I en tid med dyr varme og strøm skal vi spare ekstra meget på energien til opvarmning. For prisniveauet er højere end nogensinde, og det ser ikke ud til at blive billigere igen lige med det samme. Så uanset hvordan du opvarmer dit hus, vil de fleste familier komme til at mærke de høje energipriser i lang tid frem. Derfor er det vigtigere end nogensinde at begrænse forbruget. Det får du 10 tips til her:
De seneste årtier er det de færreste af os, som har tænkt på, hvornår på døgnet energien er billigst, hvornår vi kan tillade os at åbne for radiatoren, og hvornår vaskemaskinen skal køre.
Men med høje udgifter til opvarmning og strøm i boligen må vi indrette os efter energipriserne og måske finde en ekstra striktrøje frem.
Få 10 tips til at minimere varmeforbruget
De fleste danskere har ikke tidligere været tvunget til at spare så meget på energien som nu. Men faktisk er det en sund øvelse at gå sparemulighederne igennem.
Måske bliver du endda overrasket over, hvor let det er at skære ned på forbruget og de hastigt galoperende udgifter til lys og varme. Prøv f.eks. disse 10 tips til at minimere forbruget, uden du behøver at fryse eller sidde i mørke.
God isolering er en langtidsholdbar investering
Hvis du hører til den del af befolkningen, som bor i egen bolig, er efterisolering et godt sted at sætte ind. Når du sørger for at bringe isoleringen i loft, ydervægge og gulv op til moderne standard, er der rigtig mange penge at spare.
En af de helt store fordele ved at efterisolere er, at der er tale om en langtidsholdbar investering. Når udgiften til efterisoleringen er tjent hjem, vil du stadig have en bolig med en lav varmeudgift, og de penge du tidligere brugte på opvarmning, ryger direkte i lommen.
Pas på strømslugerne
Mange har omlagt den primære varmekilde til elektriske varmepumper, for at få et grønnere alternativt til gasfyret. Det betyder, at der skal bruges en større mængde el til opvarmning og til varmt vand, og derfor kan det være nødvendigt at spare på andre strømslugere i hjemmet.
En tredjedel af strømforbruget i de danske hjem, når vi ser bort fra opvarmning, går til tv, computere og spillekonsoller. Dernæst kommer vaskemaskiner og tørretumblere, som også bruger meget strøm.
Her vil en ganske lille ændring i de daglige vaner, kunne nedsætte strømforbruget med adskillige kilowatt. Samtidig kan det betale sig, at samle alle enhederne i den samme stikkontakt, så du nemt kan slukke for hele herligheden, når du er færdig med at blive underholdt. Det sparer en masse standbystrøm.
Sluk helt for varmen i sommermånederne
Er du en af dem, der synes, at det er rart med varme i gulvet året rundt, eller får du ikke skruet ned for radiatoren op sommeren? Så vil du kunne spare en del på varmeudgiften ved at slukke helt for varmen i de varme måneder. Selv på de køligste sommeraftener bliver det sjældent så koldt, at det er nødvendigt at tænde for varmen.
Når varmen er slukket, er det ikke så nemt ”bare” at skrue lidt på termostaten. Prøv i stedet, om du kan klare dig med et par stearinlys eller måske en lille biopejs, der både er med til at skabe hygge, men også giver den ekstra varme, der kræves i stuen.
Tænd for alle radiatorer i de opvarmede rum
I stedet for at have en eller to radiatorer tændt på fuldt drøn, så skru op for alle radiatorer i den opvarmede del af huset. I de fleste tilfælde vil det være billigere, at alle radiatorer kører på lavt blus, i stedet for, at en enkelt radiator kører på overarbejde.
Ved at fordele varmen på flere radiatorer får du ikke alene en mere energivenlig opvarmning Du får også et behageligere indeklima. Varmen bliver fordelt mere ensartet, og der vil være en mere komfortabel temperatur overalt.
Begræns temperaturen, især når du ikke er hjemme
De fleste nyere varmeinstallationer giver mulighed for varmestyring og natsænkning. På den måde kan du sænke temperaturen et par grader, når du ikke er hjemme, og alligevel ikke har nogen glæde af varmen. Varmestyringen kan indstilles til at skrue op på et bestemt tidspunkt, så der er en behagelig temperatur, når du kommer hjem.
