I mange ældre huse er der krybekælder. Det er en lav kælder, hvor du ikke kan stå oprejst. Formålet med krybekælderen er at adskille husets konstruktion fra terrænet nedenunder. Krybekælderen sørger for god ventilation af konstruktionen, så fugt fra jorden under huset ikke kan angribe træværk og andre byggematerialer. En krybekælder kan betyde kolde gulve, men er det en god idé at isolere den?
Krybekælderen er en underlig størrelse. For den er for lav til at bruge til noget som helst. Men sikrer omvendt mod, at fugten kan trække op fra jorden.
Hvad er en krybekælder?
En krybekælder er en lav kælder på mellem ca. 60 – 100 cm i højden. Inden moderne isoleringsmaterialer og byggemetoder blev taget i brug, var huse med krybekælder den gængse byggemetode i tiden omkring år 1900 og op til 1950’erne.
VORES ISOLERINGSEKSPERTER STÅR KLAR TIL AT HJÆLPE DIG
I ældre boliger er gulvene ikke støbt i beton, men opbygget af et lag bjælker som ligger på mur- eller andre sten oven på den nøgne jord og et trægulv oven på disse.
Træ og fugt er som bekendt en dårlig kombination, og derfor blev huset hævet et stykke over terrænet, for at beskytte trækonstruktionen.
Krybekælderen skal holdes ventileret
Hvis dit hus har krybekælder, vil du kunne se en masse riste langs soklen på huset. Ristene sørger for, at der kan komme luft og ventilation ind i krybekælderen, og dermed holde fugten væk. En af de hyppigste årsager til fugt i krybekældere er, at udluftningsristene er blevet lukket af, eller de er blevet stoppet til med blade og snavs.
Selve opbygningen med krybekælder fungerer godt, og holder træværket tørt. Men desværre lever konstruktionen ikke op til moderne krav om varmeisolering. Derfor er der stor risiko for, at gulvene føles kolde. Og med de nuværende energipriser, skruer du ikke bare lidt ekstra op for varmen.
Er isolering af krybekælder en god idé?
En krybekælder er på mange måder en genial konstruktion. Men desværre er den næsten umulig at efterisolere med et godt resultat.
Selv det mindste indgreb kan let føre til, at der udvikles fugt, som sætter sig i træværket. Fugten vil med tiden føre til råd, svamp og skimmel, og du vil ende med en løsning, der giver forringet indeklima og ødelægger husets bærende konstruktioner.
Konstruktioner i huse er som bekendt meget forskellige. Derfor anbefales det altid, at du kontakter en fagmand, inden du køber et hus, hvor krybekælderen er efterisoleret, eller inden du selv overvejer at isolere.
Hvilke andre løsninger findes der?
Der findes en alternativ løsning til isolering af krybekælder. Nemlig opfyldning af kælderen og støbning af betongulve med isolering, der lever op til moderne krav og regler. Denne løsning er hverken let eller billig. Men til gengæld får du en løsning, der er fremtidssikret, øger boligens værdi, og er 100 % procent i orden.
Opfyldning af krybekælderen kræver, at gulvene i underetagen fjernes, så der kan isoleres og støbes. I denne forbindelse vil der være en god idé at lægge gulvvarme, så du får den mest optimale og behagelige komfort i stueetagen.
Opfyldning af krybekælder
Hvis du vælger at fylde krybekælderen op, er arbejdsgangen sådan:
- Gulvene i underetagen ryddes og brækkes op.
- Hvis der ikke er dybde nok, skal der graves ud.
- Der isoleres med mineraluld eller polystyren.
- Etablering af gulvvarme og støbning af gulve.
- Lægning af nyt trægulv eller anden gulvbelægning.
Når du vælger at fylde krybekælderen op, får du den bedste isolering i gulvet. Og hvis du ydermere kombinerer med moderne gulvvarme, er boligens gulve og gulvisolering fuldstændig up-to-date.
Opfyldning og støbning af nye gulve er en omfattende proces. Men også en løsning hvor du aldrig skal bekymre dig om ventilation og fugt i krybekælderen eller om tårnhøje varmeudgifter.
Relateret: Isolering af kælder og besparelse på elregningen
FAQ – De mest stillede spørgsmål om isolering af krybekælder
Her får du svar på de 3 mest stillede spørgsmål om isolering af krybekælder:
Er en krybekælder godt?
Krybekælderens formål er at hæve bygningskonstruktionen fra jorden, så mur- og træværk beskyttes mod fugt. Hvis krybekælderen har den nødvendige ventilation udefra, er det en udmærket konstruktion, som desværre blot ikke er særlig godt isoleret.
Kan du isolere en krybekælder?
Som udgangspunkt anbefales det ikke at efterisolere en krybekælder. Der er stor risiko for, at selv de mindste forsøg på at forbedre isoleringen, vil føre til dannelse af fugt og efterfølgende angreb af råd og skimmelsvamp.
Hvad koster det at få fyldt en krybekælder?
Du skal regne med omkring 2.500-3.000 kr. pr. m2 gulv. Prisen vil svinge alt efter, om der skal graves ud og lægges gulvvarme. Hertil kommer ekstra omkostninger til nedtagning og opsætning af køkken, trappe, badeværelse og lignende.
Se også: Sådan sparer du penge på varmeregningen med sokkelisolering