Udgravning af kælder: Pris & Info

Der er mange gode grunde til at grave kælderen ud. Dels skaber det en bedre højde i kælderen, så den rent faktisk kan bruges til noget; for eksempel opbevaring, vaskerum eller decideret beboelse. Sidstnævnte kræver dog godkendelse.

Derudover vil udgravning af kælder typisk indbefatte en bedre sikring mod radon og fugt, hvilket skaber et bedre indeklima i huset og desuden forebygger mod fugtskader og skimmel. Der kan også foretages efterisolering i forbindelse med udgravning af af kælderen, hvilket kan give en besparelse på varmeregningen og en mere behagelig temperatur uden træk og kuldebroer i hele huset.

En tør kælder, hvor rummene faktisk kan bruges til noget, øger din boligs værdi – også selvom rummene ikke er godkendt til beboelse. De øger nemlig de disponible kvadratmeter i huset, og dét er attraktivt. Det skaber blandt andet mulighed for træningsrum, vaskerum, værksted eller vinkælder. Ofte er udgravning af kælder altså en god investering.

★★★★★

VORES MURERE STÅR KLAR TIL AT HJÆLPE DIG

Hvad koster udgravning af kælder?

I gennemsnit vil prisen ligge på mellem 5.000 og 15.000 kroner pr. kvadratmeter plus eventuelt udvendigt dræn, der koster mellem 2.500 og 4.500 kroner pr. løbende meter. Prisen på udgravning af kælder afhænger af den nuværende kælders højde og stand samt det udvendige dræn.

Jo bedre stand, den nuværende kælder er i, des billigere vil det typisk være at grave den ud. En lav kælder kræver mere udgravning end en høj kælder. Dertil kommer behovet for understøtning af vægge og eventuel understøbning af fundament, flytning eller udskiftning af kloak og installationer samt rådgivning undervejs.

Efter udgravning af kælderen, vil der være behov for at lægge nyt gulv, sætte nye vægge op og male vægge og lofter. Prisen på dette vil typisk komme oveni prisen på udgravningen. Et entreprisefirma vil dog kunne give en samlet pris på hele projektet.

skelet til ny kælder

HUSK OGSÅ: Isolering af kælderen

Hvordan får man godkendt en kælder til beboelse?

Det mest fordelagtige er selvfølgelige at få lavet en kælder, der kan bruges – og godkendes – til beboelse. I så fald vil de ekstra kvadratmeter nemlig også indgå i boligens samlede antal kvadratmeter, og det vil typisk medføre en markant værdistigning af boligen, når den skal sælges.

Der er dog en række krav, der skal opfyldes, før en kælder kan godkendes til beboelse:

  • Loftshøjden skal være minimum 2,3 meter i den færdige kælder
  • Kælderen skal være isoleret
  • Gulvet skal på mindst én væg være højere end det omkringliggende terræn
  • Mindst én ydervæg skal være gravet fri og fungere som facade
  • Der skal være minimum ét vindue i hvert kælderrum
  • Kælderen skal have mindst én flugtvej direkte ud, der er minimum 1,5 meter bred og begynder maksimalt 1,2 meter over gulvet.
  • Kælderen skal være radon- og fugtsikret
  • Kælderen skal være opvarmet

Det er altså et væsentligt større arbejde at få en kælder godkendt til beboelse end blot at grave den ud og bruge den som disponibelt rum.

Udgravet kælder ved at blive bygget

Er kælder med i bebyggelsesprocent?

Ønsker du at få godkendt kælderen til beboelse, skal du overveje, hvorvidt det kan lade sig gøre i forhold til den tilladte bebyggelsesprocent på grunden. Det er dog kun visse dele af kælderen, der tæller med i selve bebyggelsesprocenten – også selvom hele kælderen godkendes til beboelse.

Den del af kælderen, hvor der fra loftet i kælderen til det omgivende terræn er en afstand på mere end 1,25 meter tælles med i bebyggelsesprocenten. Rum, hvor der er under 1,25 meter fra loft til omgivende terræn, tæller dermed ikke med i bebyggelsesprocenten.

Se også: Sådan får du styr på omgangsdræn i forbindelse med kælderen

Ofte stillede spørgsmål om udgravning af eksisterende eller ny kælder

Hvordan laver man en kælder?

En kælder bør graves ud professionelt – især hvis den skal kunne godkendes til beboelse. Her er der en række strenge krav, som skal overholdes, i forhold til både højde, flugtveje, udendørs udgravning og indeklima. Du kan læse mere om krav til godkendelse af kælder til beboelse længere nede på siden.

Hvor dyb skal en kælder være?

Der er ikke nogen krav til, hvor dyb en kælder skal være – medmindre den skal godkendes til beboelse. Skal du blot bruge kælderen til opbevaring, vaskerum eller værksted, kan du grave ud mere eller mindre, som det passer dig.

Ønsker du at få kælderen godkendt til beboelse, skal der graves ud, så loftshøjden i den færdige kælder er minimum 2,3 meter. Da der også skal være plads til isolering og gulv, skal selve udgravningen være væsentligt dybere.

Hvor dybt må man grave en kælder?

I princippet bestemmer du selv dybden på din kælder. Mange ønsker en dybere kælder end det eksisterende fundament tillader. I så fald kræver det understøbning af fundamentet at udgrave kælderen.

Få tilbud på udgravning af kælder

Udgravning af kælder er en større udgift, men der er ingen grund til at betale for meget. Derfor bør du altid indhente tilbud flere forskellige udbydere. Der kan potentielt være rigtig mange tusinde kroner at spare.

I stedet for at ringe rundt til diverse entreprisefirmaer, kan du vælge den lette løsning og klare det hele online via ditbyg.dk. Her beskriver du opgaven og indsætter eventuelt billeder af nuværende kælderforhold. Derudover indtaster du dine kontaktoplysninger. Alt i alt tager det maks. 5 minutter og kan klares fra sofaen.

Inden for de næste 3 dage modtager du tilbud pr. mail fra interesserede firmaer. Du kan i ro og mag læse de forskellige tilbud igennem og vælge det, der passer dig bedst i forhold til betingelser og budget. Ønsker du at gøre brug af ét af tilbuddene, kan du nemt tage kontakt til firmaet direkte via mailen – helt kvit og frit.