I forbindelse med energirenovering og isolering af sommerhus, kan du med fordel se på, hvordan sommerhuset varmes op. En luft-til-luft varmepumpe til sommerhuset kunne være et godt alternativ til den dyre opvarmning med elradiatorer, og en varmepumpe er samtidig med til at holde fugten væk og skabe et bedre indeklima. Se her, om en varmepumpe i sommerhuset er noget for dig.
Hvad koster en varmepumpe til sommerhus?
De mindste og billigste varmepumper koster fra ca. 5-6.000 kr. og efter. Varmepumper skal monteres af en autoriseret installatør, så den samlede investering inklusive installering ligger på mellem 10.000-25.000 kr. alt efter hvilken varmepumpe du vælger.
VORES EKSPERTER STÅR KLAR TIL AT HJÆLPE DIG MED DIN VARMEPUMPE
En varmepumpe er billig opvarmning til sommerhuset
En varmepumpe giver væsentlig mere varme fra sig end en elektrisk radiator i forhold til den mængde energi, den forbruger. Faktisk kan en moderne varmepumpe producere 3-5 gange mere varme end elradiatoren med det samme strømforbrug.
De største fordele ved opsætning af varmepumpe i sommerhus
- Effektiv opvarmning – Hvis varmepumpen skal erstatte almindelige elradiatorer, vil du få op til 5 gange så meget varme ud af varmepumpen. Det giver en stor besparelse på elforbruget, og dermed en væsentligt lavere varmeudgift.
- Billigt at komme i gang – Indkøb og opsætning af en luft-til-luft varmepumpe er forholdsvis billig sammenlignet med installation af andre varmekilder. Installationen er hurtigt klaret, og varmepumpen kan tages i brug med det samme.
- Kort tilbagebetalingstid – Med de høje priser på el vil den store besparelse på opvarmning tjene varmepumpen ind i løbet af få år. Når først investeringen er hentet hjem, har du en god og billig varmekilde de næste mange år.
En varmepumpe til sommerhuset kan være med til at minimere udgiften til opvarmning, og en luft-til-luft varmepumpe vil kunne tjene sig hjem i løbet af en kort årrække. En af de store fordele ved luft-til-luft varmepumper er, at de er forholdsvis billige i anskaffelse og opsætning, og så holder de fleste varmepumper i minimum 10-15 år.
Hvis du kæmper med en dyr elregning i sommerhuset, men stadig gerne vil kunne bruge huset året rundt, vil installation af en varmepumpe være oplagt. Varmepumpen kræver ikke en besværlig og dyr installation, og kan i princippet monteres på en hvilken som helst ydervæg i huset.
De fleste ældre sommerhuse opvarmes med elradiatorer eller brændeovn. Luft-til-luft varmepumper er ideelle til sommerhuse uden centralvarmeanlæg. Men hvis du har centralvarme i sommerhuset, kan du overveje en luft-til-vand varmepumpe i stedet.
Varmepumpe til sommerhus – Hvilke muligheder har du?
Når du skal vælge varmepumpe, har du 2 muligheder. Luft-til-luft varmepumpe eller luft-til-vand varmepumpe – men hvilken skal du vælge?
Luft-til-luft varmepumpe
Luft-til-luft varmepumper er den billigste løsning, og egner sig til opvarmning i sommerhuse, hvor der ikke er trukket varmerør til vandbåret opvarmning. Denne type varmepumpe er den perfekte afløser til elradiatorer, og du får op til 4-5 gange så meget varme ud af varmepumpen, i forhold til en elektrisk radiator.
Luft-til-luft varmepumpen er særlig effektiv til mindre sommerhuse, hvor du kan have åbent til alle rum i løbet af dagen. Så kan den varme luft nemmere cirkulere rundt.
Du kan også få luft-til-luft varmepumper med flere indendørs enheder. Det gør det nemmere at fordele varmen jævnt.
Luft-til-vand varmepumpe
Hvis dit sommerhus har centralvarmeanlæg med radiatorer eller gulvvarme, kan du overveje en luft-til-vand varmepumpe. Denne type er noget dyrere end luft-til-luft modellerne, og henvender sig primært til dig, der bruger sommerhuset meget – uanset vind og vejr.
