Skifertag: Pris for montering & reparation

Indsend din opgave online
Tag eksperter i hele landet
Gratis – 100 % uforpligtende
Over 580.000 formidlede opgaver

Skifertag er typisk tag af naturskifer, men tagtypen fås også i en billigere version i form af kunstskifer – også kaldet eternitskifer. Skifertag ligger prismæssigt nogenlunde ligesom tegltag, og levetiden er tilsvarende på omkring 100 år.

Skifertag kan dermed virke som en dyr investering, men til gengæld får du et tag med en ekstremt lang levetid, og et meget eksklusivt tag, der både løfter boligens udseende og værdi.

I artiklen her kan du læse alt om skifertag, herunder hvad det koster, hvad skifer består af, og hvilken type du bør vælge.

★★★★★

VORES TAGEKSPERTER STÅR KLAR TIL AT HJÆLPE DIG

Hvad koster skifertag?

Prisen på skifertag afhænger af, hvorvidt det er naturskifer eller kunstskifer. Naturskifer koster 1.100-1.400 kr. pr. m2, og kunstskifer koster 900-1.200 kr. pr. m2. Et skifertag på 100 m2 koster dermed mellem 90.000 og 140.000 kr. inkl. montering, afhængigt af typen.

Ovenstående priser er inkl. standard montering. Det er dog ekskl. omkostninger til nye inddækninger, ovenlysvinduer, tagrender, osv. Ligesom det er nyt tag lagt på det gamle undertag uden yderligere renovering. Skal der lægges nyt undertag, stiger prisen pr. m2 med cirka 300 kr.

Prisen varierer afhængigt af, om det er naturskifer eller kunstskifer, du ønsker. Den varierer dog også af den valgte taglægger. Der kan nemlig være flere hundrede kroners forskel på prisen pr. m2 hos forskellige firmaer. Derfor er det altid en god idé at indhente tilbud flere forskellige steder, når du skal have lagt nyt tag.

Hvad er skifertag?

naturskifer tagsten

Skifertag er stentag, der er udvundet fra klippebrud. Tag i skifer er altså et naturligt materiale. Stentypen er dannet af leraflejringer, der naturligt kløves i lag. Det er dermed nemt at udvinde og bruge til blandt andet tagmateriale.

Da aflejringerne har forskellige tykkelse lag, kan naturskifertag også fås i forskellige tykkelser, afhængigt af formålet. Naturskifer kan desuden fås i forskellige præfabrikerede standardmål, men de kan også fås i mål efter bestilling.

Det er typisk billigere at få lagt skifertag ud fra standardmål på skifer end ud fra særbestillinger. Forskellige forhandlere kan have forskellige mål at vælge imellem som standard.

Naturskifer er den traditionelle type skifer. I nyere tid er der kommet et billigere alternativ, der kaldes kunstskifer eller eternitskifer. Kunstskifer er lavet i eternit, der kendes fra eternittag, men har samme design som naturskifer.

Det er altså en billigere løsning her og nu at vælge kunstskifer, men kunstskifer har også en markant kortere levetid – faktisk kun omkring på 30-40 år sammenlignet med op til 100 år for naturskifer.

Forskellige typer af skifertag

Der findes overordnet set to typer af skifertag:

  • Naturskifer
  • Kunstskifer

Begge typer fås i forskellige mål, tykkelser og farver.

Naturskifer

flot naturskifer tag

Naturskifer er det traditionelle skifertag. Skifer er udvundet af klippemateriale. Det fås i forskellige størrelser og tykkelser, og det fås i forskellige naturlige nuancer, afhængigt af det stenbrud, de kommer fra.

Naturskifer har en ekstremt lang levetid på op til 100 år – og i nogle tilfælde faktisk endnu længere. Der er altså tale om en langsigtet investering. Derudover har naturskifer et eksklusivt udtryk, der typisk gør boligen mere eftertragtet ved salg.

Kunstskifer

Kunstskifer er en designmæssig efterligning af naturskifer. Du får altså udseendemæssigt stort set det samme, men et helt andet materiale.

Kunstskifer er lavet af eternit – der også kendes fra eternittag. Eternit består af fibercement. Det kan være et udmærket valg, hvis du gerne vil spare penge, men du skal være opmærksom på, at levetiden er tilsvarende kortere.

Et tag i kunstskifer har typisk en levetid på 30-40 år.

Hvilken slags skifertag skal man vælge?

moderne skifertag

Hvilket skifertag, du bør vælge, afhænger først og fremmest af din økonomi. Der er op til flere hundrede kroners forskel pr. m2 fra naturskifer til eternitskifer. Dog skal du overveje, at der skal cirka tre gange udskiftning af kunstskifertag til én udskiftning af naturskifertag.

Planlægger du ikke at blive i boligen i 30+ år, kan det naturligvis være fristende at vælge den billige løsning. Dog skal du overveje, at naturskifer øger boligens værdi mere end enternitskifer, og at et hus med et udskiftningsklart tag sælger dårligere end et hus med et tag med fortsat lang levetid.