Undlad at sænke temperaturen mere end 2-3 grader. Hvis der bliver for koldt i huset, skal der bruges for meget energi på, at opvarme vægge, gulve og andre bygningsdele igen. Det kan i værste fald betyde, at varmeudgiften stiger i stedet for at falde.
Intelligent styring af varme med moderne termostater
Hvis dit varmeanlæg ikke har mulighed for automatisk natsænkning, behøver du ikke afskrive løsningen totalt. Du kan nemlig udskifte termostaterne på dine radiatorer med intelligente WiFi modeller, som kan styres via en app på din smartphone.
I app’en kan du lave avancerede tidsplaner for, hvornår varmen skal skrues op eller ned, og hvornår den skal slukkes helt. Du kan endda justere temperaturen, selv når du ikke er hjemme, blot du har din telefon og adgang til internettet.
Skru ned i de rum der ikke benyttes
Er der rum i huset, som ikke bruges hver dag, kan du skrue ned for temperaturen og lukke døren til rummet. Når rummet skal opvarmes igen, så skru langsomt op for varmen, så opvarmningen af rummet sker stille og roligt over en dags tid eller to.
Det er meget vigtigt, at du ikke slukker helt for varmen i rummet om vinteren. Hold temperaturen på mindst 18 grader. Så undgår du problemer med fugt og dårligt indeklima. For lave temperaturer kan skabe fugt og kondens, der kan udvikle sig til mug og skimmelsvamp.
Træk gardinerne for om aftenen
Et andet lille sparetip, som er nemt at indføre, er at trække gardinerne for om aftenen og fra om morgenen. Så kan solen hjælpe med at varme boligen op om dagen. Og du holder lidt bedre på varmen, når det bliver aften, mørkt og koldt.
For netop vinduerne er et af de steder, hvor varmen har nemmest ved at slippe ud. Også selv om moderne termo- og energiruder er blevet bedre til at holde på den.
Luft ud i kortere tid ad gangen
Regelmæssig udluftning er vigtig, hvis du effektivt vil reducere risikoen for fugt, mug og skimmelsvamp i boligen. Særligt hvis du har øget tykkelsen på isoleringen. For den tykkere isolering er med til at gøre huset mere tæt, så fugten får endnu sværere ved at slippe ud.
Men i stedet for f.eks. at sætte vinduerne på klem, eller bruge udluftningsventiler i vinduer eller murværk hen over dagen, bør du i stedet åbne vinduerne på fuld gab i en kortere tidsperiode på 10-15 minutter.
Det giver godt nok en kraftig afkøling her og nu. Men det er bedre end en konstant udluftning, som belaster varmebudgettet hen over hele dagen.
Det eneste du skal huske, er at slukke for varmen, inden du åbner for vinduerne. Og huske at tænde for den, når du har lukket vinduerne igen. Så bliver der varmt igen forbavsende hurtigt.
Følg forbruget løbende
Når du skal spare på energien, er det en vigtig motivationsfaktor at følge forbruget løbende. Tag en snak med hele familien om, hvad det betyder, når badet bliver lidt for langt, eller når gamer computeren kører nonstop hele weekenden.
Faktisk kan der godt gå sport i at se forbruget falde, og det er en stor tilfredsstillelse at se, når de forskellige tiltag bærer frugt.
FAQ om at spare på varmen
Her får du svaret på 3 hyppigt stillede spørgsmål om at spare på varmen.
Hvor meget kan du spare ved at skrue ned for varmen?
Der skal ikke så meget til for at spare på varmeregningen. Faktisk kan du spare op til 5 % af den samlede varmeudgift, for hver grad du sænker temperaturen i boligen. Hvis du f.eks. sænker temperaturen fra de anbefalede 21 grader til 19 grader, vil du opnå en ganske stor besparelse.
Kan det betale sig at slukke for varmen?
Det er sjældent en god idé at slukke helt for varmen om vinteren. Når du kommer hjem til et gennemkoldt hus, skal der bruges meget energi på at varme huset op. Og den besparelse du får ved at slukke helt for varmen, går tabt i opvarmningen. Du kan i stedet sænke temperaturen et par grader om natten og om dagen, når du er på arbejde.
Hvad skal en radiator stå på?
Den anbefalede temperatur er ca. 21 grader. Hvis du vil vide præcis, hvordan din radiator skal indstilles, for at opnå den ønskede temperatur, bliver du nødt til at måle rumtemperaturen med et termometer. Prøv dig frem med indstillingen af termostaten, så du ved, hvor den skal stå, for at have forskellige temperaturer i rummet.