Valg af varmepumpe – Det skal du være opmærksom på
Udvalget af varmepumper er stort, og kan virke uoverskueligt. Hvis du skal være sikker på at vælge den rigtige model, er der nogle få ting, du skal være opmærksom på:
- Anbefalet rumstørrelse
- Lydniveau inde og ude
- SCOP værdi
- SEER værdi
- WiFi mulighed
Hvor stort et areal skal varmepumpen opvarme?
Varmepumpen skal passe til størrelsen på sommerhuset eller på det rum, der skal opvarmes. I varmepumpens specifikationer kan du læse, hvor store arealer varmepumpen egner sig til. Hvis du vil være sikker på af få den mest effektive opvarmning, skal varmepumpen have den rette kapacitet.
Du skal dog være opmærksom på, hvordan sommerhuset er indrettet og hvor varmepumpen bliver placeret. Hvis varmepumpen sidder i husets ene ende, vil varmen have meget svært ved at opvarme hele huset. Husk også at husets døre skal være åbne, for at varmen kan fordele sig.
Støj fra inde og udedel
En varmepumpe vil altid give en smule støj fra sig. Her skal du se på varmepumpens specifikationer, og tjekke, hvor meget støj der kommer fra henholdsvis ude- og indedel. Den udvendige kompressordel er den, som støjer mest, men ikke så meget, at det generer inde i huset. Til gengæld kan din nabo måske blive irriteret, når varmepumpen arbejder.
Den indvendige del er forholdsvis lydløs. Men du vil kunne høre, at varmepumpen blæser den varme luft rundt i boligen. Den indvendige støj er meget lav, og efter kort tid har du vænnet dig til varmepumpens susen, og du vil ikke lægge mærke til, at luften blæses rundt.
Hvad er SCOP, og hvorfor er det vigtigt?
SCOP værdi (Seasonal Coefficient Of Performance) angiver varmepumpens evne til at lave strøm om til varme. Hvis en varmepumpe har en SCOP værdi på f.eks. 4,5, får du 4,5 kW varme med et forbrug på 1 kW strøm. Til sammenligning giver en elradiator 1 kW varme med et forbrug på 1 kW strøm.
Jo højre SCOP værdi en varmepumpe har, desto mere varme producerer den ved et strømforbrug på 1 kW. En varmepumpe med en høj SCOP er altså billigere i drift end en varmepumpe med en lavere SCOP værdi. SCOP er et godt værktøj, når du skal sammenligne forskellige fabrikater, typer og modeller af varmepumper.
Hvad er SEER?
En varmepumpe kan også bruges til at køle, og SEER (Seasonal Energy Efficient Ratio) angiver køleeffektiviteten. Hvor SCOP viser evnen til at producere varm luft, angiver SEER, hvor effektiv varmepumpen er til at lave kold luft.
En høj SEER værdi giver en meget effektiv køling, mens varmepumper med lavere SEER ikke kan køle luften i tilsvarende grad. SEER værdien måles under kontrollerede forhold i et laboratorium, og derfor kan værdierne bruges til at sammenligne de enkelte modellers køleevne.
Er der mulighed for betjening via WiFi?
Når varmepumpen skal monteres i et sommerhus med trådløst internet, bør du vælge en model med indbygget WiFi. Når varmepumpen kobles på sommerhusets internetforbindelse, vil du kunne tænde, slukke og regulere temperaturen via en smartphone app.
På den måde kan du tænde varmepumpen, inden du kører hjemmefra, og så vil du komme frem til et sommerhus med en behagelig indendørs temperatur. Funktionen kan ligeledes bruges på de meget kolde vinterdage. Så kan du holde huset tempereret og undgå fugtskader og skimmelsvamp.
Hvad koster forbruget af en varmepumpe til sommerhus?
Det strømforbrug som varmepumpen vil have, afhænger af flere faktorer:
- Hvilken temperatur du ønsker i huset
- Hvor godt sommerhuset er isoleret
- Hvor stort et areal der skal opvarmes
- Hvor i huset varmepumpen er placeret
- Hvor ofte varmepumpen er i brug
- Varmepumpens SCOP værdi
Som rettesnor gælder det, at et sommerhus der er godt isoleret, og som har en størrelse på 130 m2, vil bruge ca. 3500-4000 kWh om året, hvis varmepumpen benyttes til opvarmning året rundt. Hvis du ikke er i sommerhuset hver dag, vil forbruget naturligvis være lavere.
Hvis du ved, hvor mange kilowatt strøm du bruger til opvarmning, kan du let selv beregne forbruget med en varmepumpe, og hvor stor besparelsen vil blive.
Antal m2 | kWh pr. år |
60 | 1620 kWh |
80 | 2160 kWh |
100 | 2700 kWh |
120 | 3240 kWh |
150 | 4050 kWh |
200 | 5400 kWh |
Sådan får du opsat varmepumpe i sommerhuset
En varmepumpe indeholder gasser, der kan skade klimaet, hvis de slipper ud i det fri. Derfor må du ikke selv montere en varmepumpe, og du må heller ikke selv afmontere den igen. Selve installationen skal foretages af en autoriseret kølemontør eller køletekniker, der har den nødvendige uddannelse, som montagen kræver.
Inden varmepumpen skal installeres, skal du nøje overveje, hvor i sommerhuset den vil gavne mest. Det optimale er en central placering, hvor varmepumpen vil kunne blæse den varme luft rundt i hele huset. Hvis du er i tvivl om den bedste placering, vil montøren kunne give professionel vejledning, ligesom han også vil kunne hjælpe med den mest korrekte og optimale indstilling af varmepumpen.
Samtidig kan montøren sikre, at varmepumpen sættes op, så du ikke får klager fra naboerne over støjgener.
En varmepumpe drives af strøm. I de fleste tilfælde skal der trækkes ekstra strøm direkte fra eltavlen og frem til varmepumpen. Den del af arbejdet skal ligeledes foretages af en autoriseret fagmand.
Sådan virker en varmepumpe (video forklaring)
Kan du få tilskud til varmepumpe i sommerhus?
Der laves jævnligt om på reglerne for, hvilke energitiltag der ydes tilskud til. Med den nuværende ordning er det ikke muligt at få tilskud til energirenovering af sommerhuse, og heller ikke til varmepumper.
Med de nuværende høje priser på strøm vil det dog stadig være en god forretning at energirenovere og installere varmepumpe i huset i stedet for elvarme.
VORES EKSPERTER STÅR KLAR TIL AT HJÆLPE DIG MED DIN VARMEPUMPE
FAQ – Få svar på de 3 oftest stillede spørgsmål om varmepumper til sommerhuse
Her får du svar på de mest stillede spørgsmål om installering af varmepumper i sommerhuse:
Hvilken varmepumpe skal du vælge til dit sommerhus?
Luft-til-luft varmepumper vil kunne erstatte elradiatorer, mens luft-til-vand varmepumper kan bruges i sommerhuse med centralvarmeanlæg. I langt de fleste sommerhuse er luft-til-luft modellerne dog de mest anvendte. Her skal du skal vælge model ud fra størrelsen på det areal der skal opvarmes, sikre en høj SCOP værdi og ønskede funktioner som f.eks. indbygget WiFi.
Hvor stor en varmepumpe til sommerhus?
Varmepumpen skal dimensioneres efter sommerhusets størrelse. Hvis varmepumpen er for lille, vil den konstant arbejde på højtryk. Det vil medføre unormalt stort slitage og et hus, der ikke varmes ordentligt op. Hvis varmepumpen derimod er overdimensioneret, vil den have svært ved at opnå en stabil drift, da den vil starte og stoppe med meget korte intervaller.
Hvad koster en varmepumpe til sommerhus?
Varmepumper koster fra omkring 5.000 kr. og opefter. Prisen afhænger af varmepumpens effekt og effektivitet, og kan svinge en del fra mærke til mærke. Udover selve anskaffelsen skal du forvente, at monteringsprisen ligger på omkring 5.000-10.000 kr. afhængig af, hvor varmepumpen skal placeres, og om målertavlen skal bygges om inden opsætningen.
Relateret: Hvad koster genvex anlæg – og kan det betale sig?