Udseendemæssigt er der også forskel. Naturskifer ser mere naturligt ud med sine farvenuancer, mens kunstskifer er mere ensfarvet. Hvad, der er pænest, er typisk en smagssag. Nogle vil foretrække de naturlige farvenuancer, mens andre vil påstå, at ensfarvethed er mere eksklusivt at se på.

Fordele og ulemper ved skifertag

Som med alle andre typer af tag, har naturskifertag også fordele og ulemper.

Fordele ved skifertag:

  • Meget lang levetid
  • Eksklusivt udseende
  • Let vedligeholdelse
  • Kan nemt renoveres

Ulemper ved skifertag:

  • Høj pris
  • Forskellig kvalitet afhængigt af type
  • Tager tid at lægge

Naturskifer farver

skifertag farver

Naturskifer fås i forskellige naturlige nuancer, der afhænger af det stenbrud, det er udvundet fra. Grå naturskifer fra Spanien er altså ikke nødvendigvis samme nuance grå som grå naturskifersten fra Sydamerika.

De mest almindelige nuancer er grå – også kaldet blågrå – og sorte, men naturskifer fås også i mere grønne og røde nuancer.

Den største udvinding af naturskifer findes i Spanien, men der udvindes også skifer andre steder, blandt andet i Frankrig, Sydamerika, Kina og Indonesien. Går du efter kvalitet, kan du med fordel vælge skifer fra Spanien eller Frankrig. Her er kvalitetskontrollen væsentligt bedre end i mange af de øvrige lande.

Hvor mange skifersten pr. m2?

Antallet af skifersten pr. m2 afhænger af skiferstenenes mål. Nedenfor er angivet antal sten med 100 mm overlap. I nogle tilfælde vil man nøjes med 75 mm.

Mål på skiferstenVægt pr. stk.Antal sten pr. m2
50,8 x 50,8 cm3,54 kg6,1
60,6 x 40,6 cm3,60 kg8,8
40,6 x 40,6 cm2,26 kg10,8
60,8 x 36,0 cm2,79 kg10,9
60,8 x 30,4 cm2,35 kg13,0
55,8 x 27,9 cm1,94 kg15,7
50,0 x 25,0 cm1,65 kg20,0
40,0 x 20,0 cm0,95 kg33,3

Renovering af skifertag

Renovering af skifertag koster typisk kun prisen på de udskiftede sten og arbejdslønnen. Prisen afhænger dermed af tagets nuværende stand.

Naturskifertag er så praktisk, at det er muligt er udskifte enkelte sten, hvis de er knækkede eller på anden måde ødelagte. Fejler undertaget ikke noget, vil det dermed i mange tilfælde kunne betale sig at renovere taget frem for at udskifte det.

Prisen afhænger i høj grad af tagets stand, og det er derfor svært at give en pris pr. m2. Du betaler for de sten, der skal udskiftes, og for arbejdsløn. Antallet af arbejdstimer stiger i takt med antallet af sten, der skal udskiftes, og det bliver dermed dyrere, des dårligere stand taget er i.

Du bør altid indhente flere forskellige tilbud på renovering af skifertag, da priserne kan svinge meget fra taglægger til taglægger, blandt andet fordi timepriserne varierer.

Tilbud på skifertag

Der er op til flere hundrede kroners forskel på prisen på det samme tag fra firma til firma. Det skyldes blandt andet, at der er forskellig timeløn blandt håndværkere, men også at tilbuddene kan inkludere forskellige ting.

Derfor er det altid anbefalelsesværdigt at indhente og sammenligne tilbud fra flere forskellige taglæggere, når du planlægger udskiftning af tag. Den samlede besparelse kan udgøre mange tusinde kroner – for helt det samme tag.

Hos Ditbyg.dk kan du hurtigt og nemt indhente tilbud på dit nye tag ved at bruge 5 minutter på at indtaste oplysninger om det gamle tag, ønsker til det nye tag samt dine kontaktoplysninger.

Du modtager tilbud fra forskellige taglæggere i din mailindbakke indenfor 3 dage – og du slipper for at ringe rundt og bruge en masse tid og energi på at indhente tilbud manuelt.

FAQ

Hvor lang tid kan et skifertag holde?

Et naturskifertag kan typisk holde omkring 100 år. Det er altså én af de tagtyper, der har den længste levetid.

Hvor mange skifersten pr m2?

Der skal bruges mellem 6,1 og 33,3 skifersten pr. m2, afhængigt af den valgte størrelse. Se tabellen længere oppe.

Hvornår skal der bruges undertag på skifertag?

Skifertag er tidligere blevet lagt uden undertag, men levetiden forlænges væsentligt med et undertag. Derfor anbefales skifertag i dag at blive lagt med undertag.

Indhent tilbud Indhent 3 tagtilbud Gratis & Uforpligtende!