med mere. Altså kan du sagtens få et ret billigt loft.
Vil du gerne være sikker på et godt resultat, kan du for omkring 1.000 kroner pr. kvadratmeter hyre en tømrer ind til opgaven. Det er en estimeret pris og behøver ikke være så høj i netop dit lokalområde. Prisen vil dog typisk være deroppe af. Til gengæld tilbyder tømreren som regel også at hjælpe med at skaffe materialerne, så det ikke er noget, du skal bøvle med – for så er vedkommende også sikker på, at alt det der skal bruges, er der.
Hvad skal man være opmærksom på ved opsætning af gipsloft?
Gipslofter er meget populære i moderne og helt nybyggede huse. Faktisk bliver op mod 90% af alle nybyggede huse bygget med gipslofter. Grunden til det er selvfølgelig, at det er et meget billigt materiale at arbejde med, og så er det nemt at få et glat og flot loft med det.
Når du skal i gang med opsætning af gipsloft, skal du være opmærksom på, at gipspladerne skal monteres på spredt forskalling, som er nogle brædder monteret med afstand.
Forskallingen er typisk sat op som et skelet af træ eller af stål, så det kan danne et underlag for afsluttede overflader på vægge og lofter. Udover forskallingen skal du også være opmærksom på, at der skal monteres en dampspærre.
Hvert menneske afgiver et vist antal liter vanddamp i døgnet på daglige gøremål og ved, at man trækker vejret. Det er ret meget fugt og for at undgå, at fugtigt luft trænger op fra husets opholdsrum og gennem loftet og ud i isoleringen, er det nødvendigt med en dampspærre. Det er ret vigtigt at huske, da det sikrer, at der ikke opstår fugtskader.
Du skal sætte dampspærren op på det eksisterende loft, inden du monterer forskallingsbrædderne. Når du er opmærksom på alt dette, bør arbejdet med opsætningen af det nye gipsloft gå helt fint.
Læs også: Har du husket isolering af loft?
Husk at følge kravene
Når du går i gang med opsætning af gipsloft, er det meget vigtigt og helt væsentligt, at du følger bygningsreglementets krav til, hvordan du skal arbejde med fastgørelse af nedhængte gipslofter.
Disse krav skal følges, da det ellers kan have ret store konsekvenser, hvis et loft pludseligt falder ned. Det er også en af grundene til, at mange vælger at sætte deres lid til en tømrer, fordi de så ved, at loftet bliver monteret uden fare for at falde ned på et senere tidspunkt.
Relateret: Regler og priser på nyt loft
Hvilke fordele og ulemper er der ved gipsloft?
Inden du tager den endelige beslutning, er det en god ide at sætte dig ind i, hvilke fordele og ulemper, der er ved et gipsloft.
Gipslofter er i dag blevet gjort meget “brugervenlige”, og der er udviklet et hav af forskellige gipsplader med forskellige formål – bl.a. bedre akustik. I princippet kan alle, der har en boremaskine, faktisk gå i gang med at sætte et gipsloft op, og det endda ret hurtigt, fordi det er blevet gjort så nemt at arbejde med. Netop af denne grund koster det heller ikke særlig meget at sætte op sammenlignet med andre lofter. Så går du efter et pænt og flot loft, er det, hvad du får med opsætning af et gipsloft.
Der er ikke så mange ulemper med gipsplader. Dog er den største, at vælger du ikke de rette gipsplader, kan akustikken i rummet gå hen og blive dårlig. Der findes gipsplader, der er særligt udviklet til at forbedre akustikken. De koster lidt mere end de mest simple gipsplader, men er det hele værd, når først loftet er oppe, og du og familien går i gang med at bruge rummet.
Et gipsloft har selvfølgelig heller ikke så naturligt et udseende som trælofter – men er det ikke det, der betyder noget for dig, kan du sagtens gå i krig med opsætning af gipsloft.
Indhent tilbud på opsætning af loft og spar penge
Ønsker du professionel hjælp til opsætning af loft, kan du meget nemt og hurtigt spare en del penge på det. Alt det kræver er at indhente nogle tilbud på din opgave. Det kan du gøre ved hjælp af tilbudstjenesten her på siden, som vi har sammen med vores samarbejdspartner.
Det fungerer således, at du udfylder en opgavebeskrivelse og dine kontaktoplysninger. Ved et klik på “send”-knappen sendes opgaven i udbud hos flere tømrerfirmaer, som ved tid og kompetencer kan byde ind på den med et tilbud til dig. Flere firmaer vil typisk byde ind, hvilket gør det muligt for dig at sammenligne priserne og måske endda også forhandle yderligere på de gode tilbud, de er kommet med.
Det er en ganske gratis og uforpligtende service, som blot hjælper dig til en besparelse på opsætningen af dit gipsloft.
Se også vores andre guides: