Isolering af ydervæg – Hvad koster det? (Forskellige typer af ydervægsisolering)

Næst efter loft og tag er ydervæggene den bygningsdel, hvor varmen hurtigst forsvinder ud af huset, hvis isoleringen ikke er tilstrækkelig. Et velisoleret hus kan spare dig mange penge på energiregningen, samtidig med at du får en bedre energimærkning, og minimerer boligens CO2 aftryk. Som en ekstra bonus får du en bolig med et bedre og mere behageligt indeklima.

Hvad koster isolering af ydervæg?

Hulmursisolering er den billigste form for isolering af ydervægge, og koster ca. 100-250 kr. pr. m2 ydervæg. Hvis du vælger at isolere indvendigt eller udvendigt ligger priserne på 1.500-2.200 kr. pr. m2, og den endelige pris afhænger meget af hvilken beklædning du vælger udenpå isoleringen.

Fordele ved god isolering i væggene

Ældre huse er ofte dårligt isoleret, og specielt huse der er bygget før 1970, trænger ofte til ekstra isolering af ydervæggene. Selv nyere huse kan være værd at efterisolere, da den oprindelige isolering falder sammen med tiden.

★★★★★

VORES ISOLERINGSEKSPERTER STÅR KLAR TIL AT HJÆLPE DIG

NØGLEPUNKTER

  • Mere isolering i væggene nedsætter boligens varmetab. Derfor skal du bruge mindre energi til at holde den samme indendørstemperatur. Jo mindre energi opvarmningen kræver, desto flere penge sparer du på varmeudgifterne.
  • Kolde – og måske endda fugtige – ydervægge gør det ubehageligt at opholde sig tæt på væggen. Det bedste indeklima opnås, når varmen er ligeligt fordelt i rummet, uanset om du sidder op ad ydervæggen eller midt i rummet.
  • En velisoleret bolig er lettere at sælge, og du har god mulighed for at hæve salgsprisen. Alle huse skal energimærkes i forbindelse med salg, og når du varmeisolerer, vil du kunne opnå en bedre mærkning af boligen.

Der er mange fordele ved at isolere ydervægge. Særligt med de nuværende energipriser er en effektiv isolering vigtigere end nogensinde før.

Derfor er der i øjeblikket mange, som investerer i efterisolering af husets ydervægge, tagkonstruktion og kælderarealer. Og for de fleste vil investeringen tjene sig hjem på ganske få – hvis ikke allerede det første – år.

Hvor meget kan du spare på at isolere ydervægge?

isolering af ydervægge

Den samlede besparelse ved isolering eller efterisolering af ydervægge afhænger af mange faktorer. Men det er ikke ualmindeligt, at du kan skære adskillige tusinde kroner af varmeregningen.

Og det er vel at mærke hvert eneste år fremover.

Den nøjagtige besparelse afhænger af:

  • Nuværende isoleringtype og -tykkelse.
  • Opvarmningsform (gas, olie, el osv.).
  • Husets størrelse i kvadratmeter.

Som udgangspunkt vil det altid kunne betale sig at efterisolere huset, hvis den nuværende isolering enten er gammel, mangelfuld eller ikke udført korrekt.

Hvordan isolerer du en ydervæg?

Du kan isolere ydervægge på 3 forskellige måder. Hvilken du vælger, afhænger i høj grad af, hvordan dit hus er konstrueret, og hvilke muligheder for isolering som konstruktionen tillader. Hver metode har sine egne fordele og ulemper, som vi kommer til her:

Hulmursisolering

Hvis der er mulighed for at hulmursisolere, er det den hurtigste, billigste og letteste måde. Hulmursisolering forgår ved, at der pustes isolering ind i hulrummet mellem den udvendige og den indvendige ydervæg. Der bliver boret små huller i facaden, som efterfølgende lukkes, så du nærmest ikke kan se, at håndværkerne har været på besøg.

Hulmursisolering kræver ingen materialer udover selve isoleringen, det sviner ikke, og der skal ikke ændres på eksisterende bygningsdele. Alt arbejdet foregår udefra, og du behøver ikke have håndværkerne indenfor.

Hvis huset ikke har hulmur, kan du vælge at isolere væggen udvendigt eller indvendigt.

Udvendig isolering af ydervæg

Udvendig isolering af ydervægge er dyrere end hulmursisolering, men kan have flere fordele. Specielt i ældre huse, hvor facaderne ikke længere er så pæne, kan du slå 2 fluer med et smæk. Den udvendige isolering udføres ved, at der bliver sat isoleringsplader op på facaden, som efterfølgende beklædes med træ, eller andre materialer. Du kan også vælge at få pudset facaden, hvis det passer bedre til huset.

Den udvendige isolering kan på den måde hæve store dele af husets generelle stand og udtryk udadtil.

Ulempen kan være, at vinduerne kommer til at sidde meget dybt i hullerne, eller at de eventuelt skal rykkes frem i den nye mur. En anden udfordring er, at tagudhænget bliver smallere, og dermed ikke beskytter facaden så godt.

Indvendig isolering af ydervæg

Den sidste mulighed er at isolere ydervæggene indefra. Denne løsning kan være udmærket, men kan give udfordringer. Specielt, hvis der i forvejen er fugtproblemer i væggene. En fagmand vil hurtigt kunne vurdere, om denne løsning er den rigtige.

Fordelene ved indvendig isolering er, at du ikke ændrer på husets udseende udefra. En anden fordel er, at du kan vælge at isolere de vægge, der er særligt kolde. Som udgangspunkt anbefales det dog at udføre den indvendige isolering i alle rum, hvis det teknisk er muligt.

Ulempen ved at isolerer indefra, er, at hver enkelt rum bliver en smule mindre.

Hvilken type isolering bruges der til isolering af ydervægge?

Isolering af ydervæg - Hvad koster det? (Forskellige typer af ydervægsisolering)

Der findes mange forskellige isoleringsmaterialer. Hver type har deres eget formål, og er specielt udviklet, så de passer præcis til den isoleringsform, de er tiltænkt.

Til de 3 muligheder for isolering af ydervæg er de mest anvendte isoleringsmaterialer:

  • Isolering af hulmur – Granulat der kan blæses ind
  • Udvendig isolering af ydervæg – Hårde facadebatts
  • Indvendig isolering af ydervæg – Almindelige A-batts

Isolering til hulmur

Hulmursisolering sker altid med granulat, som er let at blæse ind i hulmuren, og som fordeler sig og lukker alle hulrum i væggen.

Der kan benyttes forskellige slags materialer, som hver især har en god isoleringsevne. De mest anvendte isoleringstyper er stenuld og glasuld, som igennem mange år har været det foretrukne valg, og de senere år er papiruld blevet et populært valg. Papiruld er fremstillet af genbrugsmateriale, der er behandler så de ikke kan brænde eller optage fugt.

Tidligere var flamingokugler meget brugt, men isoleringsevnen er ikke så god som de øvrige muligheder, og hvis du borer hul i væggen, eller der opstår en skade, løber kuglerne ud.

Udvendig isolering

Til den udvendige isolering anvendes typisk hårde isoleringsplader, kaldet facadebatts. Denne type isolering er vandafvisende og suger ikke fugt fra luften udefra. Facadebatts ”beklæder” huset hele vejen rundt, og er en meget effektiv isoleringsform.

Facadebatts har desuden den fordel, at du kan vælge alle former for facadebeklædning udenpå isoleringen, inklusive puds.

Indvendig isolering

Til indvendig isolering kan bruges almindelige isoleringsplader som f.eks. A-batts. Her stilles ikke de samme krav til vandafvisning, da ydervæggen skal være helt fri for fugt, hvis du vælger denne form for efterisolering.

Isoleringen fastgøres til at skelet af træ eller stålprofiler, der opbygges på væggen. Det vil være en fordel at montere isoleringspladerne i 2 lag, forskudt af hinanden, så der ikke opstår kuldebroer hvor skelettet er opbygget.

Leder du efter isolering til dit eget byggeprojekt?

Vi anbefaler

davidsenshop isolering

★★★★★

Davidsen

Hos Davidsen finder du alt inden for isolering. Om du leder efter stenuld, flamingo isolering, glasuld, udstyr eller lignende, så finder du det her.

Davidsen har landsdækkende distributionscentre, og kendte for deres lynhurtige og gode logistik.

Ofte stillede spørgsmål i forbindelse med isolering af ydervægge

Hvordan isolerer man en ydervæg?

Den mest anvendte metode til isolering af ydervæg er hulmursisolering, som er den letteste og billigste måde at isolere væggen på. Hvis hulmursisolering ikke er en mulighed, kan du isolere udvendigt på facaden eller på den indvendige side af ydervæggen.

Hvor meget isolering skal der i en ydervæg?

Ved hulmursisolering fylder du hulrummet mellem for- og bagmur, med den isolering, der er plads til. Hvis du isolerer ydervæggen på den udvendige side, er den anbefalede isoleringstykkelse ca. 200 mm. Ved indvendig isolering er anbefalingen ca. 150 mm.

Hvilken isolering er bedst til væg?

Til hulmursisolering er de mest anvendte typer isolering granulat af mineraluld eller papiruld. Udvendig skal der anvendes facadebatts, der er hårde isoleringsplader, som er fugt- og vandafvisende. Til isolering indefra anvendes almindelige A-batts.

Husk du kan ansøge om tilskud til isoleringsopgaver der sparer energi.