Det er almindeligt udbredt, at solceller er en god investering. Men kan solceller betale sig, og hvor god en investering er det overhovedet? Det kan du få svar på her.
Solceller koster mange penge at købe og opsætte. Det betyder også, at det ikke er en hurtig besparelse at udskifte energiform til solcelleenergi. Du kan se en forskel på din elregning med det samme. Så fra måned til måned er der en besparelse helt fra start. Men hvis du medtager prisen på solcellerne, kan det så overhovedet betale sig? Og hvad hvis du sælger huset, inden solcellerne har tjent sig selv hjem?
Hvad koster solceller?
Gennemsnitligt koster solceller 50.000 – 100.000 kr. inkl. montage og installation for et almindeligt parcelhus. Solceller er for de fleste en anskaffelse, der kræver en ekstra overvejelse. Typisk vil det også kræve enten en god opsparing eller et lån i banken at få monteret solceller. Prisen afhænger af boligens størrelse og husstandens forbrug. En præcis pris på solceller er derfor svær at give.
Solceller økonomi: Hvornår er solceller tjent hjem?
Svaret på, hvornår solceller er tjent hjem, afhænger af flere faktorer, men gennemsnitligt vil solcelleanlægget have tjent sig selv hjem på under 10 år – eller ved salg af boligen. Det er nemlig på ingen måde spildte penge at have investeret i solceller, hvis du sælger boligen inden for 10 år. Boligens værdi stiger væsentligt, når der er “gratis strøm” med i købet.
De 10 år betyder dog, at du alligevel skal overveje monteringen en ekstra gang. Overvejer du f.eks. at udskifte taget inden for de næste par år, er det måske en god idé at gøre først.
Til gengæld holder de fleste solceller i minimum 30-40 år. Det vil sige, at efter de første 7-10 år, har du gratis strøm mange år ud i fremtiden.
Den solcelleenergi, du selv bruger, er skattefri. Men hvis du sælger meget strøm videre til elnettet, bliver du beskattet af det. De første 7.000 kr., du tjener ved at sælge solenergi, er skattefri. SKAT indhenter oplysninger fra elnettet, men du kan også selv indtaste indtjeningen i din forskudsopgørelse.
Er strøm gratis med solceller?
Den strøm, solcellerne producerer, er gratis. Der er altså en betydelig ændring at spore på elregningen, når der er kommet solceller på taget. Det er dog for de færreste ensbetydende med, at el er gratis året rundt. I Danmark kan der nemlig kun produceres begrænset strøm via solceller i vintermånederne, mens der er i forårs- og efterårsmånederne typisk kan produceres tilstrækkeligt – og måske endda mere end rigeligt.
Det kan lyde mærkeligt, at det er i forårs- og efterårsmånederne, at solcellerne producerer mest, men det er fordi, at solceller yder dårligere ved meget høje temperaturer. De yder mest ved lavere temperaturer og meget lys.
I de fleste tilfælde sælges overskydende strøm til eludbydere i området – og der købes ligeledes el fra lokale udbydere, når dine solceller ikke producerer nok. Købsprisen er dog typisk væsentligt højere end salgsprisen.
Det er ikke helt ved siden af at sige, at solcellerne i de fleste tilfælde kan dække halvdelen af elregningen på årsbasis. Dertil kommer skattefradrag og afskrivninger, som også giver solcellerne værdi.
Læs også: Solcelletag – alt du skal vide
Hvor stort et solcelleanlæg skal jeg have?
Jo større et solcelleanlæg, du køber, des mere strøm kan du producere. Det er dog ikke sikkert, at du i praksis kan købe et solcelleanlæg, der er stort nok til at dække husstandens elforbrug. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvor solcellerne placeres. De bør som udgangspunkt ikke sidde i skygge, for det forringer produktionsevnen betydeligt – og så vil det ikke kunne betale sig. Hældningen på taget har også noget at sige.
Derfor er det heller ikke sikkert, at det er hele tagets flade eller begge sider af taget, der er egnet til solceller. Har du et vinkelbygget hus, skal det også vurderes, hvilke sider af taget, der egner sig til solceller. Og er der høje træer på ejendommen, skal de måske fældes forinden.
I mange tilfælde vil man vælge at købe et mindre antal solceller, så det er en del af elregningen, der dækkes af solenergi. De fleste kan få monteret solceller, der dækker minimum halvdelen af husstandens elforbrug – og selv dét er en god forretning i det lange løb.
Størstedelen af solcelleanlæg til private er på maks. 6W og fylder mellem 15 og 40 m2. Optimalt set skal taget have en hældning på 35-45 grader og være sydvendt, men det kan dog lade sig gøre at få et tilstrækkeligt udbytte af solceller, der monteres på tag med en hældning på 20-60 grader og er enten sydøst- eller sydvestvendt. Er du i tvivl om hældningen på dit tag – eller om der er sol nok på det – kan en kyndig forhandler af solceller typisk give dig et hurtigt svar.
Relateret artikel: Fordele og ulemper ved solceller
Gem overskydende strøm med et batteri
Er du tilsluttet elnettet på standard vis, vil overskydende strøm gå til elnettet – enten uden beregning eller til en lav sats; afhængigt af aftalen. Når du i vintermånederne får behov for ekstra strøm, køber du strøm til en væsentligt højeres sats. At købe og sælge strøm via elnettet er dermed ikke en særlig fordelagtig forretning for dig.
I stedet kan du koble et batteri på dit solcelleanlæg. Her kan du lagre den strøm, du producerer for meget i de gode måneder, og så kan du bruge den selv, når du mangler. Det er for de fleste den mest rentable løsning, da du helt eller delvist slipper for at købe strøm udefra, og dermed kan være selvforsynende i et helt andet omfang end uden batteriet.